Polisens tes: Därför blir vi attackerade

Se filmerna från oroligheterna i Trollhättan.
Polis på plats i Kronogården i trygghetsskapande syfte.
Foto: CHRISTER EL-MOCHANTAF
Flera bilar blev utbrända vid oroligheterna i Trollhättan.
Foto: LOVISA WALDECK
Flera bilar blev utbrända vid oroligheterna i Trollhättan.
Foto: LOVISA WALDECK

Poliser som attackeras, utsatt hemtjänstpersonal och brinnande bilar.

Kronogården i Trollhättan har skakats av tumultartade scener.

En av polisens teorier är att oroligheterna startats för att flytta fokus från annan brottslighet.

– Vi har indikationer på att det skulle kunna vara så att man sätter i gång oroligheter och ordningsstörningar för att dölja annan kriminalitet, säger Lars Eckerdal, polisområdeschef i Fyrbodal.

Strålkastarljuset har återigen riktats mot Kronogården, stadsdelen som är uppsatt på polisens lista över utsatta områden och som genom årens lopp skakats av raketskjutningar mot polis, väktare och allmänhet.

Under de senaste veckorna har polisbilar förstörts och enskilda poliser attackerats. Bilar har satts i brand, raketer och smällare har bränts av och hemtjänstpersonal på väg hem till brukare har varit nära att träffas.

Skadegörelse, förgripelse mot tjänsteman och våldsamt upplopp, maskeringsförbud, våld mot polisen och grov stöld lyder några av brottsrubriceringarna. 

Nu redogör polisen för en av teorierna man har om anledningen till att kaoset uppstått.

– Vi vet inte varför de senaste ordningsstörningarna startade, men vi har indikationer på att det skulle kunna vara så att man sätter i gång oroligheter och ordningsstörningar för att dölja annan kriminalitet, säger Lars Eckerdal, polisområdeschef i Fyrbodal, som också uttalat sig i Ttela.

Teorin: Dölja narkotikahandel

Han syftar då bland annat på droghandeln i området, att oroligheter startats för att dölja hanteringen av narkotika.

Har ni gjort tillslag eller annat under sådana här oroligheter som bekräftar teorin?

– Jag vill inte gå in på specifika händelser på det sättet. Jag har inte den informationen som områdeschef, säger Lars Eckerdal. 

Lars Eckerdal, polisområdeschef i Fyrbodal.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Uppgifter i flera medier har gjort gällande att en av polisens fordonskontroller kan ha utlöst de ursprungliga oroligheterna. Sambandet är dock oklart.

– Jag vet att det genomfördes en fordonskontroll på söndagen där och att det var uppretat, men jag vet inte om det ledde till ordningsstörningarna. 

En gruppering drivande

Enligt polisen är det framför allt en enskild gruppering som ligger bakom kaoset. Det är framför allt ungdomar och yngre män som ska ha deltagit.

– Det är en mindre grupp av personer i Kronogården och sedan tar de med sig större grupper av ungdomar i det här. Vår bild är att de är mellan 15 och 25 år. 

DETTA HAR HÄNT

Söndag 8 december 

Upploppsliknande scener skakar Kronogården när ungdomsgäng på 30 till 40 personer attackerar polisen. Rutan på en polisbil slås sönder, raketer skjuts mot polisen och flera bilar brinner. Lyckligtvis skadas ingen person fysiskt. Händelsen som startar tidigt på söndagskvällen avslutas först framåt tvåtiden på natten. Totalt blir fem personer omhändertagna.


Måndag 9 december

Oroligheterna blossar återigen upp. Flera personer, oklart hur många, kastar stenar och så kallade bangers mot polisen. Raketer avfyras också. Polisen bedömer att det ”högst troligt” är samma grupperingar som var där dagen innan som återigen attackerar polisen och sprider allmän oro.


Tisdag 10 december

GT är på plats i Kronogården och träffar en del av ungdomarna som uppges ha deltagit i oroligheterna. Ungdomarna vittnar om trakasserier från polisen och att oroligheterna startats som en motreaktion. Polisen avfärdar anklagelserna om trakasserier.


Torsdag 12 december

Runt 20 personer samlas på torget i Kronogården och ännu en gång uppstår tumult. En polisman skadas efter att ha fått en flaska i huvudet. En anmälan gällande våld mot tjänsteman upprättas. Enligt polisen har sociala medier-journalisten Joakim Lamotte besökt området samma kväll. Sju personer omhändertas.

Det är inte bara de boendes situation och polisens arbete som påverkats av händelserna. Två personer i hemtjänsten hamnade mitt i kaoset när en raket slog ned nära dem.

– Det var inte riktat mot dem, men de råkade hamna i det här. Naturligtvis är det lika allvarligt oavsett, säger Lena Johansson, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen i Trollhättan.

Utökad säkerhet

Nu har kommunen förstärkt säkerheten för de anställda.

– Vi har en handlingsplan vid krissituationer som går i gång. Med anledning av händelserna har vi nu dubbel bemanning i området även på kvällarna. När det gäller nattpersonalen är de alltid två, där är inget nytt.

Under en period fick ordningsvakter och väktare inte längre patrullera området mellan klockan 18.00 och 03.0 till följd av stöket. Beslutet fattades av det regionala skyddsombudet enligt arbetsmiljölagen och gjordes för de anställdas säkerhets skull. Det påverkade hemtjänsten som tidigare haft en trygghet i väktarna. Men under dagen drogs det tillfälliga stoppet tillbaka, enligt Ttela.

GT var på plats i Kronogården dagarna efter att de första våldsamheterna bröt ut kvällen den 8 december. Reportaget publicerades även i norska medier. Ungdomarna vi träffade då uppgav att oroligheterna skulle ses som en markering och hävdar att polisen på olika sätt trakasserar dem.

– De stannar oss ibland på väg hem från skolan och frågar efter personnummer, om vi har något på oss. Jag har aldrig något på mig. Ingen av oss. Vad ska vi ha på oss? 

Några av ungdomarna som GT mötte den 10 december.
Foto: Christer El-Mochantaf
Polisen visiterar personer i Kronogården.
Foto: CHRISTER EL-MOCHANTAF

Efter det blossade oroligheterna återigen upp vid flera tillfällen.

Kvällen den 12 december skadades en polis efter att ha fått en flaska i huvudet. Det hände i samband med att sociala medier-journalisten Joakim Lamotte besökte området och nya våldsamheter uppstod.

Avfärdar anklagelser

Polisen avfärdar anklagelserna om trakasserier.

– Polisen har ett uppdrag som vi utför. Vi ska förebygga och vi ska vara gränssättande i vårt uppdrag. Det vill säga vi ska beivra brott. Vi lyssnar på alla som bor i Trollhättan och även de här personerna, men vi ser inte att vi utsätter dem för några trakasserier eller så, säger Lars Eckerdal.

Såväl SVT Väst som P4 Väst har rapporterat att det nu kommer flera poliser till Kronogården. De åtta poliserna ska bli tio. Den utökade bemanningen har dock ingen koppling till oroligheterna.

– Det är sedan länge planerat att vi ska få resurser, det ska bli tolv ytterligare poliser i Fyrbodal, av dem ska vi förstärka med två ytterligare tjänster i Kronogården. Det är tänkt från början av 2020, säger Lars Eckerdal.