Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar: Ungdomar utsätts för Snapchat-rån

Polisen utreder ett tiotal ungdomsrån med Snapchat som gemensam nämnare. Mörkertalet kan dock vara betydligt större.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Foto: PER WISSING

Sedan sommaren har polisen i Göteborg sett en ökning av ungdomsrån kopplat till mobilappen Snapchat. 

Ett tiotal fall utreds just nu, men mörkertalet kan vara betydligt större.

– Det finns element som kan leda till att man blir mindre anmälningsbenägen, säger Patrik Ericsson, chef för rångruppen city.

Larmet kommer in strax efter klockan 16, fredagen den 6 augusti. Två ungdomar i 15-årsåldern har stämt träff med en person via Snapchat för att genomföra ett köp. Men något sådant blir aldrig av.

När tonåringarna kommer till den avtalade mötesplatsen i Slottsskogen väntar två yngre och maskerade män på dem. Rånarna tilltvingar sig en halskedja, hörlurar och kepsar samt en mindre summa kontanter innan de försvinner från platsen till fots i riktning mot Linnéplatsen.

Det är bara ett av flera liknande fall som hamnat på Göteborgspolisen bord under de senaste månaderna. Vid flera av rånen handlar det om ett specifikt Snapchat-konto som kontaktar utvalda ungdomar i ett begränsat område, vilket enligt polisen gör tillvägagångssättet unikt.

– Sedan början på sommaren har vi sett ett mönster där personer blivit rånade efter att ha blivit tillagda på ett Snapchat-konto för att köpa saker, säger Patrik Ericsson, chef för rångruppen city, och fortsätter.

– Men i stället för att få det man vill köpa har man blivit rånad. Det har varit olika former av hot, det kan vara att man säger att man har en pistol eller kniv. Men det gemensamma är att de har uppfattat sig tvingade att lämna över grejer. 

Polisen beskriver det pågående utredningsarbetet som omfattande och som ett ”komplext pusselbitsläggande”
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kan finnas mörkertal

I vissa fall har det även förekommit våld, men enligt Patrik Ericsson har ingen person kommit till allvarlig fysisk skada.

Polisen utreder ett tiotal liknande brott, men mörkertalet kan vara betydligt större.

– Det finns element som kan leda till att man blir mindre anmälningsbenägen. Det kan vara att man har träffats för att köpa narkotika, men det kan också vara tobak, alkohol eller andra saker, säger Patrik Ericsson. 

De flesta av rånen har inträffat i området kring Majorna och Linné, och gemensamt för både brottsoffer och gärningsmän är att de är unga. Några kriminella gäng, i den bemärkelsen att rånen skulle vara organiserade, handlar det enligt polisen inte om.

– Snarare är det olyckliga koncentrationer av vissa människor som kommer samman, och att ungdomar rånar andra ungdomar är inget nytt fenomen. Det är inte första gången vi ser det här, men moduset kan variera över tid, säger Patrik Ericsson.

Patrik Ericsson, chef för rångruppen city.
Foto: TV3

Omfattande utredning

Ericsson beskriver det pågående utredningsarbetet som omfattande och som ett ”komplext pusselbitsläggande”. Man har en huvudmisstänkt som suttit frihetsberövad, och kring honom finns ett antal andra misstänkta personer. Ett eventuellt åtal är dock fortfarande långt bort.

Den frihetsberövade personen är enligt uppgifter till GT en pojke i 15-årsåldern som nyligen dömts för ringa narkotikabrott.

Patrik Ericsson säger att det är svårt att ge generella råd till föräldrar som är oroliga för att deras tonåringar ska utsättas för Snapchat-rån. Den enkla uppmaningen är att prata med sina barn.

– Man kan alltid ge rådet att vara försiktig med att träffa okända människor som säljer något som kanske inte är helt legitimt. Man utsätter sig för risk, och inte bara för att bli rånad. Man kan också göra sig skyldig till brott, häleri till exempel.SE OCKSÅ: Här misshandlas mannen brutalt av ungdomsgäng