Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens oro: Rivaliserande gäng bakom skjutningarna

BRÅ:s statistik över anmälda brott.
Foto: Jens Adamik. / Jens Adamik, Jens Adamik
Polisens presstalesperson Christer Fuxborg menar att man inte kan utesluta att de tre senaste skjutningarna har en koppling till varandra.Foto: HENRIK JANSSON

Tre skottlossningar på två veckor – samtidigt varnar polisen för en eskalerande gängkonflikt i Hisings Backa i Göteborg.

Enligt Göteborgs-Posten är det en konflikt mellan två olika grupperingar från Angered och Hisingen.

Erik Nord, polischef för Storgöteborg, har nu larmat politiker och varnat för fler liknande händelser:

– Vi har ett rött läge med påfallande risk för ytterligare våldsdåd.

Natten till måndagen inträffade en ny skjutning på Hisingen i Göteborg.

En okänd person avlossade en skottsalva mot okänd måltavla på Friskväderstorget.

– Man har hittat en handfull tomhylsor. Sedan har vi ingen målsägande, ingen måltavla och ingen hotbild, säger Christer Fuxborg om måndagens nya skjutning på Hisingen.

Skjutningen på Friskväderstorget är den tredje skjutningen inom loppet av två veckor på Hisingen.

Uppgifter: Maktkamp mellan rivaliserande gäng

Den tolfte augusti avlossade flera skott mot en grupp människor vid en bensinstation i Bäckebol på Hisingen. För den skjutningen har två män, båda i 20-årsåldern, häktats misstänkta för försök till mord.

De båda männen är sedan tidigare dömda för narkotikabrott och tillgreppsbrott. Båda nekar till skjutningen i Bäckebol.

Bara några dagar senare – den 20 augusti – inträffade en ny skjutning i Hisings Backa. Gärningsmännen avlossade flera skott och en man i 20-årsåldern skottskadades och fick allvarliga men inte livshotande skador.

En bilbrand, som politikern Jens Adamik (L) blev vittne till, har kopplats samman med skottlossningen den 20 augusti.Foto: Jens Adamik. / Jens Adamik, Jens Adamik

Kort efter skottlossningen sattes en bil i brand i Frihamnen i Göteborg. Polisen utreder den brinnande bilen och ytterligare en bil som setts lämna platsen.

Enligt GP ska det ha varit en hämnd för den första skjutningen vid bensinmacken i Bäckebol, och det rör sig om två gäng från Angered och Hisingen. 

Tidningen skriver att det ena gänget krävde en betalning för att inte hämnas, men det andra gänget ville inte betala.

Polisen fruktar ny gängkonflikt

Kommunpolisen Håkan Bredinge har tidigare sagt att de jobbar efter misstanken att de två första skottlossningarna hör ihop. Samtidigt fruktar de en ny gängkonflikt i Göteborg.

– Det är konstellationer av ungdomar, unga vuxna och vuxna som har kommit i delo med varandra. Vi tror inte att det är enskilda individer utan det är större än så, sa Håkan Bredinge då.

Kommunpolisen Håkan Bredinge.Foto: Polisen / Polisen

Huruvida nattens skjutning på Friskväderstorget hör ihop med de två tidigare skjutningarna vill inte polisen berätta.

– Än så länge är det väldigt tidigt att dra några kopplingar. Samtidigt kan vi inte utesluta det, det kan ha bäring i det som har hänt de senaste veckorna, säger Christer Fuxborg och fortsätter:

– Det kan ha varit så att man var inne på antagonisternas område och sedan har man dragit av en skottsalva för att skrämmas. Vi vet inte ännu då vi varken har en misstänkt eller målsägande.

Enligt GP har skottlossningarna fått polisen i Göteborg att satsa stora resurser, för att dämpa en eventuell konflikt mellan gängen.

Polischefen: En allvarlig konflikt

Erik Nord, som är polischef över Storgöteborg, bekräftar att de misstänker att skjutningarna har ett samband.

– Vi gör kopplingar mellan händelserna och vi tror att det kan vara en del av en allvarlig konflikt mellan kriminella nätverk. Därför har vi kraftsamlat för att bilägga våldsdåden, säger Erik Nord.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Han har larmat toppolitikerna Axel Josefsson (M), kommunstyrelsens ordförande och Eva Hessman, stadsdirektör i Göteborg och vd för stadshuset.

– Jag brukar informera politikerna när det har hänt allvarliga brott som de behöver känna till. Det gjorde jag i fredags för jag förstod redan då att det kunde hända till helgen, vilket det nu gjorde. Om skjutningarna hänger ihop kan detta bli väldigt allvarigt med större skadefall och döda människor, säger Erik Nord och fortsätter:

– Nu jobbar vi i en polisområdesinsats för att reda i detta och vi har förberett oss för att gå upp i särskild händelse om det skulle behövas.

Den pågående konflikten kommer efter en period av relativt lugn i Göteborgs gängmiljöer. Nu klassas situationen som ”rött läge”. 

– Nu har det vänt och det finns en konflikt mellan ett par kriminella nätverk som eskalerar. Vi har ett rött läge med påfallande risk för ytterligare våldsdåd, säger Erik Nord.

– Rött är ett läge där det finns en omedelbar och hög risk för att det kan utbryta ytterligare våldsamheter. Och där är vi nu. Det är ett allvarligt läge.