Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens teori om mordet på Wilma, 17, bekräftad

Polisen tror sig veta hur 17-åriga Wilma Andersson mördades, uppger åklagaren för GT.
Wilma Andersson blev 17 år.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Åklagaren Jim Westerberg har fått en klarare bild av hur det misstänkta mordet gick till.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen har haft en omfattande sökinsats och säkrat flera spår under utredningens gång.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sammanlagt sitter tre personer misstänkta i ärendet.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Polisen tror sig veta hur 17-åriga Wilma Andersson mördades.

– Vi har en bättre bild av vad som kan ha hänt, som lite bekräftar vad vi haft som arbetshypotes, säger åklagaren Jim Westerberg.

Wilmas pojkvän sitter fortsatt häktad misstänkt för mord, men nekar till brott.

Wilma Andersson anmäldes som försvunnen i november i fjol och ett stort sökpådrag inleddes. Strax efter försvinnandet greps Wilmas pojkvän, misstänkt för mord. Ett fynd av en kroppsdel, som hittades tidigt i utredningen, gjorde att polisen uteslöt att Wilma skulle kunna hittas vid liv.

Utredningen fortsätter med full kraft så här några månader senare.

Nu berättar åklagaren att man har en bättre bild av vad som hänt Wilma.

– Vi har fått en klarare bild. Jag har fått en presentation av polisen om fynd och spår och annat. Vi har en bättre bild av vad som kan ha hänt, som lite bekräftar vad vi haft som arbetshypotes, säger kammaråklagaren Jim Westerberg.

Känsligt utredningsläge

Han vill dock inte gå in dödsorsaken, hur det misstänkta mordet ska ha gått till, och hänvisar till det känsliga utredningsläget.

Samtidigt återstår mycket arbete för polisen, betonar Jim Westerberg. Nu går man bland annat igenom gamla spår och beslag som gjorts under utredningens gång.

– Det återstår rätt mycket. Vi tittar igenom alla spår och beslag som ligger på NFC (Nationellt forensiskt centrum, reds. anm.). Det kvarstår rätt mycket där och det är ingenting som vi ser att vi kan sy ihop nu.

Den mordmisstänkte pojkvännen förnekar brott.Foto: Privat

Försvarsadvokaten Beatrice Rämsell menar dock att det inte finns några bevis för att Wilma faktiskt bragts om livet. 

”Av det utredningsmaterial som hittills redovisats av åklagaren saknas underlag för att bedöma vad som orsakat Wilmas död”, skriver Rämsell i en handling inlämnad till tingsrätten.

”Kommer ett åtal”

– Det är ju försvarets arbete att jobba för sin klient. Det får stå för henne. Till syvende och sist är det tingsrätten som ska avgöra det här, säger Jim Westerberg.

Kommer du kunna väcka åtal?

– Det kommer bli ett åtal, men sedan vill jag inte säga exakt hur det ska se ut, formuleras och vilka brott som kan vara aktuella. Det håller jag för mig själv tills vidare, säger Jim Westerberg.

GT har sökt försvarsadvokaten Beatrice Rämsell för en ny kommentar. Hon uppger att hennes klient fortsatt förnekar brott.

Den mordmisstänkte pojkvännens pappa och en kvinna i 40-årsåldern i familjens närhet är också misstänkta i ärendet. Brottsrubriceringarna är grovt skyddande av brottsling samt brott mot griftefriden. Åklagaren försökte få personerna häktade, men de släpptes i samband med häktningsförhandlingarna.