Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sågade ner gamla ekar på annans mark: ”Bättre sol”

BRÅ:s statistik om anmälda brott.
Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

– Bara för att få bättre sol, sa den åtalade mannen i förhör.

Det var anledningen till att mannen anlitade en firma för att såga ner hundraåriga ekar i Kungälvs kommun.

Mannen saknade markägarnas tillstånd och han åtalas nu för grov skadegörelse på nästan en miljon kronor, skriver Göteborgs-Posten.

Gårdsägaren hörde ljudet från motorsågarna och träd som föll. När han gick för att undersöka vad som pågick såg han två skogshuggare mitt uppe i att fälla hundraåriga gamla ekar.

Skogshuggarna berättade att det var grannen som hade anlitat de två skogshuggarna. Gårdsägaren kontaktade mannen som anlitade skogshuggarna.

I förhör som GP har tagit del av berättar skogsägaren att han vårdat över träden i 50 år. Hans dotter som är en utav markägarna berättar följande i förhör:

– Jag har bara sett min pappa gråta två gånger och när han berättade om ekarna var det andra gången, har hon sagt i förhör, skriver GP.

Krävs på 940 764 kronor

Mannen som beställde jobbet åtalas nu för grov skadegörelse i Göteborgs tingsrätt och han krävs även på 940 764 kronor. Enligt en värdering i förundersökningsmaterialet som GP tagit del av är det summan som krävs för att återställa träden som fällts ner.

Den åtalade mannen menar att ekarna som fällts inte är värda mer än 3 500 kronor och i förhör förklarar han varför han avverkade träden.

– Bara för att få bättre sol, säger han i förhör, skriver GP.