Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens kamp för att lösa mordet på Marie

Marie Johansson, 36, mördades på jobbet.
Marie Johansson mördades 2005 i tygaffären Stuvkällarmordet.
Foto: PRIVAT / PROGRAMMET EFTERLYST
Polisen lyckades säkra DNA-spår från förövaren, en kvinna, i tygaffären.
Foto: JAN WIRIDEN
I butiken låg vantarna som mördaren ska ha haft på sig, med både hennes och Maries DNA på.
Foto: POLISEN

I somras dömdes Daniel Nyqvist för det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping för 16 år sedan.

Gripandet gjordes möjligt genom banbrytande DNA-släktforskning.

En metod som ser ut att vara polisens sista hopp för att lösa mordet på Marie Johansson i Göteborg för 15 år sedan.

– Vi kommer att kämpa för att få göra det, och vi står i princip still nu rent utredningsmässigt. Det är det enda som återstår, säger Peter Thylén, kriminalkommissarie vid Kalla Fall i Göteborg.

Den 13 oktober 2005 knivmördades Marie Johansson, 36, i tygaffären Stuvkällaren på Kyrkogatan i Göteborg. Hon överfölls vid stängningsdags och hittades först dagen därpå av butikens ägare.

Fallet har gäckat polisen länge. Sedan mordet har man förhört ett stort antal personer och topsat över 650.

– Vi är ganska klara i själva utredningsärendet, det står i princip still. Vi har gått igenom alla tipsen vi har fått och vi har 30 kvinnor kvar att topsa. Vi har inte kunnat topsa dem ännu på grund av corona, men de som var mest intressanta har vi topsat, säger Peter Thylen, vid Kalla Fall i Göteborg.

Polisen har DNA från förövaren

Förövaren, en kvinna, fastnade på en övervakningskamera samma kväll som mordet iförd en svart jacka och rosa byxor. I samband med mordet länsade kvinnan dessutom tygaffärens kassa.

Den misstänkta gärningspersonens blod och DNA har säkrats på brottsplatsen, men förövaren har nu lyckats hålla sig undan polisens radar i 15 år. 2018 tog man också fram en genetisk fantombild, med hjälp av ett företag i USA som specialiserar sig på att återskapa utseenden utifrån DNA.

Den ena bilden som framtagits visar hur den misstänkta kvinnan kan ha sett ut på morddagen den 13 oktober 2005 – och den andra visar hur hon kunde se ut 2018, när fantombilderna släpptes.

Här har polisen tagit hjälp av ett amerikanskt företag. Fantombilden ska föreställa gärningspersonen dagen hon begick brottet.
Foto: Polisen
Så här ska samma kvinna se ut 13 år senare.
Foto: Polisen / Polisen

Peter Thylén berättar att de har gått igenom Stuvkällarmordet ett ”oändligt antal gånger”. 

– Det går nog inte att uppge en siffra. Men vi tror inte hon går att hitta i ärendet, för hade hon funnits i ärendet då hade vi hittat henne. Vi måste förlita oss på tips nu eller att hon begår ett nytt brott och blir topsad. Då har vi henne, säger Peter Thylén.

Polisens hopp: Ny DNA-metod

För att komma vidare med utredningen kämpar nu Kalla Fall-gruppen i Göteborg för att få använda sig av en ny DNA-metod. Så kallad DNA-släktforskning, som användes i Sverige för första gången i somras.

Metoden gör det möjligt att med hjälp av kommersiella DNA-register, och släktforskare, nå fram till en misstänkt gärningsperson. 

I somras greps Daniel Nyqvist, 37, för det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004 tack vare den nya metoden.

I det ärendet skickade man DNA som säkrats från dubbelmördaren till en DNA-databas. Det resulterade i 900 matchningar ända bak till 1700-talet. Släktforskare kartlade släktleden som slutligen nådde fram till Daniel Nyqvist och hans bror, som båda matchande DNA:t från brottsplatsen.

Daniel Nyqvist.
Foto: FOTOGRAF JFALK/SKOLKATALOG

Efter att man topsat de båda bröderna kunde man gripa Daniel Nyqvist, som senare erkände att ha mördat Anna-Lena Svensson, 56, och Mohamad Ammouri, 8, sexton år tidigare.

– Vi har legat på för att försöka göra detta med släktforskningen. Vi kommer att fortsätta att kämpa för att få göra det, men det är NOA, Nationella Operativa Avdelningen, och NFC, Nationellt Forensiskt Centrum, som avgör vilka fall som prövas, säger Peter Thylén.

Under fredagen kom NFC med beskedet att de vill ge grönt ljus till att metoden får användas inom polisarbete i Sverige.

– Metoden kan under rätt förutsättningar vara extremt kraftfullt som verktyg för att klara upp brott. Det är en potential som vi ser och som vi inom myndigheten vill kunna dra nytta av, säger Ricky Ansell, verksamhetsexpert vid NFC, till Sveriges Radio Ekot.

Polisen: ”Hjälp oss”

Men enligt poliskommissarien Thylén lär de få besked först våren 2021 om de får använda sig av metoden.

Peter Thylén, poliskommissarie vid Kalla Fall i Göteborg.
Foto: Polisen

– Vi tycker absolut att Stuvkällarmordet är det bästa olösta fallet som finns i Sverige att använda den här metoden på. Vi har vänt på varenda sten och gjort allting man kan göra, säger Peter Thylén och fortsätter:

– Jag är övertygad om att vi kommer hitta henne. Alla tips vi kan få är bra tips, så vi uppmanar folk att höra av sig om de vet något och hjälpa oss.

Se mer:

Polisens fantombild på Maries misstänkte mördare.