Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rebecca flydde från motorsågsmannen

Rebecca Spets hade en dag ledig ihop med sin syster Elina, vilket inte hör till vanligheterna. De skulle ut och äta på restaurang i Kungsbacka när en man med motorsåg dök upp i lokalen.
Foto: Privat
Motorsågen som mannen höll i händerna när han gick in på restaurangen.
Foto: Polisen

Rebecca Spets, 33, och hennes syster Elina från Göteborg var på minisemester i Kungsbacka.

På kvällen skulle de ut och äta – men de hann aldrig beställa.

– Vi stod i baren, och bartendern skrek plötsligt att alla skulle ta sig ut. ”Spring” ropade han, berättar hon.

Samtidigt dundrade en hotfull man med en påslagen motorsåg i händerna in på restaurangen. 

Mannen rusade in på restaurangen i centrala Kungsbacka med en motorsåg i full gång. Han gasade med motorsågen och uppträdde hotfullt när han kom in genom entrén.

Rebecca Spets från Göteborg och hennes syster Elina var båda lediga den här måndagen i slutet av januari och hade planerat för en minisemester.

De funderade på vart de skulle åka, och valet råkade falla på Kungsbacka där de kunde få låna en lägenhet.

De strosade runt i staden och shoppade innan de bestämde sig för att gå in på en restaurang för att äta middag.

”Alla ska ut! Spring”

De hade just ställt sig i baren för att titta på menyn.

– Då sa bartendern: ”Vad är det som låter?” Jag hörde ett motorljud men tittade inte bakåt. Plötsligt ropade han: ”Alla ska ut nu! Spring!”

Rebecca Spets konstaterar att hon direkt såg att han menade allvar.

– Jag bara sprang, utan att vända mig om. Jag uppfattade inte att det var en motorsåg, jag trodde att det var någon som skulle skjuta oss. Jag tänkte att jag och min syster var på fel plats vid fel tidpunkt.

Flera gäster flydde för sina liv från lokalen. Rebecca berättar att de kom ut på en bakgård och att hon och systern sprang i väg och gömde sig bakom några bilar.

– Vi var så skärrade, säger Rebecca.

Sedan hörde de någon säga att det var lugnt, att de kunde gå tillbaka till restaurangen. Hon var först tveksam. Men sedan gick de dit för att invänta polisen. Då hade mannen med motorsågen försvunnit från platsen.

Har blivit mer uppmärksam

– Det blev ingen middag. Vi fick ta en korv på pressbyrån sedan, säger Rebecca som satt uppe hela natten med sin syster och pratade om vad de just varit med om.

Hon berättar att hon blivit mer uppmärksam och ”lite räddare” efter händelsen. Annars har hon inte tänkt så mycket på det efteråt.

– Vad är oddsen, att när vi väl får för oss att åka i väg, att just där och då händer det här. Det är absurt, säger Rebecca.

Restauranggäster och personal flydde för sina liv undan mannen som gasade med motorsågen på restaurangen. På måndagen stod han inför rätta.
Foto: POLISEN

På måndagen stod mannen med motorsågen inför rätta, misstänkt för grovt olaga hot och även för bedrägeri, olovlig körning och vårdslöshet i trafik.

Enligt förundersökningen hade mannen varit arg över att hans vän portats från restaurangen, vilket ska ha varit anledningen till attacken.

Kom ridande på kamel

På måndagen sa han i rätten, enligt Kungsbacka-Posten:

– Jag är jäkligt ledsen för att jag har skrämt oskyldiga människor. Nu i efterhand förstår jag hur korkat det här var.

Mannen är samma person som förra året gick till attack mot personal och gäster på ett hotell i Turkiet. Han kom då ridande på en kamel och var utrustad med en träpåk.

Enligt KP nekar han nu till grovt olaga hot och anser att om han döms ska det vara olaga hot av normalgraden.

Kammaråklagare Sonja Seligman säger till tidningen att hon yrkar på tio månaders fängelse för mannen.