Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens tack till alla som söker efter Wilma

GT:s reporter Lovisa Waldeck rapporterar från Uddevalla.
Wilma Andersson, 17, har varit försvunnen i nästan två veckor.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Frivilliga som i förra veckan sökte efter Wilma Andersson, 17.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Wilma Andersson, 17, är försvunnen.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Under tisdagen får polisen militärassistans i form av en miniubåt som ska söka i vattendrag.Foto: Privat

I över en vecka har polis, andra myndigheter och inte minst frivilliga från när och fjärran sökt efter Wilma Andersson i Uddevalla.

Nu riktar hennes familj, via målsägandebiträdet Robert Mjösén, ett stort tack till alla som hjälpt till att försöka hitta den 17-åriga flickan.

– Det de har bett mig framföra är att de är mycket tacksamma över de insatser som görs för att hitta Wilma, säger han.

Det har nu gått nästan två veckor sedan Wilma Andersson, 17, senast syntes till i området kring Walkesborg i Uddevalla.

Flickans anhöriga kontaktade polis tre dagar senare, förra söndagen, och sedan dess har en stor sökinsats efter henne ägt rum. Den har pågått i över en vecka nu och trots att det varit stundtals ruggigt väder med kyla och blåst har allmänhet, via frivilligorganisationerna Missing People och Fikk, hela tiden slutit upp i sökandet. 

Hundratals, ibland till och med över tusen, personer har dag ut och dag in letat efter den försvunna flickan.

Advokaten Robert Mjösén förordnades under måndagen som familjens målsägandebiträde och han säger nu att de vill rikta ett tack till alla som ställer upp i sökandet.

– Det de har bett mig framföra är att de är mycket tacksamma över de insatser som görs för att hitta Wilma. Inte minst de frivilliginsatser som läggs ner i sökandet.

Röjdykare anslöt i sökandet

Under tisdagen fortsatte sökandet runtom i Uddevalla och nytt för dagen var att röjdykare från Försvarsmakten anslöt sig.

– Det ska bland annat sökas med hjälp av sonar i Bäveån. Det är röjdykarna från Skredsviks militärpostering som jobbar med det, berättar Stefan Kristiansson.

Under tisdagsförmiddagen uppgav Bohusläningen att Försvarsmakten använde sig av en så kallad miniubåt, i sitt arbete med sonar.

Kapten Johan Olsson är taktikchef på röjdykardivsionen, som är en del av den fjärde sjöstridsflottiljen i den svenska marinen.

Han säger dock att en ubåt inte är den korrekta benämningen.

– Vi har två olika typer av sonar som vi söker med. Miniubåten, som den kallats i media, är en självgående sonar som vi förprogrammerar och så söker den enligt bestämda mönster. Det kommer vi sedan att komplettera med en släpsonar som vi drar efter en båt, så vi kan vara ännu mer fina i våra manövreringar i vattnet, säger han.

Enligt Marinstaben går den obemannade undervattensfarkosten under benämningen Remus.

Johan Olsson är kapten och taktikchef på röjdykardivsionen.Foto: Lovisa Waldeck

Dyker och kontrollerar

Under tisdagseftermiddagen anslöt även dykare till marinens insats.

– Precis som en radar så kan man analysera formen på det eko som studsar tillbaka. De eko som är intressanta i det här fallet dyker vi på och kontrollerar. Ingenting kan identifieras med sonar, utan det görs med dykare, säger Olsson.

Johan Olsson menar dock att man inte hittat något konkret än så länge.

– Anledning till att dykarna kommit är inte att vi har hittat något intressant utan vi söker i det hör området precis som polisen söker i de andra områdena och dykarna är här för att komplettera det vi kan göra med sonar, säger han.

Den obemannade undervattensfarkosten kallas för Remus. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: Hampus Hagstedt / Försvarsmakten

Så fortsätter insatsen

Insatsen kommer fortgå på samma sätt i åtminstone några dagar till. I slutet av veckan kan det däremot bli aktuellt att dra ner på den.

– Får vi inte in några nya tips eller nya infallsvinklar lutar det åt att vi drar ned insatsen något i slutet av veckan, säger Stefan Kristiansson.

Orsaken, menar han, är att polisen till slut sökt överallt.

– Vi har stabsmöten ett par gånger om dagen där vi resonerar kring hela insatsen, hur vi ska gå vidare, och så. Inget är bestämt än, men vi har resonerat kring det, säger Stefan Kristiansson.

Man söker efter Wilma med miniubåt.Foto: Lovisa Waldeck
Sökandet efter försvunna Wilma Andersson, 17, i Uddevalla.Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo

Det handlar iså fall om ett beslut framåt torsdagen, kanske fredagen.

– Då koncentrerar vi oss i så fall mer på inkomna tips samtidigt som vi har en resurs som kan sättas in på aktuella ställen, säger Stefan Kristiansson.

Den särskilda insatsen kommer dock fortsatt att gälla.

– Den håller vi kvar vid. Den innebär att vi kan plocka in fler resurser om något nytt skulle hända, säger han.

Polisens uppmaning till allmänheten: ”Titta i era båtar och båthus”
Lokalpolisområdeschefen Stefan Kristiansson.Foto: Lovisa Waldeck

Pojkvännen häktad

Sedan i fredags sitter Wilma Anderssons pojkvän, som är i 20-årsåldern, häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, den högre misstankegraden.

Han har nekat till brott.

I söndags anhölls ytterligare en man, som är i den häktade mannens närhet, misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Han släpptes senare samma kväll.

– Efter ett utförligare förhör med den misstänkte har jag beslutat att försätta mannen på fri fot. Misstanken om brott kvarstår, men misstanken motiverar inte längre ett frihetsberövande, berättade åklagare Caroline Fransson i ett pressmeddelande.

I lördags beslagtog polisen en bil som då hade varit efterlyst.

Enligt uppgifter till GT kan bilen kopplas till den man i pojkvännens närhet som misstänks för grovt skyddande av brottsling.

– Jag kommenterar inte vad vi har i beslag. Vi är allmänt intresserade av allt som rör Wilmas försvinnande, och då kan det förekomma bilar. Det stämmer så långt. Men vad vi har i beslag kommenterar jag inte, har Sten-Rune Timmersjö, chef över polisens rotel för grova brott i Fyrbodal, tidigare sagt.

TV: Det här vet vi om Wilmas försvinnande

Det här vet vi om Wilma Anderssons försvinnande.