Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen Martin var ledig – brottade ner rånaren

Så många brott anmäldes i Sverige 2019
Polisen Martin Johansson brottade ner rånaren.Foto: PRIVAT
Ica Nära i Floby där rånet inträffade.Foto: Google maps

Tidigt på morgonen klev en beväpnad rånare in på Ica Nära i Floby.

Då agerade den lediga polisen Martin Johansson blixtsnabbt.

– Det var inte så mycket tid att fundera, utan jag agerade, säger han.

I tumultet träffades han av ett skott från vad som tros vara en soft air gun.

Vid klockan 08.30 i torsdags förra veckan larmades polisen till ett pågående rån på Ica Nära i Floby i Falköpings kommun.

Samtidigt befann sig den lediga kollegan Martin Johansson, till vardags områdespolis i Falköping och Tidaholm, i butiken.

Han hade just hämtat ut ett paket och var på väg att lämna affären när han mötte rånaren vid utgången.

– I entrén möter jag en person och får då känslan att det är något konstigt med sättet han beter sig. Jag tittade då vart han tog vägen och såg att han rörde sig mot kassorna, så jag följde efter, säger Martin Johansson, som tidigare intervjuats i P4 Skaraborg. 

Han fortsätter:

– Det var inte så mycket tid att fundera, utan jag agerade. Jag kom bakifrån och fick ner honom på marken, sedan kom även personal och en kund och hjälpte till.

Skott avlossades med soft air gun

När de båda hamnat på marken avlossades ett skott från rånarens vapen, enligt polisen troligen en så kallad soft air gun.

Skottet träffade Martin Johansson i benet.

– Det blev ett sår och blödde lite grand, men det var inget som krävde någon läkarvård, säger han.

Under sina närmare tio år som polis har han ingripit civilt vid ett par tillfällen, berättar han. Bland annat en gång då han uppmärksammade en pågående bilstöld.

Måste ni ingripa vid brott när ni är lediga?

– På något sätt förväntas vi göra det, men vi har ingen skyldighet. Man är inte tvungen. Säg att jag hade haft min familj eller barn med mig, då kanske det hade räckt att jag observerat och larmat polis, säger han.

Har stöttas av kolleger

I efterhand har han fått både stöd och stöttning från kolleger som hört av sig.

– De undrar hur jag mår. Och många undrar också vad jag gjorde där, för det är inte där jag normalt är när jag är ledig då jag bor 1,5 mil från Floby. Enda anledningen till att jag var där var för att hämta ut paketet, säger han.

Johan Hellström, 39, är handlare vid den aktuella butiken. Samma dag som rånet inträffade sa han att personalen under omständigheterna mår bra.

– Man är lite uppe i varv fortfarande och vi har inlett ett krisstöd för personalen som var på plats så att de får prata med kunniga krishanteringsmänniskor, sa han då.