Rånvåg mot utsatta – har ökat med 450 procent

Få senaste nytt i Expressen TV.
UTSATT. Marianne Nilsson blev utsatt för ett brutalt rånförsök. Hon är mycket upprörd över att denna typ av rån nu ökar, men har gått vidare efter händelsen. ”Jag är tuff av mig”.
Foto: MATILDA ALVEFLO
FLASKA I HUVUDET. Missbrukaren slog en flaska i huvudet på Marianne, vilket orsakade minnesförlust. Här en bild från sjukhuset.
Foto: Polisen

Rån mot äldre och funktionsvarierade ökar kraftigt. 

I både region väst, och hela landet, har denna typ av rån ökat – med över 450 procent. 

Marianne Nilsson, 81, blev ett av brottsoffren när hon slogs blodig med en flaska bredvid en lekpark i Göteborg. 

– Det är så lågt så det finns inte ord för det.

Det sista hon minns är slaget mot huvudet. 

När Marianne Nilsson en eftermiddag kommer gående i Gubberoparken i Göteborg ser hon aldrig mannen som förföljer henne sedan hon steg av en spårvagn vid Olskrokstorget. Mannen, enligt polisutredningen en narkotikamissbrukare med kraftig abstinens, är på jakt efter pengar. 

Denna dag har han utsett 81-åriga Marianne till sitt offer. 

Han smyger upp bakom henne och, alldeles intill en lekpark full med lekande barn, svingar han en flaska mot Mariannes huvud. 

Minns bara slaget

Slaget är så kraftigt att flaskan slås i bitar och hon faller blodig till marken. 

– Det sista jag minns är att jag tänkte: ”Fick jag nåt i huvudet? Var det nåt som föll från ett träd? berättar Marianne. 

Sedan är det svart.

UTSATT. Marianne Nilsson blev utsatt för ett brutalt rånförsök. Hon är mycket upprörd över att denna typ av rån nu ökar, men har gått vidare efter händelsen. ”Jag är tuff av mig”.
Foto: MATILDA ALVEFLO
FLASKA I HUVUDET. Missbrukaren slog en flaska i huvudet på Marianne, vilket orsakade minnesförlust. Här en bild från sjukhuset.
Foto: Polisen

Först i efterhand har hon fått berättat för sig om mannen som hjältemodigt stoppade gärningsmannens fortsatta angrepp, om polisinsatsen, ambulanstransporten och sjukhusvistelsen. 

Marianne rånades i maj 2019 i Göteborg. Under de senaste månaderna har rån av denna typ ökat kraftigt. De brottstyper som gäller rån mot funktionsnedsatta privatpersoner – en kategori där både funktionsvarierade och personer över 65 år ingår i statistiken har ökat kraftigt över hela landet under 2020, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.

• REGION VÄST: 450 PROCENT. I region väst anmäldes sex rån i kategorin rån mot funktionsnedsatta personer under första halvåret 2019. Under första halvåret i år har 33 sådana rån anmälts. Ökningen började i mars och sammanfaller med coronasmittans framfart. En ökning har skett under senare tid och särskilt många fall har anmälts i juni och juli. 

• HELA RIKET: 455 PROCENT. I hela landet är motsvarande ökning från 31 anmälda fall förra halvåret och nu 172 anmälda rån under första halvåret 2020. Även i hela riket är trenden att ökningen inleddes i mars och läget har sedan förvärrats under sommarmånaderna. 

Att statistiken inte är mer exakt, både äldre och funktionsvarierade ingår i statistiken, ses som ett problem av Rasmus Isaksson som är förbundsordförande på organisationen för personer med rörelsehinder, DHR.

VILL KARTLÄGGA PROBLEMET. Rasmus Isaksson på DHR, tidigare tvåfaldig paralympisk bronsmedaljör, vill se ett ökat fokus på brott mot funktionsnedsatta personer.
Foto: Albert Martinsson

– Min känsla är att man inte alltid uppmärksammar att man valt ut ett brottsoffer för att personen inte kunnat försvara sig. Man tittar inte så djupt i varje fall så man ser att det är ett bekymmer och därför är det viktigt att man pratar om det. 

– Studier visar att utsattheten för våld är större bland personer med funktionsnedsättning. Egna undersökningar som vi gjort visar att risken för kränkningar och hot är större. 

Rädsla hos funktionsvarierade

Denna utsatthet och rädsla blir tydlig i en undersökning publicerad 2018 av Myndigheten för delaktighet. Personer med funktionsvariation, särskilt kvinnor, avstår i högre utsträckning än övriga befolkningen från att gå ut av oro för att bli överfallen eller hotad. 

DHR-ordföranden Rasmus Isaksson efterlyser en djupare kartläggning av problemet och hoppas att brott mot personer med rörelsehinder ska få ökat fokus. 

– Polisen kan redan nu leta fram den här datan för att ta reda på hur stort problemet är, men ingen tittar på det eftersom det inte klassas som ett hatbrott, vilket vi anser att det borde göra. 

Erik Nord, polischef i Göteborg, säger att personrån under en längre tid varit ett särskilt fokusområde för Göteborgspolisen.

FOKUS PÅ RÅNEN. Göteborgspolisen har haft ett särskilt fokus på personrån sedan förra året.
Foto: HENRIK JANSSON

GT rapporterade under förra året i flera reportage om de ökande och allt mer våldsamma personrånen med inslag av förnedring. I ett fall tvingades exempelvis en 20-åring att kyssa rånarens fötter.

Erik Nord:

– Vi har en uppföljning på personrånen eftersom de drog i väg förra sommaren gällande främst unga. Personrånen fick en annan profil. Dessa rån skedde tidigare i city men det blev en förskjutning där det främst var unga som i ökande utsträckning rånade varandra utanför citykärnan. 

Rån mot äldre och funktionsnedsatta har dock, hittills, inte uppmärksammats närmare av Göteborgspolisen.

– Det kan bero på att det är små tal där enskilda ärenden kan påverka. 

Polischefen: ”Hemska brott”

– Men det är hemska brott, där vi sett allt mer förnedringsinslag som skapar en stor rädsla hos brottsoffret. 

81-åriga Marianne Nilsson är mycket upprörd över de fortsatta – och ökande – rånen mot andra äldre och även funktionsvarierade. 

– Det är så lågt så det finns inte ord för det. Det är för jäkligt att det ökar.

SÖNDERSLAGNA FLASKAN. Polisens bild på delar av flaskan som missbrukaren slog sönder mot Mariannes huvud.
Foto: Polisen

Gärningsmannen, en 49-årig man med lång missbrukshistorik, försökte ta henne axelremsväska men misslyckades. Han greps kort efteråt och fick senare två års fängelse för bland annat försök till rån.

Gärningsmannen: ”Var ett ryck”

I förhör erkände han rånet mot Marianne. På frågan om varför han valt en äldre kvinna som offer, förklarade han fortfattat:

– Jag behövde droger.

– Det var ett ryck.

Kvar lämnade han Marianne blodig på marken. 

– Jag är ganska tuff av mig så det har faktiskt inte satt så stora spår. Jag går inte och tänker på det. På ett lite märkligt sätt är det nog minnesförlusten som räddat mig. Jag minns inte det dramatiska och är också glad över att gärningsmannen blev gripen så att jag slipper oroa mig för honom, säger Marianne Nilsson.

”MIN HJÄLTE”. Göran Malm, som uppmärksammats i Aftonbladets ”Svenska hjältar”, stoppade rånet och grep gärningsmannen. Han säger nu till GT att han oroas över de ökande rånen och tror att civilkurage är viktigt. ”Men det är också viktigt att polisen kan ta hand om de som vågar ingripa eller vittna eftersom man kan utsättas för hot”.
Foto: Matilda Alveflo

Som GT uppmärksammat tidigare är hon också djupt tacksam mot den man, Göran Malm, som både stoppade det pågående rånet och sedan på egen hand grep gärningsmannen.

– Han är min hjälte, säger Marianne.