Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisman döms – läckte till HA-man

Informatören har kända band till Hells Angels.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Obs, genrebild.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Polismannen har stått åtalad för att ha läckt känsliga uppgifter till en kriminell man med kopplingar till Hells Angels som också fungerade som polisens informatör.

Nu döms han – mot sitt nekande – för brott mot tystnadsplikten.

Det var i fjol som GT kunde avslöja att polismannen misstänktes för att ha läckt hemliga uppgifter.

Historien började sommaren 2017 när 34 kilo amfetamin hittades nedgrävt i en grushög i Hallstahammar i Västmanland. Enligt polisens händelserapport hade ”en kvinna med en hund” larmat om suspekta händelser på platsen och polisen hade därför satt ut spanare som dokumenterade hur två män grävde fram paketen för att sedan gripas och slutligen dömas i Svea hovrätt för bland annat grovt narkotikabrott. 

Men i hovrätten avslöjades helt nya omständigheter i fallet. 

Allt tydde, enligt hovrätten, på att polisens uppgift om kvinnan med hunden var påhittad. 

De verkliga uppgiftslämnarna var i stället en polisman och en tungt kriminellt belastad man i Värmland. Enligt förundersökningsprotokollet hade polismannen varit hanterare åt mannen, som i sin tur varit informatör. En hanterare är en polis som får i uppdrag att ansvara för kontakten med en informatör, en ofta kriminell person som antagits som uppgiftslämnare åt polisen. 

Döms för brott mot tystnadsplikten

Polismannen åtalades sedermera för brott mot tystnadsplikten – ett brott han nu döms för. Enligt domen från Värmlands tingsrätt så berättade polismannen bland annat för informatören att denne var avlyssnad efter att ha blivit stoppad i sin bil av polisen.

Från transkriberingen av samtalet mellan polismannen och informatören:

– Så står det dold övervakning och det innebär att de har avlyssning på din telefon.

– Nej men det är som jag sa, vi har ju en öppen dialog där, det vet du. Som jag sa te dig med det där, bara tat lugnt på den dära telefonen.

Av domen framgår att polismannen hade haft en lång arbetsdag när han gjorde yttrandet. Han själv beskriver det som att ”tungan slant”

Polismannen har under hela rättprocessen förnekat brott. 

– Jag förnekar det där, så det är inget att diskutera, har polismannen tidigare sagt till GT.

Men rätten kommer alltså fram till att det handlar om brott mot tystnadsplikten. 

Rätten skriver bland annat i domen:

Det står därför klart att (polismannen) inte haft rätt att röja en uppgift om att Informatör var föremål för dold övervakning. Genom det inspelade samtalet är klarlagt att (polismannen) vid telefonsamtal med Informatör har underrättat Informatör om att han hade fått information om att det fanns ett beslut om dold övervakning beträffande Informatör.

Rätten fastslår att handlingen var uppsåtlig:

Eftersom tingsrätten har funnit att det är bevisat att (polismannen) uppsåtligen för Informatör har röjt uppgiften om att Informatör var föremål för dold övervakning kan gärningen inte bedömas som ringa. (Polismannen) ska alltså dömas till ansvar för brott mot tystnadsplikt.”

Besviken över domen

Stjärnadvokaten Johan Eriksson företräder polismannen. Han säger till lokaltidningen NWT att de planerar att överklaga domen. 

Polismannen uppges vara mycket besviken efter fällningen.

– Han hävdar med bestämdhet att han gjorde det där med oaktsamhet. Han sa en sak som han inte borde ha sagt, säger Eriksson bland annat till NWT.

Påföljden blir dagsböter. 

Enligt NWT har polismannen fortsatt varit i tjänst under utredningen, men tilldelats andra arbetsuppgifter.

Stjärnadvokaten Johan Eriksson.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN