Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliser åtalas för våld mot pojke – riskerar inte jobben

Två poliser åtalas för våld mot en pojke.Foto: BILDBYRÅN
Även om poliserna döms så får de behålla sina jobb, meddelar polismyndighetenFoto: NORA LOREK

Två poliser åtalas för tjänstefel och ringa misshandel efter ett ingripande mot en pojke i 15-årsåldern i Kungsbacka.

Pojken blev slagen i ansiktet och tryckt mot en bänk på polisstationen.

Ny yttrar sig polismyndigheten i ärendet: poliserna får behålla sina jobb även om de skulle dömas för brotten.

I mars i år åtalades två stycken polismän för att i oktober i fjol ha brukat obefogat våld mot en pojke på polisstationen i Kungsbacka.

Pojken, som var i 15-årsåldern, fick motta ett slag ansiktet med öppen hand från en av poliserna, enligt åtalet. Polisen åtalas för ringa misshandel.

Kollegan ska vid samma tillfälle ha kraftigt tryckt ned pojkens överkropp och ansikte mot en bänk inne på arresten. För detta åtalas polismannen för tjänstefel.

Får behålla jobben om de döms

”NN har som polisman vid myndighetsutövning uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt vad som gällt för uppgiften genom att på ovan angivet sätt bruka våld som med hänsyn till omständigheterna varit obefogat och oförsvarligt”, står det i åtalet.

Men även om de två poliskollegerna skulle fällas enligt ett åtal för ringa misshandel och tjänstefel så bedömer polisens personalansvarsnämnd att de får behålla sina jobb.

Det framgår av ett yttrande till Varbergs tingsrätt som ska avgöra målet.

Åtalet bygger på att våldet mot pojken var obefogat, men poliserna menar att det var nödvändigt för att hindra pojken från att attackera dem.