Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wilma, 17, fortfarande borta – polisen söker på flera platser

Hör polisen berätta om hur sökandet efter 17-åriga Wilma Andersson fortskrider
Det pågår sök på flera platser i Uddevalla kommun.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Missing People söker bland annat i närheten av ett Ica Kvantum i Uddevalla.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Wilma sågs senast i torsdag. Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Polisen söker i ett område runt sjön.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen på plats vid sjön.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Missing people.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Frivilligorganisationen FIKK sökte Foto: ALEX LJUNGDAHL
På onsdagsmorgonen ska polisen återuppta sökandet.Foto: Lovisa Waldeck
Polis och frivilligorganisationen FIKK sökte på tisdagskvällen. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Leif GW Persson.Foto: OLLE SPORRONG
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 12

Polisen och frivilligorganisationer har gjort flera fynd i sökandet efter Wilma, 17:

En jacka som påminner om den Wilma hade på sig vid försvinnandet liksom ett par brända glasögon och ett par brända skor.

Polisen avslutar insatsen i Ljungskile – men fortsätter söka på olika platser i Uddevalla.

– Vi har flera polishundar på plats och söker, men exakt var vi söker går vi inte in på, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Sökandet efter försvunna Wilma, 17, har återupptagits på onsdagen. Polisen har koncentrerat sitt sökande till ett område i Ljungskiletrakten medan frivilligorganisationerna Frivilliga insatser vid kris och katastrof (Fikk) och Missing People söker i Uddevalla.

Men vid 15-tiden trappas insatsen i Ljungskile ner. 

– Vi flyttar ledningsplatsen till polisstationen i Uddevalla, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

I stället koncentrerar sig polisen på Uddevalla.

– Det är lite olika platser (vi söker på). Vi har flera polishundar på plats och söker, men exakt var vi söker går vi inte in på. Vi finns ganska centralt i Uddevalla i olika skogsområden och i utkanten av Uddevalla. Vi kommer att fortsätta med det ett tag på flera platser, det är inte koncentrat till ett ställe, säger Adlersson.

Samtidigt har frivilligorganisationen Fikk fått nya förhållningsorder. Det meddelar organisationens insatsledare på plats.

– Nu är vårt uppdrag att söka av norr om riksväg 44, vi är ute med ett 10-tal sökpatruller just nu. Det har gjorts en del fynd, men inget som vi direkt kanske kan koppla till Wilma, säger hon.

Strax före klockan 16 meddelar Missing People att de har börjat kalla tillbaka sina sökpatruller.

– Det börjar mörkna och de områden som vi söker i är för farliga att röra sig i då. Vi fortsätter igen i morgon, säger organisationens insatsledare i Uddevalla. 

Fikk kommer dock att fortsätta sin insats.

– Ja, minst fram till midnatt, säger Peder Schillerström från organisationen.

MER OM FALLET: Pojkvännens svartsjuka – och pappans försvar: ”Lovade att han inte gjort något”

Fynden i sökandet efter Wilma Andersson

Polisen misstänker att Wilma mördades i torsdags – samma dag hon försvann – och att hennes pojkvän är gärningsmannen.

Wilmas mamma skriver i ett sms till Göteborgs-Posten: 

”Vi är jättetacksamma för alla som deltar på olika sätt i letandet efter vår Wilma. Familjen och anhöriga mår otroligt dåligt och vill bara få hem våran Willmis”.

I Uddevalla gjordes ett fynd på tisdagskvällen: En jacka.

– Vi har hittat en jacka. Vi vet att det finns en liknande kappa som Wilma hade på sig vid försvinnandet, sa Jesper Söder, insatsledare hos Fikk då.

DETTA HAR HÄNT

Försvann i torsdags

Wilma Andersson är 17 år. Hon sågs senast torsdag den 14 november kring Walkesborg, Uddevalla. Hon är cirka 168 centimeter lång, har mörkt hår med ljusa slingor och var troligtvis klädd i en svart pälskappa.

I söndags kontaktade familjen polisen och i måndags gick Missing people ut med en efterlysning.

Fynden som gjorts

Polisen har gjort flera fynd under sökandet efter Wilma. Bland de första fynden var ett par skor som var brända. Senare har även glasögon och en jacka, som liknar den Wilma ska ha burit, hittats. Samt ytterligare saker. Enligt polisen måste alla fynd analyseras och det är för tidigt att säga om fynden har någon koppling till Wilma.

Gripandet

Under tisdagen meddelade polisen att en man – Wilmas pojkvän – gripits och senare anhållits, misstänkt för mord. Mannen är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, poängterar åklagaren i fallet. Han förnekar all brottslighet.

Under onsdagen meddelade åklagaren att man hållit förhör med mannen, men att man inte vill gå in på vad som har sagts.

Wilma är alltjämt försvunnen.

Sökinsatsen

Sökinsatsen har pågått sedan i måndags och har utförts såväl av polisen som frivilligorganisationerna Fikk och Missing people. I måndags var sökinsatsen inriktad på trakterna kring Uddevalla. Under tisdagen bytte polisen sökområde och sökte framför allt kring Ljungskile efter uppgifter som pojkvännen lämnat i förhör, enligt uppgift till GT, för att sedan återigen gå tillbaka till Uddevalla. Under onsdagen har sökinsatserna varit inriktade kring det ursprungliga sökområdet i Uddevalla. Hundratals personer har deltagit i insatserna.

Även ett par brända glasögon och ett par brända skor har hittats. Vad gäller skorna säger Sten-Rune Timmersjö, kriminalkommissarie vid polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal:

– Det har egentligen varit två gummiklumpar, det är knappt att det har kunnat gå att se att det varit skor.

Den upphittade jackan har Sten-Rune Timmersjö inte tittat på ännu, berättar han. I övrigt är han förtegen om utredningen.

– Det har kommit in väldigt mycket tips under natten som vi håller på att bearbeta och sen ska vi hålla förhör med sådana som kan ha något att bidra med, säger han. 

”Har sökt igenom lägenheten med hundar”

Hör Susanne och Emelie som hjälper till att leta efter försvunna Wilma, 17.

Caroline Fransson, åklagare i ärendet är fortsatt förtegen om utredningen.

– Jag går inte in på detaljer som framkommit, men både sökandet och utredningen fortgår, säger hon. 

Mannen är fortfarande misstänkt på den lägre misstankegranden.

– Det enda som jag säger om det som framkommit i förhör är att han förnekar brott. Vi planerar ytterligare förhör med misstänkt under dagen och efter det kommer jag kunna fatta beslut i häktningsfrågan, säger åklagaren Caroline Fransson.

Söker vid sjö

Under onsdagsförmiddagen ändrade polisen på nytt sökområde i närheten av Ljungskile. Detta efter att polisen har fått in ytterligare information i utredningen.

– Vi söker norr och söder om Vassbovägen i terrängen, den leder upp mot Kolbengtserödsjön, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

– Det har kommit in iakttagelser som gjorts i samband med att hon försvann, fortsätter han.

– Angående sökinsatsen som kommenterar jag inte det närmare med hänsyn till förundersökningssekretessen, säger åklagaren Caroline Fransson. 

Foto: Lovisa Waldeck

En person som bor inom det sökområdet i Ljungskile, berättar att hen tagit kontakt med polisen. 

– Jag gjorde en iakttagelse mellan lördag och söndag natt. Jag har meddelat polisen.

Vad är det för iakttagelse?

– Jag vill helst inte gå in på det, men polisen är underrättade. Det var inget större egentligen, men det kanske kan vara ett bra signalement någon gång i framtiden. Man vet ju aldrig som kan visa sig vara viktigt. 

Wilma Andersson försvann i torsdags. Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Sten-Rune Timmersjö.Foto: JONATHAN BERNTSSON

GP har talat med en kvinna som också bor i området, och som under natten mellan torsdagen och fredagen vaknade av att hennes hund började skälla och bete sig konstigt. 

– Den har aldrig betett sig så tidigare och sprang runt mellan fönstren och ner på nedervåningen. Jag tyckte också att jag såg hur något ljus blixtrade in genom ett fönster, säger kvinnan till tidningen.

Sökinsatsen i Ljungskile har dock varit resultatslös och polisen började vid 15-tiden flytta sina styrkor till Uddevalla. 

GW: Vattnet i Uddevalla är ett problem

Polisprofessorn Leif GW Persson understryker vikten av att hitta Wilma så fort som möjligt, då det finns risk att väderförhållanden försvårar sökandet framöver.

– Det som är problematiskt i Uddevalla är den rika förekomsten av vatten. Jag förstår polisens iver att få det här klarlagt, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Erfarenheten visat att hittar man inte den här personen inom några månader, då får vintern komma, då hittas hon i vår.

Leif GW Persson berättar att om en person inte ”hittas i hyggligt skick” så är det sannolikt att teknisk bevisning inte kan säkras.

Leif GW Persson.Foto: TV4

– Det är väldigt viktigt för att kunna säkra den informationen man normalt får vid en rättsmedicinsk undersökning.

– Ligger de på land så är det lättare, lägger han till.

Pojkvännens lägenhet spärrades också av och tekniker var på plats för att undersöka den under tisdagen. Under onsdagen söktes lägenheten igenom med polisen spårhundar.

Polisen har fått in mycket tips och annan information från allmänheten i sökarbetet – men vill ha in fler. Den som har upplysningar i fallet uppmanas kontakta polisen på 114 14.

– Det kommer in mycket tips. Vi letar efter Wilma och efter tillhörigheter eller andra saker som kan säga att hon varit på platsen, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst. 

https://datawrapper.dwcdn.net/QVUGj/3/

Detta vet vi om Wilma Anderssons försvinnande

Här är en sammanfattning av vad vi vet om det misstänkta mordet.

Hör Expressens utsända på plats om sökarbetet

Våra utsända är på plats och rapporterar om det senaste i sökandet efter 17-åriga Wilma.

LÄS MER:
Misstänkta mördaren måste hittas snabbt