Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilerade kyrkomannen sparkas efter sexköpet

Brottet inträffade i november i fjol.Foto: Shutterstock
Mannen får nu sparken från sitt arbete.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Kyrkoprofilen som i november köpte sex hade hållit saken hemlig och fortsatt med sitt arbete. 

Men efter GT:s artikel på onsdagen meddelar hans arbetsgivare att mannen nu sparkas. 

– Det känns förkrossande och väldigt jobbigt att det inte kom upp tidigare, säger kyrkoprofilens chef. 

Det var på onsdagsförmiddagen som GT kunde rapportera att en framträdande kyrklig profil, som bland annat synts i samhällsdebatten för sitt engagemang i moral- och familjefrågor, hade ertappats med att köpa sex. 

Brottet skedde i november 2019 då den profilerade kyrkomannen köpte sex av en kvinna i en lägenhet i Örebro. Mannen har erkänt brottet och ska böta 15 500 kronor

– Jag har inga kommentarer om det, säger han. 

Mannens arbetsgivare är en kristen verksamhet som bland annat arbetar med socialt arbete och missionering. De fick kännedom om brottet på onsdagen. 

– Det är mycket allvarligt och en katastrof det som hänt och det finns inga ursäkter för detta. Det strider mot värdegrunden. Vi tar fullständigt avstånd från handlingen på alla sätt, säger kyrkoprofilens chef om brottet som inträffade innan han anställdes. 

”Förkrossande” 

Nu har mannen fått sparken, vilket även den kristna tidningen Dagen har rapporterat. 

– Klockan 12 i dag blev jag informerad om vad som hänt i hans förflutna i fjol 2019. Det är självklart tragiskt att jag fått reda på detta så sent som nu, säger chefen och tillägger: 

– Han är entledigad med omedelbar verkan och har inga uppdrag längre hos oss. Eftersom vi bedriver en kristen verksamhet vill jag se till att människan får den hjälp han behöver. 

Enligt chefen förstod kyrkoprofilen direkt att han inte kunde fortsätta. 

– Han förstod ju det själv också att han var tvungen att kliva av samtliga uppdrag med omedelbar verkan. 

Hur ser du på att han under ett halvårs utredning hållit detta hemligt?

– Det är tragiskt att vi fått reda på det nu och inte då. Det är ännu jobbigare med vår kristna värdegrund och vår inställning i de här frågorna och står upp väldigt tydligt för kvinnors rättigheter. Det känns förkrossande och väldigt jobbigt att det inte kom upp tidigare.