Port sprängdes i gängkriget – fem åtalade för mordförsök

Striderna i Biskopsgården är mellan två falanger, en i norr och en i söder. Det bedöms handla om pengar och maktstrider mellan kriminella revir och narkotikamarknaden.
Vissa flög upp ur soffan, andra vaknade med ett ryck, när en bomb exploderade i en port i Länsmansgården. En flicka skadades lindrigt i glassplittret.
Foto: Polisen
Tre av de nu åtalade unga männen fångade på en övervakningsfilm från en ICA-butik, samma dag som de misstänks ha sprängt en bomb i Länsmansgården.
Två termosar med krutstubin placerades på två olika adresser i Länsmansgården den 10 oktober. En av dem detonerade aldrig, tack vare ett vittne som såg den och larmade 112.
Foto: Polisen

En lördagskväll i oktober förra året exploderade en termosbomb i en port i Länsmansgården.

En andra bomb fanns utplacerad, men detonerade aldrig.

Nu åtalas fem unga män – den yngsta bara 16 år – för explosionen som misstänks vara en del i det pågående gängkriget i Biskopsgården.

Vid 23.40-tiden, lördagen den 10 oktober, strömmar samtalen in till SOS Alarm. Alla kommer från Länsmansgården, på Hisingen i Göteborg.

En av inringarna ska senare berätta i ett vittnesförhör med polisen om hur hon ”flög upp ur soffan”. Ett annat vittne säger i förhör att hon vaknade plötsligt, och ”blev jätterädd och trodde att det var krig”. 

Ett tredje vittne beskriver hur hela huset skakade och att han sprang in i sina syskons rum där hans syster hade börjat blöda från armen av glassplittret när hon låg i sin säng.

I en trappuppgång på en gata i Länsmansgården har en bomb exploderat – en metalltermos med krutstubin – och krossat 40 fönster. De materiella skadorna beräknas uppgå till omkring en halv miljon kronor, men förutom flickan som fick glassplitter i armen kommer ingen till fysisk skada.

På samma gata, 300 meter ifrån explosionen, har ytterligare en termos placerats. Men den hinner polisen desarmera innan det smäller, efter larm från ett vittne. Båda adresserna har kopplingar till den pågående gängkonflikten mellan nätverken i norra och södra Biskopsgården. 

Och när grannarna skakas av explosionen den 10 oktober, är det efter tre skottlossningar inom loppet av en månad som kan kopplas till gängkriget.

Ett vittne hörde en hög smäll som visade sig vara en bomb 300 meter från hans bostad. När han ner till porten fick han syn på en termosbomb och ringde genast 112. Den kunde desarmeras av polis innan den smällde.
Foto: Polisen

Ville inte att mamma skulle få reda på var han var

Kort efter sprängningen slutar en vild biljakt i att tre unga män grips, efter att de kraschat flyktbilen i ett träd. 

En fjärde man, 16 år gammal, grips i ett förråd i ett lägenhetshus senare på natten. I polisförhör ska han senare ge sin version till varför han gömde sig där.

– Det var bara för mycket poliser ute och sådant. Om de hade pratat med mig så hade ju mamma fått reda på jag var i Göteborg. Hade hon fått reda på det så hade hon blivit arg.

I förrådet hittar man också handskar med sprängämnen på, och även på mannens jacka hittas spår från sprängmedel. Samma ämnen hittas i flyktbilen.

– Ja men det behöver inte betyda att jag har gjort det, jag har inte gjort det fortfarande, säger 16-åringen när han konfronteras med uppgifterna i förhör. 

En spaningsbild som polisen tagit långt innan händelsen visar hur några av de nu åtalade männen umgåtts med personer som har tydlig koppling till nätverket i södra Biskopsgården.

Teorin: Anlitades av nätverk

Senare i oktober kan en femte man gripas, och nu står de åtalade – bland annat för mordförsök. De unga männen är mellan 16 och 20 år gamla, och alla utom en av dem förekommer sedan tidigare i brottsregistret. I polisens förundersökning framgår att man kunnat hitta kopplingar mellan åtminstone tre av dem och nätverket Södra Biskopsgården.

Bland annat har två av de nu åtalade männen tidigare dömts för ett rån i Floda 2019, som de ska ha utfört tillsammans med två personer som ingår i nätverket.

Enligt kammaråklagare Elisabeth Trouvé är en teori att de fem åtalade har övertalats av vänner i Södra Biskopsgården att slå till mot en adress där personer från det rivaliserande gänget bor.

– Hur kopplingarna och kontakterna mellan dessa personer och de som ingår i gäng i stadsdelen ser ut, det vet vi inte, säger hon till GP

Man misstänker att en av de unga männen har förvarat sprängmedlet i ett förråd i ett lägenhetshus, och att han tillsammans med en av de andra tillsammans placerat ut termosbomberna och tänt på dem. De övriga har haft i uppdrag att hålla utkik och sköta transport till och från adresserna.

Bland åtalspunkterna finns försök till mord i två fall, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grov allmänfarlig ödeläggelse, grovt olaga hot, försök till allmänfarlig ödeläggelse och försök till grovt olaga hot. Listan över målsäganden är lång och omfattar drygt 60 personer, som bor i närheten av exploderade och den bomb som aldrig detonerade.

I polisförhör nekar alla de unga männen till brotten.

– Det här är ju oerhört allvarlig brottslighet, som kunde slutat hur illa som helst. Utredningen är mycket omfattande, säger åklagare Elisabeth Trouvé till GP

UR ARKIVET:

Så här rapporterade GT samma kväll som explosionen ägde rum i trappuppgången i Länsmansgården.