Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hon var så ung – hon var ett barn”

Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.
Foto: JONATHAN BERNTSSON
Sökinsatsen för att hitta Wilma Andersson var omfattande.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

17-åriga Wilma Anderssons försvinnande för ett år sedan engagerade hela landet och poliser, militär och frivilliga letade efter henne. 

Så också den utredningsgrupp som hade hand om fallet, som Sten-Rune Timmersjö är chef för. 

– Ett sådant här ärende får stor inverkan på en liten grupp där alla blir involverade till och från, det som var speciellt med Wilma var att hon var så ung. Hon var ett barn, säger han. 

Första gången Sten-Rune Timmersjö fick kännedom om fallet var när en kollega i Uddevalla som hade hand om den första anmälan, försvunnen person, hörde av sig på måndagen och tyckte det fanns saker som inte stämde och att grova brott borde titta på ärendet.

Dagen innan hade Wilma anmälts försvunnen och hade inte hörts av sedan på torsdagen. 

– Han sa att det var en ung tjej som var försvunnen och att det var konstiga omständigheter, säger han. 

På tisdagen valde chefsåklagaren att rubricera om ärendet till mord och Tishko Ahmed greps som misstänkt. 

”Hon var ett barn” 

I slutet av oktober dömde hovrätten honom till 18 års fängelse.

Sten-Rune Timmersjö är chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal. Gruppen består i dag av sju utredare plus Timmersjö själv.

– Wilma var ett barn som blir dödad av den man hon bor tillsammans med och har ett förhållande med, säger han.

Wilma Andersson försvann den 14 november förra året.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Sten-Rune Timmersjö säger också att den nu dömde mördaren 23-årige Tishko Ahmed var en typ av gärningsman han inte stött på tidigare. 

– Det var ingen som polisen kände till sedan tidigare, han var hyfsat ung och hade inte gjort något kriminellt tidigare, i alla fall inget som kommit fram. Att gå från det till att styckmörda någon, det har jag aldrig varit med om tidigare.

150 poliser i sökinsatsen 

Han minns också tillbaka på den stora sökinsats som genomfördes i områdena kring Uddevalla och Ljungskile. Som mest deltog 150 poliser, utöver militär och frivilliga.

– Missing People och Fikk låg ju på för att få sökområden och försvaret ringde och anmälde sig och polisens dykare ringde också, det brukar vara vi som ringer dem.  

Inledningsvis var 150 poliser inblandade i sökandet efter Wilma.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Allt mer pekade mot Tishko Ahmed ju längre utredningen fortskred, men han fortsatte att neka till misstankarna och gör så fortfarande.

– Han var nog inne på det att han skulle kunna klara sig undan på det. Men som exempel i början av utredningen nekade han till att han hade varit i Ljungskile och gått på E6 men det var till och med polisen som hämtade honom och körde honom till Uddevalla. Trovärdigheten minskar i takt med sådana lögner, säger Sten-Rune Timmersjö.

Se mer: