Misstänkt mördare räddad – av polisen

Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef för område Nordost.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
En 44-årig man sköts till döds i Hjällbo på söndagseftermiddagen.
Foto: Christian Börjesson
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den man som misstänks för att ha skjutit en man till döds i Hjällbo på söndagen, blev efter dådet upphunnen av flera personer och misshandlad. Polisen avlossade varningsskott för att mannen inte skulle lynchas, uppger GP.

Polisen utesluter inte att det kan bli hämndaktioner efter mordet och har ökad närvaro i området.

– Nu blir det krig, säger en person med insyn i utredningen till GT.

Inget tyder på att det är någon längre tids konflikt som ligger bakom helgens våld, men man tror att mordet kan kopplas till det våldsamma upplopp som ägde rum i Hjällbo på fredagen. För den händelsen har tre personer begärts häktade.

På den tidiga söndagseftermiddagen avlossades skott i Hjällbo.

En 44-årig man avled , GT:s uppgifter gör gällande att han sköts i huvudet. 

När den misstänkte gärningsmannen flydde från platsen blev han upphunnen av flera personer.

– De var på honom ganska omgående och slog honom, i vilken omfattning vet jag inte. Vi fick gå emellan, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst. 

Enligt GP avlossade även polisen varningsskott för att avbryta misshandeln.

Flera andra personer fördes också till sjukhus i samband med mordet, men enligt polisen ska det inte handla om några livshotande skador. 

Det är oklart om det är skottskador eller skador från tumultet som följde på dödsskjutningen. 

På måndagsmorgonen fortsätter mordutredningen med full styrka och polisen har extra närvaro i Angered och i Hjällbo i synnerhet. 

Risk för vedergällningar 

– Bakgrunden håller vi fortfarande på att försöka reda ut, det pågår både utredningsvägen och genom underrättelseinhämtning för att se om vi kan reda ut vad som orsakat mordet på torget, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef för Nordost.

– Vi jobbar med en ökad synlig uniformerad polisiär närvaro. Vi jobbar med att försöka skapa trygghet bland de som bor och verkar i området och sen jobbar vi på utrednings- och underrättelsespåret. 

Det finns också en risk för vedergällningar efter mordet, vilket polisen har planerat för.

– I den här kontexten här uppe finns det alltid risk för vedergällningar och vi har med det i planeringen att det kan komma, säger Ulf Merlander.  

En person med insyn i utredningen uppger för GT att ”nu blir det krig”. 

En person greps på söndagen misstänkt för mord.
Foto: ADAM IHSE/TT

Inte någon längre tids konflikt 

Även under söndagen hade polisen en ökad närvaro i området. Detta berodde på oroligheterna som inträffade i fredags, då ett bråk urartade i ett upplopp med omkring 100 personer inblandade. 

GT erfar att bråket började tidigt på fredagseftermiddagen med att en person i Ali Khan-gänget blev misshandlad. Uppgifterna gör också gällande att de senare oroligheterna på kvällen uppstod i samband med att Ali Khan skulle hämnas motparten, som är en annan släkt. 

Polisen bekräftar inte den bilden officiellt. 

Vet ni vad den här konflikten handlar om?

– Vi har flera olika teorier vad det handlar om. Vi tror att det kan finnas ett samband medan händelsen på fredagen och söndagen, säger Ulf Merlander. 

Inget tyder på att det är någon längre tids konflikt som ligger bakom helgens våld, enligt polisen. Det är inte utrett ännu om det är en konflikt mellan enskilda personer eller om det är mellan olika konstellationer. 

– Nej, vi har inte haft någon kännedom om någon konflikt under en längre tid, säger Ulf Merlander. 

Polisen utesluter inte heller att fler gripanden kan ske, både vad gäller mordet och det våldsamma upploppet på fredagen.

”Fler än 20 identifierade”

– Vi har också identifierat ytterligare ett stort antal personer som möjliga misstänkta. Det rör sig om fler än 20 personer. Det är ännu oklart om de kommer att delges misstanke, säger åklagare Fredrik Berglund leder förundersökningen om det våldsamma upploppet.

Senare på måndagen meddelade han att tre personer har begärts häktade, misstänkta för våldsamt upplopp. Häktningsförhandlingarna kommer att hållas under tisdagen.

Åklagaren Sara Toreskog leder utredningen om mordet.

– Jag kan inte gå in på detaljer i det här läget utöver att en person sitter anhållen som ska begäras häktad senast på onsdag. 

Hon vill heller inte gå in på vad den misstänkte sagt i förhör eller om han erkänner brott.

Om risker för fortsatta oroligheter i området säger hon:

– Jag kan inte säga så mycket mer än att det finns en allmän oro i området.

SE MER: GT:s reporter rapporterade live från platsen

GT:s reporter rapporterade live från platsen på söndagen.