Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sålde knark till hundratals personer – köpte Rolex

Rån, misshandel och sexualbrott • Brå:s statistik över anmälningarna
Gömd i badrummet hittades en Rolexklocka värd 135 000 kronor.
Foto: Polisen
Bakom fläkten i en av de nu åtalade männens bilar hittades narkotika.
Foto: Polisen
En bunt med femhundrasedlar hittades under husrannsakan på en av adresserna.
Foto: Polisen
Kokain hittades i en av männens bilar, i vänster framdörr gömt innanför knappen som hissar ner rutan.
Foto: Polisen
Foto: Polisen
I bilen hos en av de misstänkta köparen hittades nyköpt kokain.
Foto: Polisen
En köpare frågar om en av männen kan komma förbi en boulebar i Göteborg – enligt polisens misstanke för att köpa kokain.
Foto: Polisen
1 / 8

Rolexklockor, bilar, märkesväskor, NK-kvitton mängder av kontanter.

Allt vittnar om en dyr livsstil – som polisen misstänkt har finansierats av omfattande narkotikaförsäljning.

I dag kom domen som meddelade att fyra personer döms till fängelse för grovt narkotikabrott. 

Totalt har 745 misstänkta köpare identifierats – ett 30-tal av dem har tagits på bar gärning, då de köpt kokain av männen.

En vårdag i april slår insatsstyrkan till mot fyra adresser i Hisingsbacka.

Efter en längre tids yttre och inre spaning är polisen säkra – de unga männen, alla i 20-årsåldern, har tillsammans gjort sig skyldiga till mängder av narkotikaöverlåtelser. 

Från en telefon som kan kopplas till en av männen har flera mass-sms skickats ut:

”Tjenare gött folk, ute och kör hela helgen med bäst Cola i stan garanterat 89 % clean, fina stenar och glansig, eventuellt missnöje=pengarna tbx, ses snart”.

Två månader senare:

”Tjena mina underbara vänner hoppas ni har en kanon helg jag är ute och kör hela kvällen 1g för 900 5g för 3500 bara slå en signal”. 

Från telefonnumret, som enligt polisens utredning endast använts för narkotikaförsäljning, har det under två månaders tid skickats och tagits emot 7 276 sms och 2 684 samtal. 

”Vi har kommit fram till att (mannen) direkt sålt kokain eller förmedlat annan person till att sälja kokain vid 372 st tillfällen och totalt 493 gubbar (0,7 gram, reds. anm.) vilket motsvarar 345,1 g kokain”, går att läsa i ett PM. 

En av de fyra unga männen som står åtalade för grovt narkotikabrott. Alla är i 20-årsåldern.
En av de fyra unga männen som står åtalade för grovt narkotikabrott. Alla är i 20-årsåldern.
En av de fyra unga männen som står åtalade för grovt narkotikabrott. Alla är i 20-årsåldern.
En av de fyra unga männen som står åtalade för grovt narkotikabrott. Alla är i 20-årsåldern.

Köpte kokain med sin 7-åriga dotter i bilen

– Det rör sig om en omfattande kokainförsäljning som genererat stora pengar till ett kriminellt nätverk i Göteborg. På så sätt är kokainköparna viktiga möjliggörare för grov organiserad brottslighet, har Johan Ekström vid spaningssektionen i Storgöteborg tidigare sagt.

När en av männen konfronteras med uppgiften om det kriminella nätverket svarar han, likt de allra flesta svar som han och de tre andra åtalade gör under förhören:

– Ingen kommentar. 

Totalt misstänker polisen att de fyra männen sålt kokain till 745 köpare. 81 av dem har delgivits misstanke, och ett 30-tal av dem har tagits på bar gärning direkt efter att kokainet bytt hand.

– Vi har åkt hem till ett femtiotal personer som delgivits misstanke om narkotikabrott. Vissa har erkänt direkt, andra har nekat och ärendena har gått till åklagare. I de fall det finns barn i familjen har vi gjort orosanmälan till socialtjänsten, sa Johan Ekström i samband med åtalet.

En av dem, en man, är uppenbart alkoholpåverkad när han konfronteras av polisen i sin bil. I passagerarsätet sitter köparens 7-åriga dotter. 

En annan köpare, en yngre man, misstänks för att ha köpt kokain av en av de åtalade männen i mars. Han berättar att han inte brukar ta kokain så ofta, men att hans mormor nyligen gick bort, ”det har varit tufft”. 

En kvinna i 45-årsåldern fångas på bild i samband med att hon misstänks köpa kokain. I förhör berättar hon att hon gjorde det för att hon ”ville ha fest. Och bli pigg”.

– Det var första gången, jag lovar.

Spaningsbilder visar hur kvinnan är på väg för att köpa kokain. Hon har erkänt till droginnehav, framgår i förundersökningen.

Märkesväskor och Rolexklocka

Åtminstone tre av männen har inga, eller väldigt låga, officiella inkomster. En av dem berättar i förhör att han får a-kassa och ersättning från Försäkringskassan. Hos honom hittas 46 460 kronor i kontanter. I ett skåp står flera märkesväskor och dold bakom en panel i badrummet hittas en rolexklocka, värd 135 000 kronor, i originalförpackning.

Kvitton visar att han gjort dyra kontantköp på NK, Boss och Gucci, Louis Vuitton och JD Sports för sammanlagt 77 190 kronor.

Hos en av männen hittades flera femhundrasedlar gömda i en låda.
Foto: Polisen
En rolex till ett marknadsvärde av 135 000 kronor hittades gömd hos en av männen, som säger sig leva på ”a-kassa och försäkringskassa”.
Foto: Polisen

Det faktum att dessa betalningar har skett kontant får anses som anmärkningsvärt. Några kontanta uttag från konto som skulle kunna förklara ett större kontantinnehav har inte skett”, går att läsa i den närmare 2 500 sidor långa förundersökningen.

Hos en annan av männen hittas 51 800 kronor i kontanter, gömda inuti en förstärkare i hans sovrum. I både vänster och höger framdörr i hans bil hittas narkotika. Bilen, som han betalat 22 000 kronor för i kontant, står registrerad på hans pappa. Förhörsledaren upplyser mannen om att de kommer behöva förhöra hans pappa, om den unga mannen själv inte vill förklara knarket i bilen.

– Jag tycker det är dåligt av er att blanda in min pappa i detta bara för att pressa mig, jag utnyttjar min rätt att inte uttala mig, svarar han.

Under tisdagen kom domen i tingsrätten där alla fyra döms till fängelse för grovt narkotikabrott. En av männen döms till fängelse i två år, två män döms till fängelse i två år och tre månader och den fjärde mannen fick fängelse i ett år och fyra månader.  

SE OCKSÅ:

• Skyddsvästar • Rolex • Gucciskor • Parajumpersjackor.

LÄS OCKSÅ: De mördades och dumpades vid den norska gränsen 

LÄS OCKSÅ: KRIMRUMMET: Musikvideo kan ge svaren – efter mordet på Adriana