Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen gillrade fälla för Bandidos indrivare

Statistik över anmälda brott.
De åtalade Bandidosmännen.
Foto: POLISEN
Polisens spanare följde Bandidosmännen fram till den arrangerade mötesplatsen
Enligt åklagaren var Bandidosmännen klädda i en mängd kläder som visade att de kom från den kriminella mc-organisationen.
Foto: Polisen
Enligt åklagaren var Bandidosmännen klädda i en mängd kläder som visade att de kom från den kriminella mc-organisationen.
Foto: Polisen

Flera år efter att den tidigare Bandidosmedlemmen lämnat gänget kom två medlemmar hem till honom och hans familj.

Beväpnade med knogförstärkta mc-handskar och i full Bandidosmundering ska de, enligt åklagaren, ha pressat mannen på 170 000 kronor. 

Men efter att polisen gillrat en fälla för männen greps de av insatsstyrkan i december.

Nu åtalas de två Bandidosmännen, mot sitt nekande, för försök till utpressning av den avhoppade gängmedlemmen i Skaraborg.

De två åtalade männen har tydliga band till det kriminella mc-gänget Bandidos. 

En av dem har en framträdande position inom Bandidos Karlstad, medan den andre nyligen avtjänade ett längre fängelsestraff för bland annat människorov – en kidnappningshistoria i mc-miljö där han ska ha agerat ”torped”.

Den 14 oktober kom de båda männen hem till en man på en mindre ort i Skaraborg, som de båda var väl bekanta med sedan tidigare. Mannen de besökte har tidigare tillhört Bandidos, men ska enligt egen uppgift ha lämnat organisationen i så kallad good standing.

Polisens spanare följde Bandidosmännen från Bandidos lokal i Karlstad fram till den arrangerade mötesplatsen i Västsverige.

Tvungen att välja

– Jag kom till en punkt där jag var tvungen och välja mellan familjen eller klubben, säger den avhoppade medlemmen i förhör med polisen och berättar att han redan då för flera år sedan fick betala 30 000 till klubbens medlemmar för att lämna.

Men nu ska hans tidigare gängkamrater ha krävt honom på ytterligare 50 000 kronor för, vad åklagaren menar, är en påhittad skuld. 

När mannen inte betalade vid det första besöket i familjens hem återkom de två veckor senare. Då meddelade de att skulden plötsligt växt till 170 000 kronor - då också Bandidos i Göteborg ville ha pengar.

Skulden växte

Enligt stämningsansökan hade männen vid besöket hos den avhoppade medlemmens familj på sig mössor och tröjor som tydligt visade att de tillhör Bandidos och en av männen ska även ha burit mc-handskar med knogskydd. Samtidigt som han meddelade att skulden nu plötsligt växt betydligt ska han, enligt polisens utredning, ha förklarat att de nu är där för andra gången utan att få pengar ”och det kommer inte ske en gång till.”

Efter att polisen, via omvägar, fått kännedom om besöken i den avhoppade Bandidosmedlemmens hem arrangerades på polisens initiativ en fälla. Den avhoppade medlemmen skulle meddela en ny mötesplats, utanför hemmet där polisen kunde gripa männen.

En stor mängd Bandidoskläder har tagits i beslag hos männen.
Foto: Polisen

Insatsstyrkan ingrep

Och den 2 december slog insatsstyrkan till vid det arrangerade mötet i centrala delarna av den ort där den avhoppade medlemmen bor. Då hade spanare följt de båda männens färd under flera timmar. 

Den ene mannen uppger för polisen att det rör sig om en verklig skuld, som avhopparen haft till honom sedan tre år tillbaka. Men inte att den är så stor som åklagaren vill göra gällande.
Han menar att det varit helt lugna besök hemma hos avhopparen. 

– Det var liksom inga ”hard feelings” alls. Så det här kommer som en chock för mig, säger han kort efter gripandet.

Hans advokat Erica Sommerfors lyfter fram att åklagaren lagt mycket kraft på att visa banden till Bandidosmiljön, men att det ytterst handlar om att bevisa vad som skett. 

Känner varann sedan tidigare

– Han har haft en fordran på målsäganden. Målsäganden har en skuld till honom. Det är vad det handlar om, ingenting annat, säger Erica Sommerfors. 

Hon menar också att åsikterna går isär om hur mycket Bandidosklädsel hennes klient hade. 

– Sedan känner målsäganden till dem sedan tidigare så behovet att ha den här klädseln på sig för att uttrycka något finns överhuvudtaget taget inte, säger Erica Sommerfors.

Den andre mannen, en framträdande medlem inom Bandidos MC Karlstad, kommenterar överhuvudtaget inte summorna utan beskriver hela historien som ”bullshit”. 

GT har sökt hans advokat Per Eriksson. Han har tidigare uppgett att hans klient helt nekar brott.


Se också:

Bandidos kom till Sverige på 1990-talet.