Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen plockar vapen från västsvensk man

Bandidos uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

En man som är fullvärdig medlem i en halländsk supporterklubb till Bandidos blir av med sitt vapen då det kan ”missbrukas”.

Det är polismyndigheten som står bakom beslutet.

Mannen själv hävdar att klubben inte alls har kopplingar till Bandidos.

Polisens beslut togs i november i fjol och innebar att mannen i 50-årsåldern blev av med ett vapen och tillhörande ammunition samt tillståndsbeviset. 

Enligt polisen finns det risk för att ”för att den miljö där NN vistas i medför att hans vapen kan komma att missbrukas”. Som skäl till det angav polisen att mannen är fullvärdig medlem i en mc-klubb som startats och styrs av Bandidos.

Mannen: Inte kriminell

Mannen hävdar dock att nämnda klubb ”aldrig varit en kriminell klubb eller medverkat i någon kriminell aktivitet” och inte alls styrs av Bandidos. I sitt överklagande har mannen också sagt att klubben lagts ned då dess medlemmar inte vill framstå eller klassas som just kriminella.

Mannen menar vidare att han ”alltid förstått allvaret” av att ha vapen och att han inte någon gång riskerat att vapnen hamnat i fel händer.

Men förvaltningsrätten i Göteborg går nu på polismyndighetens linje och avslår mannens överklagande. 

Risk att vapnen missbrukas

Rätten skriver i domen att det utifrån uppgifterna i målet finns en risk för att mannens vapen kan missbrukas och att det är sannolikt att hans tillstånd att inneha vapen också dras tillbaka – något polismyndigheten kommer besluta om vid ett senare tillfälle.

Domen kan överklagas till den högre instansen kammarrätten.

Bandidos grundades i Texas, USA på 1960-talet och har funnits i Sverige sedan 1990-talet. Mc-gänget har flera klubbar och supporterklubbar i västra Sverige. Bandidos uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet och medlemmar kan enligt polisen kopplas till olika former av brott, däribland våldsbrott.