Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hells Angels och Bandidos växer

Hells Angels-medlemmar i samband med polisens kontroll vid jättepartyt i Gunnilse nyligen.Foto: HENRIK JANSSON
Hells Angels växer i Västsverige, enligt polisen.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det gör även Bandidos.

Hells Angels fortsätter växa i Västsverige, enligt polisen.

Samtidigt fortsätter medlemmarna att begå brott.

– Vi har absolut ett mörkertal gällande indrivning och utpressning, säger Sven Lindgren, poliskommissarie och expert på kriminella mc-gäng.

Hells Angels Gothenburg, den första av tre avdelningar i Göteborg, firade nyligen 20 år som klubb. Jubileet hölls i klubblokalen i Gunnilse.

Polisen var på plats tillsammans med Kronofogden och kontrollerade alla som ville besöka festligheterna. Polisen uppskattar antalet personer till runt 500.

– Vi är nöjda med utfallet. Sedan vill jag inte gå in på varför i detalj. Allt gick lugnt till och vi fick ut vad vi ville av kontrollen, sammanfattar Sven Lindgren insatsen.

Det genomfördes över 100 fordonskontroller under Hells Angels fest i Gunnilse nyligen.Foto: HENRIK JANSSON

De andra Göteborgsavdelningarna, Hells Angels Goth Town och Hells Angels West Rock City, ligger i Skepplanda respektive Sisjön. Enligt Lindgren finns det inga planer på någon ytterligare avdelning, så kallade ”chapters”, i nuläget.

Däremot pågår en ständig rekrytering till gänget, enligt Sven Lindgrens uppfattning.

– Det är ingen dramatisk ökning av numerären, men de plockar in personer de anser vara dugliga för deras verksamhet.

Nya medlemmar rekryteras

Rekryteringen till Hells Angels, HA, sker antingen direkt hos klubbarna eller via förfrågan från supportergrupperna eller supporterklubbarna. Under Hells Angels finns Red & White Crew respektive Red Devils.

– Man håller det inom den sfären.

– De spelar en roll som en naturlig rekryteringsbas för Hells Angels och har en roll i HA-miljön.

Enligt Sven Lindgren finns det inget självändamål i att försöka växa snabbt. Det tar den tid det tar.

Medelåldern i HA ligger på runt 40 år. I Red & White Crew är medlemmarna generellt yngre.

– Man tittar inte strikt på sådant som ålder utan man tittar på vad man vill ha för person. Det ska vara en så kallad ”god broder”. Därför är det ofta personer som man vet vilka det är, säger Sven Lindgren.

Utpressning och indrivning

HA sysslar bland annat med ekonomisk brottslighet, enligt polisens uppfattning. Men det är inte alltid offren vågar polisanmäla.

– Beroende på vad man nu lägger i ekonomisk brottslighet. En gemensam nämnare över tid är utpressning och utdrivning. Där har vi absolut ett mörkertal. Det gäller inte bara HA utan annan mc-kriminalitet.

Offren är ofta personer som har med gänget att göra på ett eller annat sätt. Personer som, enligt Sven Lindgrens uppfattning, verkar i något slags gråzon. 

– Men inte alla, poängterar han.

Brottslighet under radarn

HA:s brottsliga verksamhet går ofta under radarn, menar Lindgren. 

Bland annat därför att polisens resurser behövs på annat håll, som att utreda de så kallade förortsgängen och deras kriminalitet. Polisen håller koll på och bekämpar gänget, bland annat genom underrättelsearbete.

– Fokus är inte detsamma som för några år sedan från polisen sida. Men det kan jag acceptera och förstå då vi är händelsestyrda.

Konkurrenten Bandidos är i stället det kriminella mc-gäng som står för merparten av den synliga brottsligheten just nu, enligt Sven Lindgren. Han refererar bland annat till den nyss avslutade rättegången mot tidigare OS-boxaren Patrick Bogere och hans lillebror, mångårige Bandidos-ledaren Johnson Bogere. De misstänks för inblandning en tortyrkidnappning i Floda där offren enligt åtalet spärrats in och hållits fångna.

Åklagaren har yrkat på nio års fängelse för Patrick Bogere och fem års fängelse för Johnson Bogere.

Johnson Bogere.
Patrick Bogere.Foto: ROBBAN ANDERSSON

Ett annat färskt fall i Västsverige där misstankarna riktats mot Bandidos-sfären var den påstådda utpressningen av en västsvensk företagare. Fyra män med kopplingar till Bandidos fälldes i tingsrätten för grov utpressning, men friades helt av hovrätten då det inte gick att fastslå att någon utpressning faktiskt ägt rum.

Förbjudna i Nederländerna

Tidigare i år valde Nederländerna att förbjuda Hells Angels.

Det är en klubb där det finns en kultur av laglöshet och myndigheterna hålls utanför dörrarna”, skrev domstolen i staden Utrecht i ett uttalande i samband med beslutet.

Sven Lindgren är inte främmande för att förbjuda mc-gänget även i Sverige.

– Jag tycker att man ska titta på det, om man ska ha någon form av förbud. Vi tillhör ju EU och de uppfyller EU:s alla elva kriterier för organiserad brottslighet. Man behöver inte uppfylla varje punkt, men det gör de, säger han.

HELLS ANGELS OCH BANDIDOS I VÄSTSVERIGE

Här har Hells Angels och Bandidos fullvärdiga avdelningar i väst

 

GÖTEBORG/ALE

Hells Angels har två avdelningar i Göteborg – klubblokalerna ligger i Sisjön och Gunnilse. Den tredje avdelningen har flyttat till Skepplanda i Ale kommun.

Bandidos MC Göteborg har sitt klubbhus vid Marieholm.

 

KUNGÄLV

Bandidos-avdelningen som tidigare hette Bandidos MC Hisingen har flyttat till en industrilokal i Kungälv.

 

VÄNERSBORG

Bandidos i Trestad har gått den långa vägen från att vara en prospectavdelning till att bli en probationary-avdelning, för att sedan bli en fullvärdig Bandidos-avdelning.

 

KARLSTAD/HAMMARÖ

Hells Angels hade tidigare sitt hem i en sliten gård i Härtsöga, men blev vräkta av kommunen. På deras nya näste på Sjöstad, inte långt ifrån centrum, skedde det ett uppmärksammat mord 2017 och två HA-män dömdes tidigare i år för mordet. Lokalen stod länge tom efter mordet, men har nu officiellt invigts med en fest som skedde i somras.

Bandidos har flyttat till en lokal i Skoghall i intilliggande Hammarö kommun efter att tidigare ha funnits i Karlstad.