Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sandras mördares oväntade vändning inne i rättssalen

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019.
Sandra Krantz, 39, mördades med ett stort antal knivhugg hemma i sin bostad.
Foto: Privat
Kvinnan dödades i sin lägenhet i närheten av Mariaplan i Majorna i mars i år.
Foto: LÄSARBILD

Sandra Krantz, 39, mördades med ett stort antal knivhugg hemma i sin bostad.

En 37-årig man dömdes i tingsrätten och överklagade till hovrätten – men under rättegångens sista dag drog han oväntat tillbaka sitt överklagande.

– Det är skönt att det är över. På det sättet är det en lättnad. Men sorgen har inget avslut. Det är så grymt. Hon kommer aldrig tillbaka, säger Sandras mamma Kristina Krantz.

För anhöriga till trebarnsmamman Sandra Krantz har de senaste nio månaderna varit en mardröm. Nu är åtminstone den rättsliga processen över.

I början av mars hittades Sandra Krantz brutalt mördad i sin bostad i Majorna i Göteborg. Kroppen hade fått ta emot fler än 50 knivhugg.

Den 37-årige man som dömdes för mordet i tingsrätten i september överklagade domen till hovrätten, vilket innebar en stor påfrestning för mamman Kristina Krantz och dottern Julia Krantz.

– En käftsmäll. Det river upp allt igen, förklarade Kristina i samband med överklagandet.

Foto: Polisen

Mannen har hela tiden nekat till brott, men under hovrättsförhandlingarnas sista dag, den 24 november, förklarade 37-åringen oväntat att han ville återkalla sin överklagan.

Efter att rättens ordförande frågat om han var säker på detta, och förklarat att det skulle innebära att tingsrättens dom stod fast, upprepade mannen sin ståndpunkt, att han ville ta tillbaka sitt överklagande.

Mitt i sorgen innebär det en viss lättnad för Kristina och Julia Krantz.

”Så sorgligt alltihop”

– Det känns bra att det inte blir fler rättegångsdagar, att allt är färdigt. Det är en bitterljuv känsla. Men det är så sorgligt alltihop och man kan inte känna någon glädje, säger Kristina Krantz.

Hon konstaterar att även om det rättsliga efterspelet har fått ett avslut, så finns det inget avslut när det gäller sorgen.

– Det är grymt. Sandra kommer aldrig tillbaka. Det är ju mitt barn som jag fött en gång i världen. 

Kristina bor inte långt ifrån dotterns lägenhet och säger att hon funderar på att flytta från Majorna.

– Jag kan inte gå förbi huset där det hände. Jag måste gå omvägar.

Sandras dotter Julia Krantz förklarar att hon följt varje steg i rättsprocessen efter mordet på mamman, från häktningen av 37-åringen till tingsrätts- och hovrättsförhandlingar.

– Det har varit viktigt för mig att visa honom att även om inte min mamma är med, så är jag, hennes dotter, där, säger hon och fortsätter:

”Som ett erkännande”

– Han tog tillbaka överklagan när det bara var någon timme kvar av förhandlingen i hovrätten. Det är som ett erkännande. Jag fick det bekräftat att det är han som har gjort det. Nu känns det bra att det blev en överklagan, annars hade jag inte fått en bekräftelse på det här sättet.

Julia Krantz, dotter till mördade Sandra Krantz.
Foto: Privat / Privat

Den dömde mannen lider av allvarlig psykisk störning enligt en rättspsykiatrisk undersökning. Han är dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Bevisen mot 37-åringen bygger på spår av Sandras blod på hans kläder och skor, samt att det enbart fanns DNA från honom och Sandra i lägenheten.

Mannen är en känd återfallsförbrytare som suttit frihetsberövad stora delar av sitt liv. Han dömdes dessutom för ytterligare två gärningar som inträffade samma dygn som mordet på Sandra, försök till mord och grov misshandel.

Han hade nyligen kommit ut från fängelset efter ett tidigare straff. Han var då villkorligt frigiven.

Åklagaren: ”Är ovanligt”

Mannen har alltså inte formellt erkänt att han dödat Sandra. 

Innebär återkallandet av överklagan att han trots allt medger gärningen?

– Han har inte sagt att han har gjort det, men hans agerande kan man tolka på det sättet, säger åklagare Thomas Willén.

– Vad gäller försök till mord och grov misshandel har han medgett att han använt våld. Men mordet har han förnekat helt. Han drog tillbaka överklagandet sista dagen, så det kom lite plötsligt. Att personer återkallar överklagan innan processen börjar, det förekommer. Men att det sker i sittande rätt under en förhandling är ovanligt.

Mannens advokat Mats Dahlgren vill inte kommentera händelserna i hovrätten.

– Min klient har inte erkänt sig skyldig, Han valde att återkalla sin talan. Jag har inget mer att säga i detta känsliga ärende, förklarar han.

Precis som Julia Krantz kan hennes mormor Kristina inget annat än att uppfatta återkallandet som ett erkännande.

– Ska jag nämna något som är bra i den här situationen är det just detta. Och det är skönt att det är över, säger hon.Se också:

Svartsjuka kvinnorna som dömts för mord.