Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen utreder samband mellan flera halsbandsrån

Polisen vädjar om tips efter misstankar om samband mellan flera rån i Göteborg.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / Mediabild/IBL
Många äldre har drabbats, uppger polisen.
Foto: JOHANNA NORIN / TT NYHETSBYRÅN

De senaste dagarna har flera personer utsatts för rån där de blivit av med sina halsband.
Polisen misstänker att det är samma gärningsperson eller personer som ligger bakom rånen.

– I många av fallen har det handlat om rån av äldre personer, säger Dick Henriksson, förundersökningsledare vid lokalpolisområde Hisingen, i ett uttalande.

Det är framför allt i de centrala delarna av Göteborg och på Hisingen som halsbandsrånen har skett.

– I de senaste händelserna har det handlat om att tillexempel hälsa, krama eller knuffa till personen – för att i samma sekund ”rycka” av personens halssmycke. I många av fallen har det handlat om rån av äldre personer, säger Dick Henriksson, förundersökningsledare vid lokalpolisområde Hisingen, i ett uttalande.

Polisen utreder nu ett eventuellt samband mellan händelserna. Misstanken är att det är samma gärningsperson eller personer som ligger bakom, eftersom man kunnat se ett mönster i tillvägagångssättet.

Distraherar personer – för att råna dem

Att man rycker av halssmycken från personen genom att distrahera dem”, skriver polisen i pressmeddelandet.

Man skriver vidare att polisen jobbar aktivt med flera parallella utredningar, genom att hålla förhör, kontakta vittnen, kartlägga gärningspersoner och tillvägagångssätt.

Polisen vädjar nu till allmänheten om att höra av sig om man tror sig ha information som kan hjälpa utredningarna framåt: 

Ring 114 14 och berätta vad du sett. Din berättelse om händelsen och signalement kan vara avgörande för att klara upp flera brott. Har du blivit utsatt eller bevittnat ett pågående brott – ring 112”.

SE MER:

Rån, misshandel och sexualbrott • Brå:s statistik över anmälningarna.