Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Rutinerna måste skärpas efter stöldlarmen

Polischef Erik Nord.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
GT har i flera artiklar granskat misstänkta stölder inom polisen.
Foto: Privat

I en rad artiklar har GT avslöjat misstänkta stölder och brister i beslagshanteringen inom Göteborgspolisen. 

Men trots att flera poliser vittnat om sina egna och andras stölder står polisledningen i staden fast vid att det inte förekommer.  

– Av det som är känt nu tror jag inte det förekommit några stölder på det sätt som redogjorts för i artiklarna, säger Erik Nord, polischef i Göteborg. 

Ändå vill polisen skärpa rutinerna. 

GT kunde förra helgen avslöja interna meddelanden inom polisen, där poliser själva beskrev stölder ur en beslagslåda. Flera källor berättade också att det skett stölder i senare publiceringar. 

– Jag har tagit någon billigare grej, eftersom man betraktat det här som oregistrerat skräp, sa en polis i ledande befattning till tidningen. 

Polisledningen i staden har själva anmält händelsen, vilket högste chefen Erik Nord själv berättat. Detta efter GT:s artiklar. 

– Uppgifterna han fått om stölderna framfördes som konkreta misstankar om brott. Då ska vi anmäla händelsen till vår internutredning och den särskilda åklagarkammaren enligt bestämmelserna i förordningen om handläggning av ärenden om brott av anställda inom polisen och vissa andra befattningshavare. Det gjorde vi också och den brottsutredningen pågår, säger Erik Nord. 

Men trots flera vittnesmål och pågående internutredningar – står ledningen fast vid att de inte tror att brott har skett. Nord fortsätter: 

– Samtidigt känns det viktigt för mig att säga att av det som är känt nu tror jag inte det förekommit några stölder på det sätt som redogjorts för i artiklarna. Det verkar oerhört korkat att dokumentera sina egna brott på film och sedan publicera filmen i sociala medier. Speciellt eftersom den som ertappas med ett sådant tillgrepp med stor sannolikhet skulle avskedas direkt. Mycket talar i stället för att det handlar om polismän som skämtat med varandra i en Whatsapp-grupp.

Förundersökning inledd

Åklagare inledde i tisdags förundersökningen om misstänkt stöld efter GT:s avslöjanden. 

På fredagen publicerades också en artikel där en man, Rikard, vittnade om att hans verktyg beslagtogs av polisen i samband med ett tillslag. Men trots att han sedan släpptes fick han inte tillbaka verktygen. Även där har en förundersökning nu inletts. 

Klas Olsson, som är förundersökningsledare i ett annat fall där verktyg enligt ägaren försvunnit, sa så här till GT om interna stölder generellt:

– Jag kan tänka mig att trötta storstadspoliser som hittar ett halvt gram hasch, då slänger man kanske det. Det vore bara löjligt att säga att det inte skulle ha inträffat. Men jag tror att när det finns en människa och ett värde på föremålen, då hoppas jag verkligen att man hanterar det korrekt.

Erik Nord: ”Skaver i mig”

Även Erik Nord skriver under på att saker kan ha försvunnit genom åren. Rutinerna bör skärpas, menar han – men anser också att granskningen varit uppförstorad. 

– Det går helt enkelt inte att bortse från möjligheten att polisanställda skulle kunna stjäla från lådor med gods som ska slängas. Att polismän verkar skämta om att det är ju också ett tecken på att det inte är helt otänkbart. Om det skaver i mig som är chef inom polisen och som har en hyfsad insyn i vår verksamhet kan man ju fundera på hur det ser ut för medborgarna som oftast bara får sin bild från media. 

Han säger vidare att poliser måste vara beredda att förklara sitt arbete ”i direktsända tv-intervjuer när som helst” och att de inte ska öppna för möjligheten att det väcks misstankar om stölder. 

Polischefen hävdar också att det kan finnas ”andra skäl till att nyheten hamnar i GT”. 

Vad menar du med andra skäl? 

– Det som händer i ett polishus stannar sällan där. Vi är en stor arbetsplats med många människor, många viljor, ständiga mediakontakter och en långtgående meddelarfrihet. Och det är i grunden positivt. Det skapar en transparens och det hjälper oss att bli bättre – även om det inte alltid känns så när rubrikerna är stora och svarta. 

GW: Klockren stöld

Polisen i Göteborg har fått kraftig kritik efter GT:s avslöjanden. Polischef Anders Thornberg kommenterade GT:s avslöjanden i TV4, tidigare i veckan. 

– Jag har också pratat med medarbetarna här i Göteborg och försäkrat mig om att de ser över rutinerna när det gäller beslagshantering, sa han till kanalen. 

Även Leif GW Persson kommenterade granskningen i ”Brottsjournalen”. 

– Sättet att uttrycka sig är mycket olämpligt, men att göra det (som visas i GT:s film, reds. anm.) är klockren stöld och då ska man inte vara polis, säger han i programmet, sa kriminologen. 

Erik Nord tar själv upp jargongen i gruppen som problematisk – men står fast vid att han inte tror att någonting har stulits därifrån. 

– Det finns absolut inget förbud mot att skratta och skämta på jobbet. Tvärtom är det nödvändigt för att få en trivsam arbetsplats. Men det gäller att ha taktkänsla. Vill vi bli betraktade som en professionell yrkeskår måste vi inte bara fundera på vilka reaktioner skämt kan väcka inom organisationen utan även hur de uppfattas utanför polisen.

Enligt Erik Nord ligger ansvaret på cheferna. 

– Vi chefer inom polisen måste skapa rutiner som inte bara är rättssäkra och formellt oklanderliga utan som också är lätta att följa. Nu får vi ta ett omtag när det gäller hanteringen av förverkat gods som ska slängas. Både när det gäller dokumentationen och den fysiska hanteringen.