Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sköt ihjäl flerbarnspappa: ”Jag ville skrämmas bara”

Två dagar före mordet, i samband med det våldsamma upploppet på Hjällbo torg, omhändertogs 22-åringen av polis.
Foto: POLISEN
En övervakningskamera fångade hur 22-åringen blev misshandlad i samband med det våldsamma upploppet.
Foto: POLISEN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

22-åringen står åtalad för att ha skjutit ihjäl en flerbarnspappa i Hjällbo i maj.

Själv menar han att han bara ”ville skrämmas” och sköt varningsskott.

– Han som har dött det är min ... en barndomsväns pappa. Jag hade aldrig velat se honom död, aldrig, säger han i förhör.

Mitt på dagen den 30 maj i år kom larmet in till SOS: En 44-årig man hade skjutits i huvudet vid Hjällbo centrum i Göteborg, och ytterligare två skottskadats.

Bara några minuter senare kunde polisen gripa en misstänkt gärningsman, den 22-åring som nu åtalats. Han hade då misshandlats inte långt från mordplatsen, efter att han inte lyckats fly på den cykel han tidigare kommit dit med.

En kvinna som såg misshandeln och slog larm till SOS beskrev det som ”att de i princip slog ihjäl honom”, och i ett PM har en polis beskrivit det som ”rena lynchstämningen”. En annan beskrev det som ”fullständigt kaos”.

När 22-åringen greps hade han ett vapen på sig.
Foto: POLISEN

Polis avlossade vapen

Vid ett tillfälle kände sig en polisman tvungen att avlossa skott för att skingra en aggressiv, större grupp män som kommit till platsen.

I förhör hävdar den misstänkte att han inte sköt mot personerna, utan att han sköt varningsskott i luften.

– För att jag ville skrämmas bara, säger han.

Han hävdar att bakgrunden är att han ville hämnas för att tidigare ha blivit misshandlad. Den sista gången kort innan mordet han nu misstänks för.

Han säger också:

– Han som har dött det är min ... en barndomsväns pappa. Jag hade aldrig velat se honom död, aldrig.

Hade medgärningsman

Enligt åklagaren begick 22-åringen mordet och mordförsöken tillsammans med ytterligare en person, som inte kunnat identifieras. I förhör tiger han när han ombes berätta vem den andre personen är.

– Jag vågar inte, säger han.

Tomhylsor vid mordplatsen.
Foto: POLISEN

På frågan varför svarar han:

– Bara för att ... jag känner mig redan i fara som det är redan nu, jag vill inte hamna i mer fara än jag redan är i.

På fredagen åtalades 22-åringen för ett fall av mord, tio fall av försök till mord och grovt vapenbrott. Det sistnämnda har han erkänt.

Har antisocial historik

Han är tidigare dömd för brott vid fyra tillfällen och är en del av det så kallade Hjällbonätverket, med kopplingar till släkten Ali Khan. Kriminalvården har i en utredning beskrivit att han har en ”antisocial historik” och att det finns en förhöjd risk att han återfaller i brottslighet.

Här syns 22-åringen med personer från Hjällbonätverket.
Foto: POLISEN

Bara två dagar före mordet, den 28 maj i år, bröt ett våldsamt upplopp ut på torget i Hjällbo.

Ett hundratal personer var inblandade och det hela beskrevs som en konflikt mellan Hjällbonätverket och en annan inflytelserik släkt i området. Den mördade 44-åringen, som själv var ostraffad, tillhörde den släkten.

I juli dömdes samtliga elva åtalade för upploppet till fängelse för våldsamt upplopp. Fem av de elva tillhör Hjällbonätverket.