Så samarbetar gängen allt mer – hyr torpeder

Fem kriminella nätverk i Göteborg är särskilt prioriterade i underrättelseuppgifter från polisen som GT tagit del av. Vi har kartlagt de aktuella nätverken.
STOCKHOLM: Mohamed Ali, 22, pekas ut ut som en av Dödspatrullens ledare och dömdes nyligen till livstids fängelse för ett dubbelmord i Köpenhamn.
GÖTEBORG: En ledare inom ett nätverk i norra Biskopsgården poserar med ett vapen.
Kriminalkommissarien Gunnar Appelgren berättar om de samarbeten mellan kriminella nätverk som blivit allt vanligare.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Tillsammans har deras gängkrig skördat ett 30-tal dödsoffer i Stockholm och Göteborg.

Den ökända Dödspatrullen i Rinkeby och gängen i södra Biskopsgården.

Nu varnar polisen för utökade samarbeten - om vapen, knark och våldsdåd - mellan kriminella förortsnätverk.

– Sverige är en kriminell ankdamm, säger gängexperten och kriminalkommissarien Gunnar Appelgren. 

”Jalla, hejdå ha det bra”.

Med de orden rymmer 19-årige Abdirizak Abdimalek Osman från sina vårdare på köpcentrumet Hede Fashion Outlet i Kungsbacka den 21 juli förra året.

Kort därefter larmar Göteborgspolisen ut internt:

”Högriskperson. Högt våldskapital. Kopplingar till Dödspatrullen i Stockholm”. 

Gängmedlemmen Osman är dömd för ett gängmord och ingår i det ökända Stockholmsgänget Dödspatrullen.

Som 16-åring sköt han ihjäl en 24-årig man, från det rivaliserande nätverket Shottaz, på en pizzeria i Stockholmsförorten Rinkeby. 

Under utredningens gång stärks misstankarna mot tre unga män, kopplade till ett kriminellt nätverk i södra Biskopsgården, som anses ha hjälpt till vid rymningen. De döms senare. 

Kameraövervakningsbilder i samband med fritagningen i Kungsbacka.
Foto: POLISEN

Någon klarhet i samarbetet mellan nätverket i södra Biskopsgården och Dödspatrullen bjuder inte förhören i ärendet på.

Svaren på frågorna är antingen ”ingen kommentar” eller tystnad.

Samarbetet – mellan personer från två av Sveriges i särklass mest blodiga konflikter i Rinkeby och Biskopsgården – understryker ändå den trend som just nu anses prägla den kriminella världen.

Nya samarbeten

Polisen varnar för utökade samarbeten mellan förortsnätverken i storstadsområdena.

– Jag kan bekräfta att vi ur ett nationellt perspektiv har sett flera kopplingar mellan nätverken. Det är ingen tvekam om det. Man är både goda kompisar och samarbetar kring olika brott, säger Jörgen Thorén, polisområdeschef på Hisingen.

– Givetvis är det en oroväckande utveckling när samarbetet över ytan växer, vi har sett att man lejer ut och hjälper varandra i samband med olika våldsdåd. 

I samband med Guldheden-mordet menade åklagaren att ett nätverk i Göteborg samarbetat med kriminella i Stockholm. Här brinner en bil efter ett annat av stockholmarnas dåd i samma ärende, på Lidingö.
Foto: POLISEN

Ett annat exempel är Guldheden-mordet där en grupp Stockholmsbaserade ungdomar utförde våldsdåd som enligt åklagaren var ett beställningsmord från ett nätverk i södra Biskopsgården. En person med koppling till Biskopsgården-nätverket friades dock från dessa misstankar. 

Narkotika nyckeln till samarbetena

Gängexperten och kriminalkommissarien Gunnar Appelgren har under flera decennier arbetat mot grov organiserad brottslighet. Han har tidigare lett Stockholmspolisens satsning mot gängkriminalitet och är numera samordnare för utsatta områden och dödligt våld i polisregion Mitt. 

– De finns ett samarbete mellan storstäderna, men även ut mot mindre städer, och detta grundar sig mestadels i narkotika.  

– Sverige är en kriminell ankdam. Det är en liten marknad gällande narkotika och vapen där man är beroende av en införsel från Europa och världen. Då finns olika kontakter och införselvägar kring detta. 

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Polisområdeschef på Hisingen, Jörgen Thorén.
Foto: POLISEN

För Stockholmsgängen innebär Göteborg och Malmö också en källa till automatvapen.

– Vi har sett att man haft svårt att få tag på automatvapen. Pistoler och handeldvapen fanns att få tag på. Men för automatvapen var man tvungen att åka ner till Göteborg eller Malmö. 

När den stora gängkonflikten rasade i Göteborg under förra året, vilket slutade i en uppmärksammad fredsförhandling på hotellet Clarion Post, framgick att stadens kriminella nätverk gått samman i olika allianser. 

På samma sätt bildas ibland allianser mellan nätverk i olika städer. 

– Ändringar av lojaliteter bygger mycket på konfliktläge och att överleva och hantera konflikter. Då söker man lojaliteter. Man skapar en pakt mot en gemensam motståndare. 

Svårt att förutspå våld

Jörgen Thorén på Hisingspolisen lyfter fram att ett nätverk i södra Biskopsgården varit särskilt benägna till samarbeten mot andra städer och att kriminella aktörer utifrån kan innebära svårigheter för Göteborgspolisen, som främst har god kännedom om de Göteborgsbaserade gängmedlemmarna. Gunnar Appelgren menar också att uppblandningen innebar svårigheter i att förutse våldsbrott innan de sker. 

– Det var lättare på 1990-talet när det var Hells Angels och Bandidos. Om man ska översätta till idrottsspråk var det tydligt. Det var ”AIK mot Djurgården”. I dag i storstadsområdena har vi ett helt seriesystem som slåss mot varandra. Dessutom byter man både serie och lag två gånger per säsong. Då, när lojaliteterna skiftar så mycket, blir det väldigt svårt att förutspå våldet och vad som ska hända. 

Svensk polis har dock haft framgångar i kampen mot förortsnätverken.

Polisområdeschefen Jörgen Thorén berättade på tisdagen att var tredje gängkriminell i Biskopsgården nu antingen är häktad eller i fängelse.  

Häktena överfulla

Liknande utveckling finns på andra håll, vilket bland annat kan kopplas till framgångarna sedan myndigheter knäckt kommunikationsnätet Encrochat som användes av många kriminella. 

Men rättssystemet tycks inte stå redo.

– Vi har aldrig haft så många inlåsta som vi har nu. Häktena sitter ju i stabsläge eftersom de inte har platser. I Uppsala hade vi i går 52 häktade och åtta anhållna. Och 50 platser på häktet, säger Gunnar Appelgren.

Det senaste stora gänggripandet i Göteborg skedde förra veckan efter den senaste skottlossningen i Biskopsgården.

Ett av de skjutna brottsoffren, en 20-årig man, kopplas till ett kriminellt nätverk i södra Biskopsgården och är även samma person som dömdes för fritagandet av en medlem ur Stockholmsbaserade Dödspatrullen förra året. 

Samliga fyra häktade för skottlossningen, i ytterligare en gruppering i norra Biskopsgården, nekar till brott. 

SE OCKSÅ:

Den 13 januari sköts två män i Biskopsgården – fyra misstänkta män sitter nu häktade.