Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens varning för populära krogstråket

Enligt polisen sker narkotikaförsäljningen helt öppet kring Järntorget.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Allt fler gängkriminella syns till på krogarna kring Järntorget, samtidigt som rånen, våldet och narkotikabrotten ökat i området.

Nu manar polisen till vaksamhet.

– Man ska inte vara här själv och inte påverkad, för då blir man lätt ett brottsoffer, säger kommunpolis Ola Skogsberg till P4 Göteborg.

De restriktioner som har införts under coronapandemin har lett till att klubbarna på Avenyn och andra platser i centrala staden har tvingats dra ner på sin verksamhet. Samtidigt har mängden anmälda brott i området minskat.

Men vid långgatorna, där pubarna fortfarande håller öppet, är trenden den motsatta.  Här har brottsligheten i stället ökat.

– Bland annat har personrånen ökat jämfört med tidigare år, har lokalpolis Roberto Tomé tidigare berättat.

Allt fler gängkriminella syns också till på krogarna kring Järntorget, uppger polisen för P4 Göteborg. 

Narkotikarelaterat våld

En förklaring kan vara att det är lättare att betala med kontanter här än på andra krogstråk i staden. Det säger kommunpolis Ola Skogsberg till kanalen:

– På avenyn är det bara kort. Här är ju mindre ställen, man måste ha in sin betalning kanske och kontanter använder många kriminella.

Förutom personrånen så har våldsbrotten också blivit fler på och i närheten av Järntorget. Den gemensamma nämnaren tycks vara narkotikaförsäljningen, som även den ökar.

– Det som initialt kommer in som ett rån, visar sig ofta bottna i uppgörelser mellan kriminella. Narkotikaförsäljningen har länge varit ett problem kring långgatorna, men det har blivit ännu mer koncentrerat hit under senare tid, har Roberto Tomé tidigare sagt till GT.

”Ska inte vara här själv”

Han beskriver drogförsäljningen som omfattande och helt öppen.

– Droger säljs som korv med bröd kring långgatorna. Det sker helt ogenerat och ofta uppsökande. Det är svårt att gå längs långgatorna sent på kvällen och natten utan att bli erbjuden narkotika. Det har blivit normaliserat.

Ska man då vara orolig om man är på Järntorget på kvällen? Ola Skogsberg får frågan av P4 Göteborg.

– Ja, det tycker jag. Och man ska inte vara här själv och inte påverkad, för då blir man lätt ett brottsoffer, svarar han.