Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens taktik – för att knäcka Wilmas pojkvän

Wilma Andersson hittades död i november. Hennes 22-åriga pojkvän misstänks för att ha mördat henne. Även pojkvännens pappa och en kvinna i 40-årsåldern som har koppling till pojkvännen misstänks för inblandning i brottet.
Polisen misstänker att Wilma Andersson har mördats.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE

Det finns bevis mot Wilma Anderssons misstänkte mördare som varken han eller hans försvarare känner till ännu.

Men i veckan kommer polisen att visa delar av sin hand.

– Vi släpper mer och mer av utredningen när vi anser att det är dags att höra honom om vissa saker, säger åklagare Jim Westerberg.

Över en månad har gått sedan Wilma Andersson, 17, anmäldes försvunnen i Uddevalla. Efter en massiv sökinsats hittade polisen en kroppsdel som grusade allt hopp om att hon fortfarande är vid liv.

– Vi beklagar djupt att sökandet efter Wilma slutade på detta tragiska sätt. Våra tankar går till flickans familj och vänner, sa kommenderingschef Lars Eckerdal i ett uttalande från polisen.

Polisen arbetar efter teorin att Wilma mördats och att det är hennes 22-åriga pojkvän som bragt henne om livet. Han sitter häktad med restriktioner, på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Wilma-Fallet: Detta har hänt

14 november. Det sista datumet Wilma Andersson ses i livet. Polisen misstänker att hon mördades samma dag. 

17 november. Wilma Anderssons anhöriga kontaktar polisen och anmäler henne försvunnen.

19 november. Wilma Anderssons pojkvän grips, misstänkt för mord. Han häktas senare. Wilma Andersson är alltjämt försvunnen. 

28 november. Polisen hittar en kroppsdel som gör att det är uteslutet att Wilma Andersson fortfarande är vid liv.

1 december. Pojkvännens pappa anhålls, misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Samma dag släpps han på fri fot.

6 december. Pappan anhålls på nytt, enligt hans advokat är misstankarna desamma. Ytterligare en person, en kvinna i 40-årsåldern, anhålls. 

6 december. Den mordmisstänkte pojkvännen omhäktas. Han har konsekvent nekat till brott.

8 december. Åklagaren begär de två anhållna personerna häktade. Brottsmisstankarna är grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. De båda nekar till brott. 

9 december. Häktningsförhandlingen mot pojkvännens pappa och kvinnan i 40-årsåldern hålls i Uddevalla tingsrätt. Rätten beslutar att det inte finns tillräckliga skäl att häkta personerna, varför de släpps på fri fot. Enligt åklagaren är personerna fortsatt misstänkta.

Pojkvännen har konsekvent nekat till brott och enligt hans försvarare, Beatrice Rämsell, har ingenting framkommit som motiverar en häktning:

– Det har inte förändrats sig särskilt mycket som jag ser det i alla fall. Inte det som jag har fått information om. Men det kan ju vara så att det finns material som jag inte har sett.

Och polisen har fler bevis än den misstänkte gärningsmannen känner till. Det säger utredningens förundersökningsledare, åklagare Jim Westerberg.

– Det finns det. Vi släpper mer och mer av utredningen när vi anser att det är dags att höra honom om vissa saker. Vi lägger inte fram allting direkt, utan det är ju han som ska prata och berätta i första hand om vad som har hänt.

Åklagare Jim Westerberg.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Konfronteras med bevis

Inom kort har det blivit dags att konfrontera den misstänkte mördaren med ytterligare uppgifter, uppger åklagaren.

– Det är tänkt att han ska få ytterligare uppgifter den här veckan, säger Jim Westerberg.

Vilka uppgifter det handlar om, eller deras dignitet, vill åklagaren inte kommentera. Han vill inte heller svara på hur pojkvännen har reagerat på de bevis som lagts fram under förhören.

– Jag vill inte gå in på om han säger något eller vad han säger eller hur han säger det, säger Jim Westerlund.

En 22-årig man misstänks för mordet. Han nekar till brott. Foto: Privat
Polisens fynd skickas till Nationellt forensiskt centrum (NFC) för analys.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Utredningen omgärdas av sekretess, och för att förhindra läckor har den även försetts med så kallat dubbelt åtkomstskydd. Det rapporterar P4 Väst.

– Nu kan bara vi som arbetar med utredningen gå in i ärendet. Det gör det lite mer komplicerat för oss så vi brukar undvika att göra det, men i detta fall kände vi att det passar bra, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal, till Bohusläningen.

Han berättar för tidningen att hela avdelningen arbetar intensivt med fallet.

– Jag har fyra pärmar fullspäckade med tips och det har kommit in nya tips under helgen.

Pojkvännens pappa misstänkt

Åklagare Westerberg har tidigare berättat att det finns en stor mängd beslag som väntar på att bli analyserade. Flera A4-sidor är fyllda med listor på föremål och spår.

– Det är över hundra beslag och spår som ligger hos NFC, Nationellt forensiskt centrum, och ska analyseras. En del ligger i kö och en del avvaktar man med beroende på vilka resultat andra saker ger.

Bland materialet som ska analyseras finns bland annat beslag från en husrannsakan hos den misstänkte mördarens pappa. Pappan och en kvinna i 40-årsåldern har tidigare suttit anhållna misstänkta för skyddande av brottsling, grovt brott, och brott mot griftefriden.

Båda nekar till brott, men enligt polisen kvarstår misstankarna mot dem. 

Polisen har genomfört en husrannsakan hos den mordmisstänkte mannens pappa. Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo / Robert Betzehag / Rescue Photo

Åtal ska vara väckt den 3 januari, men i nuläget är det inte mycket som tyder på att så blir fallet.

– Jag förväntar mig att den misstänkte kan sitta häktad en period tills vi är klara. Vi ser en ganska lång utredningsperiod efter nyår framför oss. Det är noggranna utredningar vi gör som kan ta tid, och det får ta den tid det tar, sa Jim Westerberg i slutet av förra veckan.

 

Här hedras Wilma Andersson med ljusceremoni

Många Uddevallabor samlades vid Kungstorget för att hedra minnet av Wilma Andersson, 17.