Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen trappar upp arbetet – tar hjälp av kustbevakningen

Expressens utsände Robert Bertzehag rapporterade från minnesceremonin: ”Många är ledsna".
Polisen tar hjälp av Kustbevakningen.
Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
Polisen har meddelat att det är uteslutet att Wilma Andersson, 17, är vid liv.
Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Caroline Fransson, vice chefsåklagare, leder utredningen om den försvunna 17-åringen Wilma Andersson.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT NYHETSBYRÅN
Kustbevakningen dyker i Byfjorden/Bäveån i Uddevalla
Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Sedan polisen gått ut med uppgiften att Wilma Andersson definitivt är död så går utredningen nu in i en ny fas.

Polisen har fått ytterligare utökade resurser för hitta bevisen som kan fälla den misstänkte mördaren – och nu tar man hjälp av kustbevakningen.

– Vi letar längs vattnen relativt centralt i Uddevalla, berättar Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

Däremot är inga nya förhör med Wilmas pojkvän som sitter häktad misstänkt för mord planerade under helgen.

Det var i torsdags kväll som polisen gjorde fyndet vilket ledde till att man kunde fastslå att Wilma Andersson, 17, inte längre är i livet. 

Man uppgav i de knapphändiga informationerna som gavs att det handlar om en kroppsdel. Det är heller inte känt var fyndet påträffades.

– Det går vi inte ut med på grund av förundersökningssekretessen. Vi kommenterar heller inte om fyndet gjordes på de platser vi ska genomsöka i dag (lördag) eller någon helt annanstans, säger Anna Göransson.

Kustbevakningen assisterar polisen

Hon berättar att man under lördagen ska genomsöka områden som ligger i anslutning till Bäveån och Byfjorden. Ån rinner ut i fjorden i centrala Uddevalla, och sökandet sker i vattnen och längs stränderna relativt centralt i Uddevalla.

– Det är områden vi sökt av tidigare, men som behöver gås igenom igen, säger Göransson.

Tidigare har dykare från försvaret deltagit i sökandet, marinens röjdykningsenhet huserar i Skredsvik bara någon mil nordväst om centrala Uddevalla.

Kustbevakningen dyker i Byfjorden och Bäveån i Uddevalla.
Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

– Försvaret är inte med i dagens sökande. Däremot har vi hjälp av kustbevakningen och båtar från dem, berättar Anna Göransson.

Enligt ögonvittne på plats dyker personal från Kustbevakningens båtar i dessa vatten vid 13-tiden.

Daniel Nilsson, vakthavande befäl vid Kustbevakningen:

– Vi bistår polisen i deras förundersökning och det vi bistår med är en dykresurs. Biträdet som vi har godkänt gäller för i dag och i morgon, sen kan jag inte svara på om vi kommer att bli klara före eller om det kommer att fortsätta längre.

Under gårdagen, i samband med att polisen offentliggjorde fyndet, berättade man att ”Brottsutredningen fortsätter med oförminskad styrka”. Dessutom tilldelas nu utredarna utökade resurser i form av fler poliser.

Stort sök ställdes in

Sökandet efter Wilma Andersson är fortfarande prio ett i den omfattande utredningen. 

Polisen har dock tills vidare bett att få söka ensamma. Den massiva sökinsatsen som frivilliga under ledning av ”Missing People” och ”FIKK” gjort senaste veckorna är på polisens begäran avbruten.

Stor uppslutning under minnesxeremonin för Wilma under lördags förmiddag.
Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

En gigantisk sökinsats med frivilliga var annars planerad till lördagen. Istället blev det en känslofull minnescermoni  för Wilma på Kungstorget i Uddevalla.


LÄS MER: Uddevallabornas minnesceremoni för Wilma 


Under helgen ligger utredarna väldigt lågt vad gäller förhör med de båda personerna som är misstänkta för brott i utredningen.

WIlmas pojkvän, som sitter häktad, förhördes i torsdags kväll. Det, liksom att hennes klient fortfarande nekar till brott, uppgav den unge mannens advokat Beatrice Rämsell under fredagen. 

Inga förhör planerade

Under lördagsförmiddagen berättar Rämsell för GT:

– Sedan dess har min klient inte förhörts och några nya förhör är såvitt jag vet inte planerade under helgen.


DETTA HAR HÄNT

Försvann torsdagen den 14 november

Wilma Andersson var 17 år vid försvinnandet. Hon sågs senast torsdag den 14 november kring Walkesborg, Uddevalla. 

Söndagen den 17 november kontaktade familjen polisen och dagen efter gick Missing people ut med en efterlysning.

Fynden som gjorts

Polisen har gjort flera fynd under sökandet efter Wilma. Bland de första fynden var ett par skor som var brända. Senare har även glasögon och en jacka, som liknar den Wilma ska ha burit, hittats. Samt ytterligare saker. Enligt polisen måste alla fynd analyseras och det är för tidigt att säga om fynden har någon koppling till Wilma. Torsdagskvällen den 28 november gjordes dock ett avgörande fynd – en kroppsdel som tillhör flickan och som gör att polisen kan konstatera att hon inte längre är vid liv. Fyndet gjordes av polisen.

Gripandet

Tisdagen förra veckan meddelade polisen att en man – Wilmas pojkvän – gripits och senare anhållits, misstänkt för mord. Han förnekar all brottslighet. Förra fredagen begärdes mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Senare häktades han. Flera förhör har hållits med mannen och åklagaren uppger, utan att gå in på detaljer, att misstankarna stärkts. En omhäktningsförhandling kommer ske fredag den 6 december. 

Sökinsatsen

Sökinsatsen har pågått sedan måndagen förra veckan och har utförts såväl av polisen som frivilligorganisationerna Fikk och Missing people. Första dagen var sökinsatsen inriktad på trakterna kring Uddevalla. Dagen efter bytte polisen sökområde och sökte framför allt kring Ljungskile efter uppgifter som pojkvännen lämnat i förhör, enligt uppgift till GT, för att sedan återigen gå tillbaka till Uddevalla. Därefter utvidgades sökinsatsen till områden utanför de centrala delarna av staden.

Ytterligare en man misstänkt

I söndags meddelade polisen att ytterligare en man, i den häktades närhet, är misstänkt i samband med Wilmas försvinnande. Mannen anhölls på söndagen på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling, men släpptes senare på fri fot, även om han är fortsatt misstänkt.

Något som stärker detta är att åklagaren, det vill säga förundersökningsledaren, Caroline Fransson tagit ledigt över helgen. Detta enligt uppgift på hennes telefonsvarare.

Inget pekar heller i nuläget på att den andra mannen som är misstänkt i utredningen ska höras i helgen. Det gäller en man i 40-årsåldern i den misstänktes närhet. Mannen anhölls i söndags på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Mannen är till skillnad från den huvudmisstänkte släppt.

– Jag har förstått att det florerar ett rykte att han skulle ha hämtats in på nytt, men det stämmer inte alls, säger hans ombud, advokat Tommy Nilsson.

Hans klient är dock fortsatt misstänkt.


LÄS MER: Kriminologen: Han kommer att dömas 

Polisen: Kroppsdel har hittats

Under torsdagen gjorde polisen ett fynd som gör att de är säkra på att Wilma, 17, är död.