Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sandras dubbelliv – har barnfamilj och säljer sex

Dubbelliv. Hon är mamma och lever ett till synes vanligt liv – men när hon lämnat barnen på skolan så säljer hon sex.
Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Det är lagligt att sälja sex, men olagligt att köpa.
Foto: ROBERT BOMAN / BILDBYRÅN

Hon är mamma och lever ett till synes vanligt liv – men när hon lämnat barnen på skolan så säljer hon sex.

Nu berättar Sandra, som P4 Skaraborg har valt att kalla henne i ett stort reportage, om dubbellivet.

– Varför ska jag ge bort något gratis som någon är villig att betala för? Jag är värd mer än ett gratisligg, säger hon till P4.

I ett reportage i P4 berättar sexarbetaren Sandra från Skaraborg om sitt dubbelliv. Hon menar att det för henne har blivit ett självklart sätt att försörja sig i stället för att som tidigare jobba inom industrin.

– Jag är inte tvingad till det på något sätt. Det är min egen fria vilja att sälja sex och därför känner jag att jag är en sexarbetare. Det får ganska mycket konsekvenser eftersom det inte är något man kan berätta även fast det är lagligt det jag gör. Det är allting runtomkring som är olagligt och det har en ful stämpel, säger Sandra till P4 Skaraborg.

”Mer än ett gratisligg”

Den enda som känner till hennes yrkesval är maken. Det var när Sandra och hennes man bestämde sig för att ha ett öppet förhållande som allt började. En av männen hon då träffade var villig att betala henne – och efteråt trivdes hon med tanken.

– Det är en del av mig som tänder på att jag har något som någon annan vill ha och är villiga att betala för det. Det är upphetsande att känna. Varför ge bort det gratis när någon är villig att betala för det? Jag är värd mer än ett gratisligg, säger hon till P4 Skaraborg.

Här kan du få hjälp

Socialtjänsten har huvudansvaret för stöd, råd och hjälp. Till socialjouren i sin kommun kan man höra av sig anonymt.

Ideella organisationer med jourer för personer som utsatts för sexuella övergrepp finns på de flesta orter i landet.


Länkar:

Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbunds 

Riksorganisationen för kvinnojourer 

Mansjourens webbplats 

Brottsofferjouren 

Kvinnofridslinjen 


Är du under 18 år och blivit utsatt? Kontakta BRIS - Barnens rätt i samhället.

BRIS 

Då arbetade hon skift på industri och kombinerade det med att sälja sex. Efter en tid var det inte längre hållbart med två jobb och hon valde bort det som gav henne sämst inkomster. Sedan dess försöker hon ha minst en kund per dag. Men även fast det är lagligt att sälja sex – är det olagligt att köpa.

”Blev förhörd”

Sandra kallar sin arbetsplats för en brottsplats som polisen kan storma när som helst. En gång hände just det. Efter att ha sålt sex på ett hotell så stod polisen utanför dörren.

– När kunden går ut från rummet tar polisen honom och kommer in i rummet. Man blir ju behandlad som en brottsling. Det var ”nu sitter du ner här och rör ingenting”. Sen började de förhöra mig. Först vill de få reda på om jag är tvingad till det. Och det tycker jag är helt okej. Ingen ska tvingas till det, säger Sandra till P4 Skaraborg.

Mats Paulsson, senior utredare för prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten.
Foto: SVT

Men de som faktiskt tvingas till det kan ha stora problem att komma ifrån prostitutionen. Och även för de som inte är tvingade kan man lida mycket, enligt Mats Paulsson, senior utredare för prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten.

– Man kan uppleva den här typen av känslor att det är bra och man får pengar och så vidare. Men någonstans tappar man självrespekten och fotfästet. Jag har träffat kvinnor som har sagt båda delarna. Att det är bra och ett rent helvete. För köparen är man bara en vara och den förbrukas ganska snabbt, säger Paulsson.

Expert: ”Lätt att hitta köpare”

Han upplever att polisen och andra myndigheter blivit mycket bättre på att angripa prostitutionen. 

– Det är svårt att säga exakt hur utbrett det är. Min känsla är att det inte blivit mindre men att man blivit bättre på att jobba emot det. De flesta ligger på nätet i dag och det är oerhört lätt att hitta både dem och deras köpare, säger Mats Paulsson.

Tjejjouren Väst får varje vecka höra tjejer berätta om hur de fått betalt för sex och att de använder sex som ett självskadebeteende, rapporterar P4 Skaraborg. 

– Våran verksamhet är ofta ett första steg för många tjejer att berätta vad de är med om. Det är några tjejer i veckan som hör av sig om berättelser som handlar om dessa ämnen. Vårat uppdrag är att stötta och stärka och vi hjälper dem att ta sig vidare, säger Julia Olander, volontär- och stödsamordnare på Tjejjouren Väst till P4. 

Sandra heter egentligen någonting annat. 

Lagen om sexköp

Det är ett brott att skaffa en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning.

Det är enbart den som köper sex som begår ett brott, inte den som säljer.

Sexköpslagen infördes för 20 år sedan.

Straffet kan bli böter eller fängelse i upp till ett år.