Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rätten: Kvinna skyldig – dödade sin egen pappa

Skaraborgs tingsrätt finner nu att bevisningen är övertygande, och att kvinnan i 50-årsåldern har bragt sin pappa om livet.
Foto: Anders Ylander
Huvudförhandlingarna har hållits i Skaraborgs tingsrätt. De kommer att återupptas den 19 februari.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

I somras knivskars en man i 90-årsåldern i en bostad i Falköping och avled fyra dagar senare.

Hans egen dotter befann sig i lägenheten när polispatrullen kom till platsen. Hon har sedan dess misstänkts för mordet på sin pappa.

Under huvudförhandlingarna har tingsrätten kommit fram till att all bevisning tyder på att hon är skyldig, framgår av handlingar.

Dottern, som är i 50-årsåldern, säger sig inte minnas någonting av de händelser som utspelade sig i lägenheten i Falköping den 2 augusti.

Hon har hävdat att hon den dagen, och flera dagar efteråt, led av vanföreställningar och hallucinationer.

– Hon minns inte det som har hänt i lägenheten i samband med att hennes far blev knivhuggen, hon kan varken erkänna eller förneka brottet, har hennes advokat, Peter Stierna, tidigare sagt till GT.

Men i förundersökningen framgår att kvinnan hittades med blodiga händer av den polispatrull som först ankom till platsen.

En till man befann sig i lägenheten när dådet skedde, men såg det inte ske.

– Jag gick på toaletten, hon ropade på mig att komma ut. När jag gick ut satt hon med kniven mot sig själv. Det var då hon sa att hon hade huggit sin pappa, säger mannen i förhör.

Ska psykundersökas

Huvudförhandlingarna i Skaraborgs tingsrätt inleddes den 4 januari. Den senaste rättegångsdagen beslutades det att kvinnan ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Tills dess kommer hon att hållas kvar i häkte, och förhandlingarna kommer återupptas när en sådan undersökning har gjorts.

För tingsrätten står det redan klart att kvinnan är skyldig till att ha bragt sin pappa om livet, enligt en handling från rätten. Hon står åtalad för mord och ringa narkotikabrott.

Tingsrätten finner att övertygande bevisning har förebragts för att NN har begått de åtalade gärningarna. Den prövning tingsrätten har gjort är inte knuten till någon fråga om ett visst handlandes straffrättsliga rubricering”, står det i anteckningarna från rättegången.

Åklagare Mathias Johansson har tidigare beskrivit bevisläget som gott.

– Det är klart att omständigheterna på plats, gör ju att ärendet som sådant är svårt att driva, men jag anser ändå fått en ganska klar bild av omständigheterna under förundersökningen, sa han innan åtal väcktes.

Huvudförhandlingarna kommer att återupptas den 19 februari.

GT har sökt åklagare Mathias Johansson och kvinnans advokat, Peter Stierna.

112, 114 14, 1177 – här är viktiga larmnummer att ha koll på.