Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens kamp mot klockan i insatsen

Polisen söker efter försvunna Wilma Andersson i Uddevalla.Foto: HENRIK JANSSON
Den nu pensionerade kriminalkommissarien Thord HaraldssonFoto: ANDERS YLANDER
Wilma försvann på torsdagen i förra veckan Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE

Wilma Andersson, 17, har varit försvunnen i över en vecka och hennes pojkvän sitter häktad misstänkt för mord.

Nu går polisen en kamp mot klockan i utredningen.

– DNA-spår och annat kan förstöras av väderleken, säger pensionerade kriminalkommissarien Thord Haraldsson, en av Västsveriges mest erfarna brottsutredare.

Sökinsatsen efter Wilma Andersson pågår med oförminskad styrka i Uddevalla samtidigt som polisens förundersökning fortsätter. Det var förra torsdagen som Wilma syntes till senast och i söndags anmälde anhöriga henne försvunnen.

Polisen misstänker att hon utsatts för brott och Wilmas pojkvän blev på fredagseftermiddagen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Pojkvännen är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Jag kommer inte gå in på de närmare omständigheterna mer än att målsägande har varit försvunnen en viss tid. Det finns andra omständigheter som jag inte närmare redogör för, säger åklagaren Caroline Fransson efter häktningsförhandlingen på fredagen.

Sökningarna efter Wilma är massiva och sker på olika platser i kommunen. Polis, frivilligorganisationer och allmänhet gör alla allt de bara kan för att finna flickan.

– Vi lägger alla resurser som finns tillgängliga. Det viktigaste är fortfarande att hitta Wilma, säger Sten-Rune Timmersjö, chef vid polisens rotel för grova brott i Fyrbodal.

Åklagaren Caroline Fransson.Foto: HENRIK JANSSON

Kamp mot klockan

Samtidigt är han, åklagaren och alla andra medvetna om att man går en kamp mot klockan. Vädret i Uddevalla har varit ruggigt under fredagen.

Väderinstitutet Storms prognos för helgen talar samtidigt om moln och sex-sju grader.

Thord Haraldsson är Sten-Rune Timmersjös gamla kollega vid grova brott-roteln. Han är en av Västsveriges mest meriterade och erkända utredare, bland annat har han utrett 200 fall av dödligt våld.

Haraldsson är inte insatt i detta fallet, men berättar generellt kring vad polisen lägger vikt vid under sådana här sökningar.

Polisen söker med bland annat hundar. Foto: ALEX LJUNGDAHL

DNA-spår kan förstöras

Thord Haraldsson säger att sökhundarna är lika bra i alla väder men annan bevisning som DNA riskerar att försvinna i och med regnet som faller över sökområdet. Om det exempelvis skulle börja snöa eller vattendrag fryser till is så är det ännu svårare.

– DNA-spår och annat kan förstöras av väderleken, säger han.

Genom rubriceringen ”mord” har polisen, som Thord Haraldsson uttrycker det, ”tillgång till hela verktygslådan” när det kommer till vilka åtgärder man kan ta till.

Åklagaren Caroline Fransson har samtidigt förklarat att brottsrubriceringen kan komma att ändras beroende på vad som framkommer under utredningens gång.

Vice chefsåklagare Caroline Andersson om häktningen

17-åriga Wilma Andersson är försvunnen och nu häktas hennes pojkvän på sannolika skäl misstänkt för mord. Vice chefsåklagare Caroline Fransson om häktningen.

TV: Hör polisen om sökarbetet

Polisen om sökandet: ”Fortsätter med oförminskad styrka” Anna Göransson om sökandet efter 17-åriga Wilma.