Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexander, 16, dog – polisman åtalas

Vännen Tim, 15: ”Känns fint att göra det här för honom”.
Alexander Storåker blev 16 år gammal.
Foto: Privat
Minnesplatsen på den plats där olyckan skedde.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

En polisman åtalas för tjänstefel och vållande till annans död efter att 16-årige Alexander Storåker från Lerum omkom i fjol.

16-åringen dödskraschade med sin moped i samband med att en polispatrull följde efter honom.

Förra våren inledde en polispatrull en jakt efter en moped, som två tonårskillar färdades på.

Jakten slutade med att 16-årige Alexander Storåker dog. Den andra killen skadades lindrigt.

Redan samma vecka som olyckan skedde tillsattes två utredningar. Dels av polisens trafiksektion, men också en intern polisutredning som skulle granska om poliserna i patrullen kunde misstänkas ha begått tjänstefel.

Nu har överåklagare Anders Jakobsson valt att åtala den polisman som körde polisbilen för tjänstefel och vållande till annans död, något som Aftonbladet var först med att rapportera.

Åtalet: Inte försvarligt

(Polismannens) agerande har hetsat/stressat eller på annat sätt lett till att Alexander Storåker som var förare av (crossen) tappat kontrollen över crossen och gått omkull, varvid Alexander Storåker omkommit och (den andre unga killen) skadats lindrigt. (Polismannen) har genom ovan nämna handlande av oaktsamhet orsakat annans död”, står det i åtalet som lämnats in till tingsrätten.

I åtalet står det också att polisjakten inte varit försvarlig med hänsyn till olycksrisken och att det ”inte förelegat synnerliga skäl” att följa efter mopeden. 

Åklagaren menar att polisjakten ”skett i strid mot polislagens allmänna principer om behovs- och proportionalitet”.

Olyckan väckte stor förstämning i Lerum. 

Veckan efter olyckan hedrades Alexander Storåkers minne när han vänner arrangerade en karavan i orten två mil nordost om Göteborg.

Efter den tragiska olyckan har platsen där olyckan skedde fungerat som en minnesplats för Alexander. Minnesplatsen är också samma plats där vännerna samlades för en mopedmanifestation kallad #ride4alex.

Polismannen nekar till brott

Den åtalade polismannen nekar till brott, framgår av åtalet.

– Väldigt, väldigt olyckligt. Mitt agerande hade jag gjort exakt samma sak i dag, om jag hade jobbat. För att vi, alltså, ja, jag hade gjort samma sak, säger polismannen i förhör och fortsätter:

– Men sen är det ju verkligen, verkligen, verkligen helt fruktansvärt, att utgången blir som den blir. Och att han har sådan maximal otur, det kan jag inte säga något. Men mitt agerande, ja, jag hade gjort samma sak.

Polismannens advokat, Erik Pousard:

– Min huvudman förnekar brott. I övrigt har jag i nuläget inga kommentarer.

GT söker polismannen samt åklagaren Anders Jakobsson.

Se mer:

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).