Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens vädjan – efter upploppen

Black live matter-demonstrationen urartade till upplopp i centrala Göteborg-
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / GT/EXPRESSEN
Flera anmälningar om olika brott har kommit in till polisen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / GT/EXPRESSEN

Tusentals personer samlades förra söndagen för att delta i en Black Lives Matter-demonstration i Göteborg. 

Efter att demonstrationen urartat i upplopp efterlyser nu polisen filmer från händelserna. 

”Polisen är angelägen om att dessa filmer inte raderas”, skriver de i ett pressmeddelande. 

Förra söndagen hölls en demonstration vid Heden i Göteborg till stöd för rörelsen ”Black lives matter” efter George Floyds död i USA.

Trots att folksamlingar med över 50 personer är förbjudna på grund av coronapandemin samlades tusentals människor och polisen var tvungna att avbryta demonstrationen. I samband med polisens ingripande urartade det hela. Flera fall av bland annat våldsamt upplopp, skadegörelse, våld mot tjänsteman, och misshandel rapporterades in. 

Sammanlagt greps ett tiotal personer och ett 30-tal personer omhändertogs för störande av allmän ordning. Samtliga har satts på fri fot. 

Polisen är angelägen om att materialet inte raderas

Men polisen vill fortfarande hitta de som gjort sig skyldiga till brott och har därför startat en ny utredningsgrupp. Som en del av arbetet söker de nu efter filmer från upploppen. 

”Det kan vara material filmat med mobilkameror eller från butikernas kameror. Polisens är angelägen om att dessa filmer inte raderas utan att utredningsgruppen har kunnat få se dem”, skriver polisen i ett pressmeddelande. 

Polisen vill att man skickar in sitt material och väntar till efter sommaren med att radera eventuella filmer som kan vara till hjälp.