Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rolex-bedragare blåste sjuk man på miljonbelopp

Den dömde bedragaren tillsammans med dåvarande flickvännen som dömts för inblandning i härvan.Foto: POLISEN / POLISEN
Rolex-klocka.

Rolex-bedragaren i Göteborg lockade sitt svårt sjuka offer med lukrativa affärer i solparadiset Alanya.

I stället blåstes offret på mångmiljonbelopp – som bedragaren brände på ett lyxliv med sportbilar, solresor, plastikoperationer och en Rolex-klocka i guld värd 145 000 kronor.

Tingsätten dömde mannen till fyra års fängelse – en påföljd som nu fastställts av hovrätten.

Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har utrett mångmiljonbluffen under flera års tid.

Offret, en svårt sjuk företagare från Västsverige som skulle komma att ruineras, lockades med goda vinster i ett affärsupplägg med lägenheter på semesterorten Alanya i Turkiet.

Men mellanhanden kom hela tiden med nya uppgifter om kostnader, krånglande myndigheter i Turkiet som behövde pengar och olika tillägg.

Mellan åren 2010 och 2015 har företagaren gjort 258 överföringar på sammanlagt 14,8 miljoner kronor till bedragaren. Merparten, 13 miljoner, har enligt tingsrätten hamnat i den utpekade bedragarens fickor.

När företagaren fick slut på egna pengar lånade han av en familjemedlem, intecknade en lägenhet och tog dyra lån.

Köpte Rolex-klocka för 145 000

2017 dömdes mannen i tingsrätten, mot sitt nekande, till fyra års fängelse för grovt bedrägeri. Bedragarens dåvarande flickvän döms också till ett års fängelse för inblandning i härvan genom grovt häleri. Hovrätten har nu fastställt dessa fängelsestraff.

Däremot sänker hovrätten det skadestånd som de två dömda ska betala till offret avsevärt. Skadeståndet bedömdes till 13 miljoner i tingsrätten – hovrätten väljer att sänka beloppet till drygt 1,2 miljoner.

Den dömde bedragaren har under många år varit sjukpensionär och beskriver sig själv som arbetsoförmögen, men har levt ett extravagant lyxliv. Det framgår av polisens utredning och de avtryck han lämnat på bland annat sociala medier och olika glamoursajter.

I utredningen finns ett kvitto som visar ett inköp av en Rolex Daytona-klocka i 18 karat guld och Oysterarmband för 145 000 kronor som betalades kontant. Hans dåvarande flickvän vittnar i förhör om hur hon fick dyrbara plastikoperationer finansierade av mannen, att de åkte på en mängd utlandsresor och att han även gav henne ”en Audi, en Porsche och en Mercedes”. 

Umgicks med Bandidos-medlemmar

I mannens umgängeskrets finns kända medlemmar i det kriminella mc-gänget Bandidos, vilket han också utnyttjat i kontakten med företagaren i de fall han legat efter eller tvekat inför att föra över mer pengar.

Vid ett tillfälle skickade bedragaren ett foto på en mycket högt uppsatt Bandidosman, uppklädd i full gängutstyrsel, till företagarens mobiltelefon och påstod att just de umgicks. 

I polisens förundersökning finns också smygtagna foton på bedragaren och Bandidosmannen då de möttes och tog en fika tillsammans på ett kafé på Kungsportsavenyn i Göteborg.