Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skola ändrar sina rutiner efter ännu ett rån mot barn

Polisen ser eventuellt ett samband mellan två olika rån i Borås den senaste tiden. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Skolans rektor vidtar nu åtgärder för elevernas säkerhet. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

En skola i Sparsör, Borås, ändrar sina rutiner efter ett överfallsrån mot en pojke. 

Händelsen inträffade bara två dagar efter att två andra pojkar rånats i Fristad. 

– Som rektor vill jag ta det ansvar som krävs för barnens trygghet när något sådant här sker, säger Susanne Frostenäs till Borås Tidning

Det var under tidig tisdagseftermiddag som rånet i Sparsör inträffade. En pojke i 15-årsåldern promenerade i samhället i Borås kommun när tre män i 20-årsåldern överföll pojken. 

Enligt Borås Tidning som har rapporterat om händelsen, var männen maskerade – de ska ha tvingat av pojken jackan, mössan och klockan. 

Mobiltelefonen ska de ha slagit sönder. Tidningen har pratat med pojkens mamma som berättar att pojken blev slagen: 

– Man tänker ju att Sparsör är en trygg plats för ungdomar. Att de ska kunna ta sig själva fram och tillbaka till skolan. Nu får man tänka om kring det. 

Kan finnas samband

Pojken ska ha klarat sig utan allvarliga fysiska skador, men var förstås skakad efter händelsen. Mamman berättar vidare för BT: 

– Tyvärr är det nog den psykiska smärtan som blir långvarig. 

Händelsen i Sparsör inträffade bara två dagar efter att en annan pojke blivit rånad i Fristad, i Borås kommun. 

Även det brottet inträffade under tidig eftermiddag och på liknande sätt – rånarna stannade den gången sin bil intill två pojkar och stal deras jackor. 

Magnus Söderqvist, jourhavande förundersökningsledare hos polisen, säger till Borås Tidning att man nu undersöker ett samband mellan händelserna. 

På BT:s fråga om vilket signalement polisen arbetar efter, i jakten på rånarna, svarar Söderqvist att polisen har ”bra uppgifter att jobba utifrån”. 

Skolans rektor: Vidtar åtgärder

Rektorn på Sparsörskolan, Susanne Frostenäs, säger att skolan nu vidtagit åtgärder för att öka elevernas trygghet. 

Rånet skedde i en gångtunnel mellan två skolor där eleverna vanligtvis rör sig för att till exempel äta lunch. 

De nya åtgärderna består bland annat i ökad närvaro av vuxna och att skolans pedagoger följer barnen när de går längs sträckan och när barnen ska ta sig hem. 

– Vi känner att vi behöver säkra upp på det här sättet för barnens trygghet. Eleverna hos oss rör sig mellan de två skolorna för att äta lunch och annat, säger Susanne Frostenäs till Borås Tidning. 

Även i Göteborg har Hovåsskolan tagit in väktare efter att barn blivit rånade i en gångtunnel vid skolan, rapporterade GT i går.