Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen hörde fel på Lidköping och Linköping – tog fel person

Lidköpings torg.
Foto: arkiv
Linköpings torg.
Foto: JAKOB KINDESJÖ
Lidköpings bandylag.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Linköpings hockeylag.
Foto: MATS JAVERUD / BILDBYRÅN STR

Polisen råkade blanda ihop Lidköping med Linköping – och anhöll fel person. 

Linköpingsbon som anhölls får nu 1 000 kronor i skadestånd, och polisen får kritik av Justitiekanslern. 

Det är Nya Lidköpingstidningen som skriver om polisens misstag. Det hela inträffade i mars, och enligt NLT:s artikel började allting med att en kvinna ville anmäla en person via telefon. 

En vän till kvinnan hade utsatts för ett brott och polisen fick beta både namn och födelseår på mannen – nämligen 1999. 

Polisoperatören ska ha antecknat allting, men i stället för Lidköping skrivit att den misstänkte mannen bodde i Linköping. 

Antecknade fel

Trots att operatörens sökning inte hittade någon med det namnet, född 1999, registrerades ändå en person som hade samma namn på ärendet. 

Linköpingspersonen, född 1996, anhölls i sin frånvaro eftersom polisen inte kunde få tag i honom. Några dagar senare hörde han själv av sig till myndigheten för att fråga vad det var frågan om. 

Får 1 000 kronor

Först då rullades hela historien upp. Mannen anhölls en kort stund innan hans förklaring kunde verifieras av den målsägande kvinnan. 

Hon insisterade på att den misstänkte brottslingen inte bodde i Linköping – utan i Lidköping – och var född 1999. 

Då släpptes den anhållne mannen och efter att ha begärt 30 000 kronor i skadestånd står det nu klart att han får 1 000 kronor. Det meddelades i ett beslut från Justitiekanslern. 

Får kritik

Polisen kritiseras nu för den bristfälliga handläggningen. Enligt NLT står det så här i JK:s beslut:  ”Det går enligt min mening inte att lägga skulden för det inträffade på någon enskild befattningshavare, eftersom polisens kontroller varit otillräckliga i flera led. Det inträffade visar i stället att Polismyndigheten inte i tillräcklig utsträckning hos sin personal har inskärpt vikten av omsorg och noggrannhet vid registreringen av involverade i förundersökningar”. 

Vad som sker nu, om rutinerna för att urskilja Lidköping från Linköping skärps, framgår inte av artikeln.