Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så styr familjen Ali Khan samhället med järnhand

Ali Khan-nätverket har fått hundratusentals kronor i bidrag
Johanna Bäckström Lernebys nya bok heter ”Familjen”.
Foto: Press
Johanna Bäckström Lerneby.
Foto: Niklas Maupoix/Reporto

Släktnätverket Ali Khan i nordöstra Göteborg styr stadsdelen med järnhand, det har framkommit i flera mediers granskningar.

Ledande personer har kopplats till kriminalitet i form av utpressningar, våldsdåd och vittnen som tystas.

I Johanna Bäckström Lernebys nya bok ”Familjen” beskrivs hur det kommunala bostadsbolagets störningsjour inte längre åker ut på larm:

”Det var helt enkelt inte värt att dö för att få familjen Al Asim (som de kallas i boken) att sluta störa resonerade de”.

Släktnätverket Ali Khan i Göteborg har granskats av flera olika medier under de senaste åren. GT:s granskning från förra våren visade att nästan alla män i släkten fanns i polisens register. 

I utredningarna framgår det inte bara hur familjemedlemmar misstänks för olika våldsdåd, utan också hur vittnen och brottsoffer drar sig ur under utredningarnas gång, av rädsla. 

Familjemedlemmarna tycker å sin sida att det hela handlar om ständiga övergrepp och svartmålning från de svenska myndigheterna.

Journalisten och författaren Johanna Bäckström Lerneby följde och granskade också hon familjenätverket under sin tid på Aftonbladet.

Nu har hon skrivit boken ”Familjen” som ges ut den 27 maj.

I boken kallas familjen Ali Khan i stället för Ali Asim. 

Johanna Bäckström Lerneby har skrivit boken ”Familjen”
Foto: Niklas Maupoix/Reporto

”Helt enkelt inte värt att dö”

I ”Familjen” vittnar människor om hur personer inom släktnätverket har stadsdelen Angered i ett hårt grepp. 

Som exempel ges att störningsjouren till det kommunala bostadsbolaget inte längre åker ut på larm till specifika lägenheter i Hammarkullen.

Anledningen till att man slutade med det: Dödshot.

”Det var helt enkelt inte värt att dö för att få familjen Al Asim att sluta störa resonerade de och lät bli att åka dit”, står det i boken.

Det beskrivs också i boken hur vare sig bostadsbolaget eller fastighetsskötaren ger tillsägningar till några medlemmar i släkten eller personer som står dem nära.

Vid ett annat tillfälle skulle polisen göra en husrannsakan i ett förråd till en adress i Hammarkullen och bad som vanligt att fastighetsskötaren skulle låsa upp. 

Det gick inte då låsen var utbytta – någon hade sett till att ingen i huset längre hade tillgång till just dessa förråd.

Polisen: ”Ingen som vågar protestera” 

En av poliserna berättar i boken:

– När familjen bestämmer att det är deras förråd är det ingen som vågar protestera. Men att bostadsbolaget låter det ske... det är ju någonting helt annat, även om man kan förstå att den enskilde fastighetsskötaren inte säger ifrån. 

Släkten Ali Khan har i intervjuer menat att de blir felaktigt utsatta och svartmålade. 

Ett av familjens överhuvuden, en man i 60-årsåldern, är besviken på den bild av kriminalitet som skapats kring familjen. Han är äldst i den släktgren som är minst kriminellt belastad och har tidigare sagt så här till GT. 

– Man kan inte bedöma alla på samma sätt. Om de vill bedöma en enda familj, som har begått brott, på detta sätt är det okej. Men man kan inte bedöma tio eller femton hus, där det bor människor med vårt efternamn, på samma sätt. Det är inte bra. 

Området i Hammarkullen, dit störningsjouren inte längre rycker ut.
Foto: HENRIK JANSSON

Tog tillbaka vittnesmålen

En annan händelse som skildras i boken handlar om en kvinna som kallas Sara. Hon säger sig på felaktiga grunder ha blivit vräkt från en lägenhet där hon bor med sina tre barn. Hon ska vid tidpunkten göra en intervju i Aftonbladet, med Johanna Bäckström Lerneby, om det. 

”Sara” hade kopplingar till släktnätverket Ali Khan. 

Anledningen till vräkningen skulle ha varit ett bråk mellan Saras son och två andra pojkar som var några år äldre som slagit ner pojken.

Enligt Saras version pratade hon med föräldrarna till de andra pojkarna – då blev det bråk och föräldrarna skulle ha gått till fysisk attack och sedan smutskastat henne så till den grad att hon blev vräkt.

Det visade sig dock senare att det inte var hela sanningen om vad som hade hänt innan vräkningen.

Samma kväll som pojken blivit slagen hade grannpojkarnas föräldrar fått besök av flera män som knackat på dörren. 

Vad som hände efter att männen kommit in i bostaden är fortfarande oklart, står det i boken, men enligt den polisanmälan som upprättades står det att båda föräldrarna blivit nedslagna. Pappan blev fortsatt misshandlad när han låg på marken. 

Blev inget reportage

Männen skrek att de skulle låta Sara och barnen vara i fred.

De misshandlade föräldrarna var övertygade om att det var en person ur släktnätverket som låg bakom den grova misshandeln, men efter ett tag ville föräldrarna inte längre medverka i utredningen. 

Polisutredning lades då ner och polisen skrev: ”Ej spaningsresultat”. 

Offren ville inte längre medverka. Det blev heller inget reportage om någon vräkning. 

”De ansökte om skyddade personuppgifter, grät och vädjade till polisen att de inte skulle gå vidare med ärendet”, står det i boken. 

Familjen sätter skräck i Göteborg: ”Haft problem i många år"