Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sexköpande kyrkoprofil får kontaktförbud mot kvinna

En framträdande kyrklig profil ertappades i november 2019 efter att ha köpt sex av en kvinna i en lägenhet i Örebro.
Den mycket kände kyrkoprofilen har tilldelats kontaktförbud mot en tidigare medlem av mannens egen församling.
Foto: JENS CHRISTIAN
(Bilden är en genrebild).
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

För två år sedan avslöjades den mycket kände kyrkoprofilen med att ha köpt sex av en kvinna på en lägenhetsbordell i Örebro. 

Nu har åklagare tilldelat honom kontaktförbud mot en tidigare medlem av mannens egen församling. 

– Jag har upplevt det som att jag suttit i fängelse. Min frihet har blivit bestulen, säger kvinnan som polisanmält kyrkoprofilen för en serie påstådda trakasserier.

Det var i november 2020 som GT kunde avslöja att en av landets profilerade kyrkomän ertappats efter att ha köpt sex av en ung rumänsk kvinna. 

Gripandet skedde utanför en lägenhetsbordell i Örebro och mannen nekade först till anklagelserna – men han erkände då polisen kunde binda honom till brottet med hans DNA.

– Jag betalade henne sedan gick jag därifrån, förklarade kyrkomannen som under många år varit starkt engagerad i moral- och familjefrågor och även deltagit i samhällsdebatten.

Kyrkoprofilen har, trots domen, en fortsatt inflytelserik position inom sin församling och nu utreds mannen på nytt. 

”Hela mitt liv har kraschat”

Denna gång är det en tidigare medlem i församlingen som uppger att han trakasserat och fortsatt förfölja henne med bland annat upprepade telefonsamtal och sms-meddelanden. 

– Hela mitt liv har kraschat efter det här, säger kvinnan och berättar att hon fick kännedom om kontaktförbudet först då flera medier skrivit om det i förra veckan.

– Han har inte släppt mig på något sätt. Det fortsatte och fortsatte. Till slut var jag tvungen att lägga en polisanmälan. Och nu har jag sparat bevismaterial.

Kvinnan uppger att kyrkoprofilen försökt nå henne på alla vägar som är möjliga.

”Allt blev tomt” 

Enligt beslutet anser åklagaren att det fins risk för att kyrkoprofilen ”kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera” den tidigare församlingsmedlemmen. 

– Allt blev tomt. Hela min frihet blev berövad, säger hon och vill tacka de myndigheter som lyssnat. 

– En eloge till polisen och till åklagare som får in sådana här case, att de tar det på allvar. Av hela mitt hjärta vill jag bara säga tack. Det är så onödigt att det går så här långt, för det är samhällets resurser, och pengar och skattepengar som man leker med. Men att man ändå tar det på allvar. 

GT har sökt kyrkoprofilen, men utan resultat. Mannen har motsatt sig kontaktförbud och kvinnan fick också nej på en tidigare ansökan. 


Fotnot: I en bildtext uppgavs i en tidigare version felaktigt att sexköpet skulle ha ägt rum i november 2020. Korrekt är november 2019.

UR ARKIVET: Kvinnorna som säljer sex i Sverige

En studie från Folkhälsomyndigheten 2019 visar att var tionde man i Sverige har köpt sex. Här hör vi Anna Sander om kvinnornas situation, att de utsätts för övergrepp. (Inslag från 2020).