Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sambon ville separera – då mördade Freddie Ling, 73

Freddie Ling är dömd för mord på sin sambo, Mona Nilsson.
Foto: Privat / Privat
Foto: Privat / Privat
Foto: Privat

Mona Nilsson, 63, hade bestämt sig för att lämna sitt kärlekslösa förhållande och sin kontrollerande sambo för sin nya kärlek.

Men hon kom aldrig i väg.

I början av april strypmördades Mona i sitt hem i Torslanda. Hennes sambo, 73-årige Freddie Ling, dömdes senare till 18 års fängelse för brottet – en dom som Ling nu valt att överklaga.

73-åringen vill att åtalet mot honom ogillas – och att han ska slippa betala skadestånd till sin och Monas gemensamma dotter.

Morgonen den 4 april ringer Freddie Ling 112. Hans sambo, Mona Nilsson, ligger medvetslös i tvättstugan i den gemensamma villan i Torslanda, förklarar han för larmoperatören.

– Jag och min sambo har fightats med varandra, jag vet i fan hon ramla här nu, får inte liv i henne, säger han.

Ling instrueras att påbörja hjärt- lungräddning, men i senare polisförhör berättar larmoperatören att hon upplevde det som att 73-åringen inte följde hennes instruktioner.

– Han vill prata mer om vad som har hänt än att göra kompressioner, säger hon till polisen.

Efter kort stund kommer en granne till bostaden. Han är frivillig livräddare, och har fått ett sms med uppgifter om ett hjärtstopp på adressen.

Men enligt larmoperatören blir Freddie Ling irriterad snarare än tacksam över livräddarens närvaro.

– Och det har aldrig hänt att man inte blir glad när någon kommer och hjälper med kompressioner. Han ifrågasatte mer vad grannen gjorde där, säger hon i förhör med polis.

Motivet: Svartsjuka

Mona förs med ambulans till sjukhus där läkarna lyckas få i gång hennes hjärta. Men en undersökning med magnetkamera visar också att hon har fått svåra och oåterkalleliga hjärnskador orsakade av syrebrist. 

Dagen efter avlider hon.

På sjukhuset har den undersökande läkaren upptäckt märken på Monas hals som tyder på att hon kan ha strypts. Polisens misstankar riktas omedelbart mot hennes sambo, Freddie Ling.

I den efterföljande utredningen kommer det fram att Mona Nilsson träffat en annan man och att hon ville separera. Men Freddie Ling, som av vittnen beskrivs som kontrollerande, vägrade att acceptera hennes beslut. Det framkommer i förhör med Monas vänner och anhöriga, och i de mängder av sms som Ling skickat till sin sambo.

Mona Nilsson blev 63 år gammal.
Foto: Privat / Privat
Mona Nilsson hade packat sin väska och gjorde sig redo för att köra till sin nye man. Men hon kom aldrig i väg.
Foto: Polisen

Dagen för mordet, påskdagen 2021, skulle Mona sätta sig i bilen och köra de dryga 40 milen till sin nya kärlek, men hon kom aldrig i väg.

Freddie Ling har konsekvent nekat till brott och hävdat att det hela rör sig om en olycka. Enligt honom attackerades han av Mona i tvättstugan, och därefter ska hon ha ramlat olyckligt och slagit i huvudet.  

Den rättsmedicinska undersökningen ger dock inget stöd för hans förklaring. 

Överklagar domen

Rättsläkarnas fynd talar starkt för att Mona Nilsson dog till följd av syrebristorsakade hjärnskador, som i sin tur varit en följd av grepp på halsen. Mona Nilsson och Freddie Ling var också de enda som befann sig i bostaden vid tidpunkten för mordet, visar polisens förundersökning.

Under rättegången argumenterade Freddie Lings advokat för att han kan ha haft nödvärnsrätt. Men tingsrätten menar att bland annat Lings egna uppgifter, att fallet inträffade långt efter den påstådda attacken, talar emot det. 

Göteborgs tingsrätt dömde Freddie Ling till 18 års fängelse.
Foto: HENRIK JANSSON

I slutet av oktober meddelade tingsrätten en fällande dom.

Hade Ling varit en yngre man hade han dömts till livstid för mordet, skrev tingsrätten i sin dom, men på grund av 73-åringens relativt höga ålder stannade straffpåföljden vid lagens längsta tidsbestämda straff: 18 år i fängelse.

Domen har Ling nu, via sin advokat, överklagat. Freddie Ling yrkar att åtalet mot honom ogillas och att han därför också ska slippa att betala skadestånd till sin och Mona Nilssons gemensamma dotter.

”Under alla förhållanden yrkas strafflindring och att skadeståndet sätts ned”, står det vidare i överklagandet. 


Rån, misshandel och sexualbrott • Brå:s statistik över anmälningarna