Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen förstärker efter dubbla raketattackerna: ”Förbannad”

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019 • Brå: ”Ligger något lägre än de andra storstadsregionerna”
Miran Shwan, biträdande lokalpolisområdeschef för östra Fyrbodal.
Foto: Polisen
Pyroteknik som polisen tagit i beslag i Kronogården.
Foto: Polisen
Bilden är från december förra året då det också var oroligheter i Kronogården och polisen hade en hög närvaro i området.
Foto: CHRISTER EL-MOCHANTAF
Kronogården är en stadsdel i Trollhättan.
Foto: HENRIK JANSSON

De senaste två nätterna har det varit oroligt i Kronogården i Trollhättan.

Under den första natten sköts raketer mot balkonger och i trappuppgångar och den andra skulle polisen stoppa en misstänkt stulen bil.

Båda händelserna slutade med att polisen attackerades med pyroteknik. 

– Vi blir angripna är vi ska göra vårt jobb, det är ett angrepp mot rättssamhället, säger Miran Shwan, biträdande lokalpolisområdeschef för östra Fyrbodal. 

Oroligheterna startade på söndagskvällen, då larmades polisen till området Kronogården i Trollhättan efter att ungdomar skjutit raketer mot balkonger och i trappuppgångar. 

När polispatrullerna kom till platsen blev de också attackerade med raketer. De fick kalla på förstärkning och det tog runt två timmar innan situationen lugnade ner sig och polisen stannade kvar i området under stora delar av natten för att situationen skulle vara fortsatt lugn.

Natten därpå skulle polisen stoppa en bil som var misstänkt stulen, bilisten ville inte stanna. 

”Upprörd och förbannad” 

Polisen inledde ett så kallat förföljande och när det blev stopp flydde föraren och passagerarna från platsen.

– Personerna i bilen lyckades fly, i samband med det så började folk samlas. Det blev hotfull stämning och de sköts raketer mot polisen, sa Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Polischefen Miran Shwan tar händelserna på största allvar och skrev redan på måndagen ett inlägg på polisen i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edets Facebooksida, innan den efterföljande nattens händelser.

– Jag blir faktiskt upprörd och förbannad när man går till angrepp mot polisen som man gör i samband med det här. Det som hände nu i natt är att vi blir angripna när vi ska göra vårt jobb. Det är ett angrepp mot rättssamhället och risken för personskador för våra poliser är överhängande, säger Miran Shwan, biträdande lokalpolisområdeschef för östra Fyrbodal på tisdagen. 

https://www.facebook.com/polisenTrollhattanVanersborgLillaEdet/posts/833512337471582

”Annorlunda den här gången”

Poliserna som utsatts för attackerna har inte skadats fysiskt vid angreppen, vilket Miran Shwan beskriver som ren tur. 

– Det är tur än så länge att ingen blivit skadad. Men de tycker det är jobbigt så klart att jobba i en så pass tuff miljö med risker, säger han. 

Han fortsätter:

– Vid raketskjutningen som var mot polisen i natt ingrep vi mot ett pågående brott, bilen är misstänkt stulen. Och att försöka påverka polisens arbete är blåljussabotage vilket vi har upprättat anmälningar om.

Senare under tisdagen uppger kommunpolisen i Trollhättan att de kommer förstärka i området med anledning av de senaste händelserna, skriver Ttela.  

De senaste nätternas händelser beskriver Miran Shwan som isolerade händelser, men att de sticker ut från andra.

– Det här är väl ganska isolerat, men det inte är första gången det skjuts raketer i Kronogården, det sker lite här och var just nu. Det som sticker ut är att de skjuter mot allmänheten och att man skjutit inne i trappuppgångar, det är lite annorlunda den här gången. Det är det vi reagerar på. 

Oroligt i december förra året 

Det är inte första gången det är oroligt i Kronogården, det finns en historik av genom årens lopp där det varit raketskjutningar mot polis, väktare och allmänhet. 

Under ett par veckor i december förra året förstördes polisbilar och enskilda poliser attackerades. Bilar sattes i brand, raketer och smällare sköts i väg och hemtjänstpersonal på väg hem till brukare var nära att träffas.

Då utreddes skadegörelse, förgripelse mot tjänsteman och våldsamt upplopp, maskeringsförbud, våld mot polisen och grov stöld lyder några av brottsrubriceringarna.

Poliser på plats i Kronogården under oroligheterna för ett år sedan.
Foto: ROBERT BETZEHAG

”Många goda krafter att lyfta också” 

Miran Shwan vill också uppmärksamma de goda krafterna i området som larmat polisen och sedan bistått med utredningsmaterial i form av bilder och andra tips.

– Det är ett fåtal individer som förstör för många. Det är inget allmänt problem och det finns många goda krafter att lyfta också. Vuxna som kom ut, många som ringde polisen och guidade oss in i rätt trappuppgång och som skickat in tips och bilder. De vuxna är jätteviktiga. Det är allas uppdrag att reagera och inte tycka det är okej, säger han. 

Händelserna kommer nu fortsatt utredas och Miran Shwan menar att de som attackerat polisen ska vara medvetna om det. 

– Jag tror inte man riktigt förstår vilka risker som finns och det försöker vi kommunicera ut. Det är dels risk för personskador och man begår allvarliga brott. Man ska vara medveten om att vi kommer utreda de här brotten, ta in vittnesuppgifter och utföra olika utredningsåtgärder, vi kommer bedriva arbete dag nummer två. 

Se också: 

Se filmerna från oroligheterna i Trollhättan i december 2019