Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilerad kyrkoman erkänner: Köpte sex

Köpte sex av en kvinna i en lägenhet i Örebro.
Samtidigt som kyrkomannen engagerade sig i moralfrågor utreddes han för att ha köpt sex av en kvinna i ÖrebroFoto: Shutterstock

En framträdande kyrklig profil ertappades i november efter att ha köpt sex av en kvinna i en lägenhet i Örebro.

Nu ska kyrkoprofilen, som erkänt brott, böta 15 500 kronor. 

– Jag har inga kommentarer om det, säger han.

Kyrkomannen har varit starkt engagerad i moral- och familjefrågor och deltagit i samhällsdebatten. Samtidigt har han i över ett halvår varit under polisens utredning för brott mot sexköpslagen.

Det var den 20 november förra året som polisen fattade misstankar om att det pågick sexhandel i en lägenhet i Örebro kommun.

Kyrkomannen kunde bindas till sexhandeln och ska senare ha erkänt att han betalat en kvinna för sexuella tjänster i lägenheten.

– Polisen genomförde yttre och inre spaning och misstänkte att det pågick köp av sexuella tjänster, berättar åklagare Anna-Sara Karlsson. 

Kyrkomannen: ”Inga kommentarer”

Efter flera förhör ska kyrkomannen, enligt åklagaren, ha erkänt brott och varit villig att ta emot ett så kallat strafföreläggande, en enklare form av dom där den misstänkte bland annat slipper en process med åtal och rättegång. 

– Det har varit förhör senare där den här personen erkänner. Det har varit flertalet förhör, säger Anna-Sara Karlsson.

När GT når kyrkomannen vill han inte kommentera strafföreläggandet. 

– Jag har inga kommentarer om det, säger han och avslutar telefonsamtalet.

Mannens arbetsgivare berättar för tidningen Dagen att de nåddes av informationen om sexköpet under onsdagen och att mannen blivit fråntagen sina jobbuppdrag.

– Det har inte gått lång tid, men vi har gått ut med information i våra grupper och berättat att personen har lösts från samtliga uppdrag med omedelbar verkan, säger arbetsgivaren till Dagen.

Enligt åklagarkammaren i Örebro fattades beslut om strafföreläggande den 29 maj. Godkänner kyrkomannen föreläggandet ska han därefter betala 50 dagsböter á 310 kronor, alltså 15 500 kronor, inom 30 dagar. 

Om han väljer att inte godkänna föreläggandet eller inte betalar kan frågan ändå hamna i domstol.