Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Psykiatripersonal läste ur trippelmördarens journal

Mannen är dömd till rättspsykiatrisk vård för morden på sin familj.Foto: GT/EXPRESSEN
Trippelmordet skedde i Frölunda hösten 2018.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mannen dödade sin fru och två barn.

Efter att ha gripits placerades han på en rättspsykiatrisk klinik – där en i personalen ska ha läst hans journal av nyfikenhet.

Nu åtalas personen för dataintrång, skriver GP.

I september i fjol ringde småbarnspappan från Frölunda till polisen. Han berättade att han tagit livet av sin fru och barn. När polis kom till platsen kunde man konstatera att uppgifterna stämde. 

Barnen – som var knappt två år samt sju månader gamla – hade blivit dränkta och den 34-åriga kvinnan strypt.

Mannen greps och placerades snart på en rättspsykiatrisk klinik. Där ska en person i personalen ha läst hans patientjournal, skriver GP. 

Åtal för dataintrång

Personen har nu åtalats för dataintrång.

Personen läste, enligt utredningen, ur journalen under 19 minuter. Personen ska själv under ett möte med sin chef ha uppgett att det inte handlade om ett misstag.

– Han sa att han inte visste varför det blev så. Jag frågade om det berodde på nyfikenhet och han svarade ja. Han uppgav att det var ett aktivt val. Han var nyfiken. Sedan ställde jag frågan till medarbetaren om han hade fått information om att det är otillåtet att göra en sådan slagning och han svarar att han vet det, men tog det inte så allvarligt, säger chefen i förhör med polisen.

Förnekar brott

Enligt GP förnekar mannen i personalen brott, även om han i sak vidgått omständigheterna.

Gärningsmannen dömdes i två domstolar till rättspsykiatrisk vård för trippelmordet. Såväl åklagaren i fallet, Helena Treiberg Claeson, som anhöriga yrkade dock på att han skulle dömas till livstids fängelse.

Något motiv i egentlig mening kunde inte klarläggas. Enligt utredningen låg mannens psykiska ohälsa bakom våldshandlingarna.