Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens varning för nya coronabluffen mot äldre

Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i Region Väst.
Foto: Polisen / Polisen
Bedragarna har riktat in sig på äldre och ensamstående kvinnor.
Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG/TT NYHETSBYRÅN
Det börjar med ett samtal från ”banken”.
Foto: Shutterstock

En ny bedrägerivåg mot äldre pågår nu i Västsverige. 

Den pågående pandemin ingår i brottsupplägget, och nu går polisen ut med en skarp varning.

– Bedragarna skyr inga medel. Jag skulle kunna använda vartenda svärord som finns för att beskriva dem. Det är så lågt, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i Region Väst.

Antalet bostadsinbrott har nått rekordlåga nivåer under coronapandemin. Det visar siffror som TT har tagit fram. 

En orsak spås vara att mellan 50 och 70 procent av alla bostadsinbrott begås av professionella ligor, ofta utländska, som enligt Håkan Franzén, försäkringsexpert vid Trygg-Hansa, reste tillbaka till sina hemländer innan gränserna stängde.

Men när brottsligheten har minskat på ett håll, har den ökat på ett annat. 

– En tjuv lägger inte bara av. De hittar andra sätt att komma över egendom, och sedan pandemin började har vi sett en ökning i bedrägeribrottsligheten, säger Franzén.

Ny bedrägerivåg

För några veckor sedan berättade GT om en form av bedrägeri där förövaren ringer upp en äldre person och påstår att det finns uppgifter om att den äldre träffat en covid-smittad person och att ett självtest måste göras. Därefter vill uppringaren ha betalt för att skicka testet i fråga med posten.

– Bedragaren säger att personen haft kontakt med någon som smittats av covid-19 och behöver göra ett självtest som kostar 50 kronor. Sen försöker bedragaren få kortuppgifter och lämnar man ut dem riskerar man att kontot töms, berättade Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i Göteborg, då.

Och just nu pågår en ny bedrägerivåg mot äldre i Västsverige, och även här ingår den pågående pandemin i brottsupplägget. 

Håkan Franzén, försäkringsexpert vid Trygg-Hansa.
Foto: Trygg-Hansa

Äldre och ensamstående

Bedragarna ringer upp brottsoffren och utger sig för att vara från banken. De säger att det är fel på den äldres kontokort och att det måste bytas ut. 

– De erbjuder därefter hembesök för att hjälpa till med att byta ut kontokortet, fortsätter Anna-Karin Kjellgren. De motiverar hembesöket med den pågående pandemin och att många av de äldre inte bör gå ut, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare på bedrägerisektionen i Region Väst.

Två tredjedelar av offren är kvinnor, de bor ensamma och är födda på 1920- och 1930-talet. I vissa fall har bedragarna även utgett sig för att vara poliser.

– Som alltid i sådana här fall är de väldigt trevliga och vältaliga, men om någon ringer som du inte känner och som vill ha något av dig så ska du bara slänga på luren. Det är het okej att vara otrevlig, säger Kjellgren.


Så skyddar du dig mot bedrägerier

Tänk på att banken eller polisen aldrig ringer upp och ber någon att lämna ifrån sig värdesaker eller personliga uppgifter.

Om du får den här typen av frågor – lägg på luren.

Anmäl direkt till polisen. Anmäl även ett försök till brott.


*Källa: Polisen

”Skyr inga medel”

Sedan slutet av september har 60 bedrägeriförsök med samma tillvägagångssätt utförts, och i hälften av fallen har brottslingarna kommit över bankkort, kontanter eller värdesaker. 

– En kvinna född 1921 lurades till att lämna ifrån sig sin vigselring, säger Anna-Karin Kjellgren, och fortsätter:

– Bedragarna skyr inga medel. Jag skulle kunna använda vartenda svärord som finns för att beskriva dem. Det är så lågt. De som har blivit utsatta för det här mår väldigt dåligt och är jätteskärrade.  

Polisen vädjar nu till allmänheten om att sprida information om de pågående bedrägerierna till närstående, kolleger, vänner och andra med äldre familjemedlemmar.

Än så länge har ingen misstänkt person gripits, men Anna-Karin Kjellgren hyser gott hopp om att kunna sätta dit bedragarna.

– Vi är optimistiska. Men för att inte förstöra något i utredningsarbetet kan jag inte gå in på varför.