Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sexbrottsdömd lärare vill ha tillbaka sin legitimation

OBS, arkivbild.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Läraren är dömd för att ha sexofredat två skolflickor i elvaårsåldern under lektionstid.

Nu vill han ha tillbaka sin indragna lärarlegitimation.

”Att tro mer på två 11åriga flickor än på en lärare är anmärkningsvärt”, står det i överklagan till förvaltningsrätten.

Den västsvenske läraren friades först i tingsrätten eftersom rätten ansåg att flickornas uppgifter inte var trovärdiga. Men i hovrätten blev det en helomvändning. Den senare instansen menade att flickorna lämnat sammanhängande och detaljerade uppgifter som var just trovärdiga. Han dömdes för sexuellt ofredande i fyra fall, två fall per flicka. 

Enligt domen lade han sin hand på flickornas lår och hovrätten menade att det var av en sexuell prägel. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter. Lärarnas ansvarsnämnd drog senare in mannens legitimation genom att luta sig mot den fällande domen.

Vill slippa undan med varning

Men mannen vill ha legitimationen tillbaka, framgår av handlingar som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

I överklagan till förvaltningsrätten skriver han att han i stället för indragen legitimation bör få en mildare påföljd – en varning. 

I överklagan för han ett resonemang om att lärare som dömts för misshandel kommit mer lindrigt undan än vad han gjort. Han refererar bland annat till fall där lärare fått varningar efter att slagit en elev i ansiktet eller satt en tejpbit över en elevs mun under lektionstid.

Om Lärarnas ansvarsnämnds skäl för sitt beslut mot (läraren) består innebär det för Sveriges lärarkår att det är bättre att slå en elev på käften i klassrummet och bli dömd för misshandel än att ge en elev en kram och bli dömd för sexuellt ofredande. Då kommer läraren undan med en varning istället för att få Lärarlegitimationen återkallad.