Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sandra, 39, knivmördades i sitt eget hem – man döms

I dag faller domen mot 37-årig man.
Sandra Krantz blev 39 år gammal.
Foto: Privat
Julia Krantz, 23, berättar om sorgen efter sin mamma.
Foto: Privat / Privat
Den 37-årige mannen som står åtalad för mordet.
Mordet ägde rum i Majorna den 5 mars.
Foto: LÄSARBILD

Sandra Krantz, 39, höggs till döds i sitt eget hem i Majorna, Göteborg, tidigare i år.

Under fredagen föll domen mot den man som berövade henne livet, han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 

– Det är bra att han dömdes, men jag får aldrig tillbaka henne ändå. Jag saknar henne så mycket, säger Sandras dotter Julia Krantz, 23.

– Jag är glad att han blev dömd för brottet, men det är fruktansvärt att läsa, säger Sandras mamma, Kristina Krantz, efter domen. 

Förutom mord döms också mannen för mordförsök och grov misshandel. 

Kring lunchtid den 5 mars gick Julia Krantz den korta biten mellan sitt och sin mamma, Sandra Krantz, hem. På armen hade Julia sin lilla dotter.

- Hon fyllde ett år den dagen och vi skulle fira hennes födelsedag tillsammans med mamma, berättar Julia.

Men utanför Sandras port möttes hon av polisens vitblåa avspärrningsband.

Sandra hade hittats död i sin bostad, och det våld som hon hade utsatts för skulle en åklagare senare beskriva som ”extremt”.

Mordvapnet var en kniv, och gärningsmannen hade huggit den mer än 50 gånger i Sandras kropp. 

Sandras dotter Julia, 23.
Foto: PRIVAT

Kort efter att Sandra hittats död kunde polisen gripa en 37-årig känd återfallsförbrytare, misstänkt för mordet. 

I en personutredning beskriver Kriminalvården mannen som ”oberäknelig både för kända och okända personer”, ”labil i sina handlingar” och ”inte mottaglig för hjälp”. 

Han har suttit frihetsberövad i stora delar av sitt vuxna liv, och vid tidpunkten för mordet på Sandra hade han nyligen blivit villkorligt frigiven från sitt senaste fängelsestraff.

”Ett monster”

Mannen har under hela utredningen och rättegången nekat till misstankarna om mord. 

Göteborgs tingsrättmeddelade under fredagsförmiddagen sin dom: Mannen döms för mordet på Sandra och två ytterligare våldsbrott som begicks under samma dag.  

Straffet blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, då en rättspsykiatrisk undersökning har visat att den åtalade mannen har en allvarlig psykisk störning. 

Rätten skriver att ”han till följd av sitt psykiska tillstånd och personliga förhållanden i övrigt har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande eller annat tvång”.

– Jag kallar honom för ett monster, säger Sandras mamma, Kristina Krantz.

Tingsrätten: Uteslutet med annan rubricering

– Han har inte bara berövat henne livet, han har gjort det på ett så bestialiskt sätt så det går inte att beskriva. Han har tagit mitt barn ifrån mig. Vissa dagar orkar jag knappt ta mig upp ur sängen. Men det är inte bara jag som förlorat min dotter, utan också tre barn som har mist sin mamma.

Tingsrätten skriver i domen att ”det har varit fråga om ett mycket stort antal hugg mot en kvinna som legat försvarslös i sin säng i sin egen bostad.” 

De skriver vidare att det varit ett långdraget förlopp där Sandra hade ett antal avvärjningsskador förenat med stor dödsångest. 

”Gärningsmannen, NN, är en man som hon tidigare haft en relation med. Sammantaget anser tingsrätten att det är uteslutet med en annan rubricering än mord.” skriver rätten.

Åklagaren: Väntad utgång 

– Det var en väntad utgång, både i ansvars- och påföljdsdelen, vilket var i enlighet med det jag yrkade på, säger åklagaren i ärendet Thomas Willén. 

Förutom mord döms också mannen för försök till mord och grov misshandel, i de fallen har han erkänt misshandel av normalgraden men har i övrigt nekat till brott.

– Vi ska läsa domen noggrant och ta ställning till ett eventuellt överklagande, säger advokaten Mats Dahlgren. 

Efter domen säger Kristina Krantz att dottern i ett avseende fått rättvisa skipad.

– Jag är glad att han blev dömd för brottet, men det är fruktansvärt att läsa. Nu blev det inget fängelsestraff, men det får man väl finna sig i, säger Sandras mamma, Kristina Krantz, efter domen. 

”Världens bästa mamma”

Dottern Julia var på plats i domstolen under samtliga rättegångsdagar. Det var jobbigt, berättar hon, men har också känts viktigt. Den åtalade mannen har hon uppfattat som kall och likgiltig.

– Oavsett vad han döms till så får jag aldrig tillbaka min mamma. Jag saknar henne så mycket, sa hon innan domen föll i tingsrätten.

Efter domen tycket hon likt sin mormor att Sandra fick upprättelse genom domen.

– Men det finns ingen dom som är rättvis är det kommer till henne, hon kommer alltid vara borta ändå. Men det var bra att han dömdes för mordet. Det är en lättnad, säger hon.

Julia säger att Sandra var världens bästa mamma som alltid fanns där.
Foto: Privat

– Hon var världens bästa mamma. Hon fanns alltid där, hon var alltid rolig och hon brydde sig verkligen om mig och mina syskon. Vi var väldigt nära och träffades nästan varje dag. Det känns så overkligt att hon är borta, jag tror inte att jag har fattat det än. Det är också en stor sorg, att mamma aldrig hann se sitt barnbarn växa upp, säger Julia.

Sandra Krantz blev 39 år gammal.


Se också:

Brå: ”Ligger något lägre än de andra storstadsregionerna”