Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-politiker häktad – misstänks för våldtäkter

Den misstänkte mannen har förhörts under helgen.
Mannen har begärts häktad vid Värmlands tingsrätt.
Foto: DANIEL OLSSON
Mannen är en högt uppsatt kommunpolitiker, bekräftar partiet.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

En högt uppsatt S-politiker i Filipstad har på måndagen häktats, på sannolika skäl misstänkt för flera fall av våldtäkt. 

– Jag vill inte uttala mig om hur många fall det rör sig om, men det handlar om en tidsperiod på två år, säger åklagare Rebecca Hällgren.

Mannen nekar till brott.

Den nu misstänkte mannen greps i fredags kväll. Han anhölls senare, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

Mannen sitter på tunga poster inom S i Filipstad, och under lördagen meddelade Socialdemokraterna i Värmland att den misstänkte mannen inte kommer fortsätta sina uppdrag för partiet.

”Vi ser allvarligt på dessa uppgifter, detta är oförenligt med ett uppdrag i vårt parti, mer än så kan jag inte säga i nuläget”, skrev Camilla Anglemark, försteombudsman för S i Värmland, i ett mejl till GT under söndagen.

På lördagskvällen höll distriktsstyrelsens arbetsutskott ett möte där ledamöterna informerades om situationen.

”Vi följer ärendet noggrant och inväntar vidare information”, fortsätter Camilla Anglemark i mejlet.

Häktades under måndagen

På måndagen häktades mannen, på sannolika skäl misstänkt för flera fall av våldtäkt. 

– Jag vill inte uttala mig om hur många fall det rör sig om, men det handlar om en tidperiod på två år, säger åklagare Rebecca Hällgren.

Som skäl för häktningen har Hällgren angett såväl risk för fortsatt brottslighet som risk för att mannen ska försvåra utredningen om han försätts på fri fot.

Åklagaren begärde och fick också tillstånd att meddela restriktioner. Mannen kommer därför endast ha begränsad rätt att ta emot besök, tala i telefon och skicka försändelser.

– Det bygger på att det annars finns en risk att han kan påverka personer som ska höras i utredningen, framför allt målsäganden, säger Rebecca Hällgren.

Brotten ska, enligt åklagarens häktningsframställan, ha begåtts mot en och samma målsägande vid flera tillfällen under perioden från och med den 15 september 2019 och fram till och med den 16 september i år.

Mannen nekar till brott.

Fler förhör att vänta

Den misstänkte mannen har förhörts under helgen. Hällgren vill dock inte ge några kommentarer om vad som framkommit i dem.

– Jag vill inte uttala mig om hur brottsmisstankarna har förändrats, men utifrån det material som finns nu är han på sannolika skäl misstänkt, säger Rebecca Hällgren.

Sannolika skäl är den högre misstankegraden.

– Utredningen fortskrider med ett antal förhör, och det finns även teknisk utredning som ska göras, säger Hällgren.

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige.