Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rånargängets attack i familjens bostad

Rångargänget tog sig in i bostaden med hjälp av en kofot.
Foto: POLISEN
Hammaren som användes vid det grova rånet.
Foto: POLISEN
Mannen i familjen fick käken avslagen. Brottsverktyget var denna vinflaska.
Foto: POLISEN

Gänget var beväpnat med kniv och kofot när de länsade bostaden.

Mannen i familjen fick sin käke avslagen medan hans fru och hennes vuxna son gömde sig i garderoben.

Nu åtalas två män och en kvinna för inblandning i det brutala rånet.

En novembernatt i fjol ringer en skräckslagen kvinna till polisen medan hon står gömd i en garderob tillsammans med sin son. 

– Dom kommer med kofot nu på dörren. Kan ni bara skicka någon, skicka någon.

– Skynda er.

I huset i Lysekil finns också kvinnans make. Gänget utanför lyckas bryta sig igenom dörren med hjälp av en kofot. Därefter tar det våldsamma rånet vid. Mannen får motta slag mot huvudet och ansiktet. En vinflaska krossar hans käke. Hammarslagen träffar honom i pannan.

Gänget hittar kvinnan och hennes son. Den senare får en kniv tryckt mot strupen. Förloppet pågår under cirka 40 minuter. Rånarna har fått med sig gods till ett värde av över 100 000 kronor när de lämnar huset. Bytet blir bland annat elektronik, smycken, och kläder.

Två män och kvinna åtalas

Förra veckan åtalades en man och en kvinna, bägge i 30-årsåldern, för det grova rånet. De kunde gripas strax efter händelsen och har suttit häktade sedan dess. Kort efter att åtalet lämnades in mot duon greps en tredje person, en man i 25-årsåldern, som också häktades i målet. Han kommer åtalas under morgondagen, för delaktighet i rånet.

– Den tredje personen kom in i ett annat ärende. I samband med den berättelsen uppmärksammade polisen att det han berättade var det här aktuella åtalade rånet, berättar åklagaren Tomas Engman. 

Kofoten som användes vid rånet.
Foto: POLISEN

Enligt åklagaren kan det även finnas en fjärde okänd gärningsman. Han trycker på att rånet var synnerligen rått och hänsynslöst.

– Jag menar ju på att det är att anse som grovt mot bakgrunden att det är ett utdraget händelseförlopp där man vistas i bostaden, vilket jag också menar är ett försvårande moment. Det är också flera gärningsmän, delvis maskerade, och det har både varit våld och hot mot målsäganden. Vilket självklart förstärker målsägandes utsatthet, säger Tomas Engman.

Det finns en motivbild, enligt åklagaren, även om man inte lyckats klargöra den fullt ut. Sedan tidigare finns det en kontakt mellan åtminstone ett av offren och en av gärningsmännen.

Förnekar brott

De misstänkta personerna förnekar brott. De har dock vidgått delar av händelseförloppet, framgår av förundersökningen.

Minimistraffet för grovt rån är fyra års fängelse, att jämföra med ett år för rån av normalgraden. I skrivande stund finns inget beslut om när huvudförhandlingen i Uddevalla tingsrätt kan ske.