Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen kände till hotbild mot mördade läkarparet

KÄNDE TILL HOTBILD. Skaraborgspolisen hade redan i en utredning som startade 2015 en oro för att den nu misstänkte dubbelmördaren kunde begå ett våldsbrott mot läkarparet.Foto: Polisen
AVSKREVS. Ärendet om olaga förföljelse blev avskrivet av Skaraborgs tingsrätt i januari 2018 sedan varken polisen eller tingsrätt trots ”omfattande efterforskningar” fått tag på den misstänkta.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ett gift läkarpar hittades mördade i sin villa i Hjo i mars. 

Nu kan GT avslöja att polisen i flera år kände till hotbilden mot paret – och fruktade ett kommande dubbelmord.

Den misstänkte dubbelmördaren vädjade samtidigt direkt till polisen om hjälp med akuta psykiska besvär. 

Men ärendet lades ner.

 – Det fanns en rädsla och det var ju vad man befarade då, men det var inte så uttalat så att det gick att göra någonting, säger tidigare vice chefsåklagaren Marianne Aldén.

På onsdagen häktades, på sannolika skäl, en misstänkt mördare för dubbelmordet i Hjo.

Fallet blev känt förra söndagen när en blodig person, den misstänkta, hittades av en förbipasserade i de centrala delarna av staden. Denne satt blodig på marken och berättade att något ”allvarligt” hade hänt.

Polis tillkallades och spåren ledde till en villa i Hjo där ett par, en läkare och en enhetschef inom vården, hittades döda.

GT kan nu avslöja att polisen sedan flera år känt till hotbilden och fruktat ett kommande mord mot läkarparet.

Den misstänkte: ”Snälla hjälp mig”

I en utredning som pågick mellan 2015 och 2018, som gällde misstankar om olaga förföljelse mot en kvinna, framgår hur den misstänkta gärningsmannen vädjade om hjälp för sina psykiska problem.

”Snälla hjälp mig. Snälla hjälp mig. Snälla hjälp mig. Jag orkar inte det här.”

Denna vädjan riktades också direkt till polisen.

Den 19 januari 2017, klockan 02.25 på natten, skickade den misstänkte ett mejl till polisutredaren:

”När jag fick reda på att jag blivit polisanmäld började jag självskada”.

Den misstänkta beskriver ingående olika traumatiska upplevelser.

”Jag upplever att jag fått bristfälligt stöd för detta. Vården svek mig”. 

”Snälla hjälp mig”.

Flera personliga brev

I utredningen framkommer flera personliga brev där den misstänkta beskriver hat och avsky mot det nu mördade paret.

Den tidigare vice chefsåklagaren Marianne Aldén var förundersökningsledare i det tidigare ärendet och bekräftar att det fanns en oro om eventuella mordplaner mot läkarparet.

– Det fanns en rädsla och det var ju vad man befarade då, men det var inte så uttalat så att det gick att göra någonting.

– Vi såg en fara för eget liv, förföljelse av den tidigare flickvännen men också en fara för (mordoffren). Då var det inte så uttalat vad jag vet, men tanken fanns att (namnet på den misstänkte) kunde göra något mot dem. 

UTREDDE MISSTÄNKTE MÖRDAREN. Den tidigare vice chefsåklagaren Marianne Aldén ledde från 2015 en tidigare utredning mot den nu misstänkte dubbelmördaren.Foto: JOHAN FRÄMST/KAMERAPRESS.SE

”Svårt att komma åt”

Tidigare chefsåklagaren Aldén, numera pensionerad, uttrycker viss självkritik och menar att svenska myndigheter generellt är dåliga på att fånga upp psykiskt sjuka som riskerar att begå våldsdåd.

– Det är svårt att komma åt och samhället har ofta inte kunnat hjälpa till. Vi är inte så duktiga på att ta hand om det här. 

– Man vill ju fånga upp de här personerna, men man kan inte tvångsvårda dem i någon större utsträckning. I andra hand, om nån annan är utsatt för fara av dem, så ska de få skydd. Men det beror också på om de vill ha skydd.

– Men att detta bara blev avskrivet sen var olyckligt. 

MORDPLATSEN. Paret hittades döda i en villa i centrala Hjo.Foto: Christian Svensson

Hade planer på att bli psykolog

Ärendet om olaga förföljelse blev avskrivet av Skaraborgs tingsrätt i januari 2018 sedan varken polisen eller tingsrätt trots ”omfattande efterforskningar” fått tag på den misstänkta. När personen hittades förnekades brott och brotten hade hunnits preskriberas, varpå hela ärendet avskrevs och lades till handlingarna.

Två år senare skedde det misstänkta dubbelmordet mot läkarparet i Hjo.

GT:s kartläggning visar att den misstänkta, som nu genomgår en liten sinnesundersökning i mordutredningen, hade planer på att bli psykolog.

Under den sista tiden, höstterminen 2019 och vårterminen 2020, var personen enligt CSN inskriven för studier på ett psykologprogram.

Enligt skolan påbörjades studierna i höstas, men avbröts efter bara några veckor och efter årsskiftet har personen inte synts till.

En bekant har tidigare berättat att den misstänkta ofta försvann spårlöst och var svår att få tag på. Under de senaste åren finns uppgifter om att personen studerat och bott på ett flertal orter i södra, mellersta och norra Sverige. 

Polisen kommenterar inte

Tore Brandtler, den misstänktes försvarsadvokat, avböjer att kommentera med hänvisning till förundersökningssekretess.

Niklas Lindström, tillförordnad gruppchef vid polisens avledning för grova brott, hänvisar också till förundersökningssekretess, men svarar på frågan om huruvida det finns anledning till självkritik hos Skaraborgspolisen:

”Gällande tidigare ärenden har jag inte varit direkt inblandad i dem, även om jag efter de misstänkta morden i Hjo fått kännedom om att det funnits utredningar tidigare. Utifrån det har jag ingen uppfattning i nuläget om det finns anledning till självkritik för polisen eller inte. Av den anledningen kan jag inte ge något svar på dina frågor.”

GT har förgäves sökt Jenny Karlsson, åklagare i mordutredningen.