Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erkännandet: Därför stjäl vi – i polishuset

Skriver i intern chatt: ”Kommer aldrig sluta”.
GT avslöjade tidigare i veckan interna poliskonversationer där det hävdades att man stulit saker ur lådorna.Foto: Privat
Polischefer erkänner nu att de tagit verktyg ur polisens beslagslådor inne i polishuset i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Polisledningens version: Inga interna stölder har skett i Göteborgs polishus.

Men GT kan nu avslöja berättelser från flera poliser – bland dem personer på chefsbefattning – som vittnar om sina och andras stölder ur beslagslådorna.

– Jag har tagit någon billigare grej, eftersom man betraktat det här som oregistrerat skräp, säger en polis på ledande befattning. 

GT har under de senaste dagarna avslöjat misstänkta stölder och brister i beslagshantering inom Göteborgspolisen.

Interna meddelanden, där poliser beskriver stölder ur en beslagslåda, har avfärdats som ”skämt” av berörda poliser och polisledningen i Göteborg. 

På tisdagen beslutade dock åklagare att inleda en förundersökning om misstänkt stöld efter tidningens avslöjanden.

Flera poliser berättar nu om stölderna och beslagshanteringen i polishuset i Göteborg. I de aktuella lådorna finns allt från pistolattrapper till olika former av verktyg.

I både intervjuer med GT och i ett internt mejl till personalen uppger chefen för polisen i city, Teodor Smedius, att inga stölder skett.

I ett mejl till personalen på måndagen skrev han:

”Min uppfattning är att vi inte har ett problem med stölder av beslagtagen egendom i vårt lokalpolisområde”. 

”För att tala klarspråk så är jag övertygad om att ni inte stjäl saker!”.

Teodor Smedius, polisområdeschef i Göteborg city.Foto: HENRIK JANSSON

Erkänner: Har tagit saker ur lådorna

Flera poliser ger dock en helt annan bild i intervjuer med GT.

Nu medger ytterligare poliser både sina och andras stölder ur beslagslådorna i källaren.

Poliser som arbetar eller har arbetat vid Citypolisen, i några fall på ledande befattningar, berättar om hur de tagit saker ur lådorna.

– Innehållet i de här lådorna har betraktats som nån slags skräp. Eftersom grejerna inte är registrerade som beslag har det ansetts riskfritt att ta grejer. Om det ändå ska slängas, så kan man väl ta det? Men det är klart att det är fel när man tänker efter, säger en polisman.

Uppfattningen hos många av de poliser GT varit i kontakt med är att stölden inte skett när de tagit sakerna.

Utan när de inte registrerats.

– På sätt och viss har själva stölden inte skett när nån snott det ur lådan. För när de ligger där har de ju redan försvunnit officiellt eftersom de inte registrerats som beslag. Det är då den verkliga stölden skett.  

Bilder inifrån polishuset och de aktuella lådorna.Foto: Privat

Har tagit ”smågrejer”

Bakgrunden uppges ofta vara kriminellt högaktiva personer som ertappas med verktyg och knivar.

– Det kan vara att nån ertappas med en kniv på stan. Personen har då kanske ett flertal andra brott på sig och ännu en kniv skulle inte påverka läget i någon riktning. Då struntar man i att registrera den här kniven och bara slänger den i lådan. Man får åtminstone bort den från gatan, tänker man.

En annan polisman, som medger att denne tagit ”smågrejer”, säger att det är ”vanligt folk” som drabbas.

– Det är klart att det inte är bra, när man tänker efter. Det är en dålig kultur som uppstår. I förlängningen kan det ju vara vanligt folk som blir av med sina grejer eftersom sakerna som hamnar i lådorna från allra första början ofta är stöldgods. På det här sättet försvinner grejerna för alltid, och det hos polisen av alla ställen.

Finns dyrare verktyg 

På bilder som GT tidigare publicerat, på innehållet i lådorna, finns bland annat en vinkelslip och en skruvdragare i till synes brukbart skick.

Bilden som de flesta poliser har är att det ofta rör sig om mindre värdefulla föremål, som knivar och handverktyg, men att dyrare elverktyg förekommer. 

– Jag har själv bara tagit någon billigare grej men vet att några har tagit dyrare verktyg som vinkelslipar, säger en polis på ledande befattning. 

En annan uppfattning, hos de många poliser som medger att det sker stölder, är att det inte är värt att lägga tid på att registrera mindre dyrbara föremål.

– Ska polisen verkligen lägga sin tid och resurser på att registrera knivar och småverktyg? Då skulle vi behöva ytterligare resurser. Sen att stölder förekommer är väl inte bra, men det har setts som skräp som det går bra att ta.

Citypolisens högkvarter på Stampgatan i Göteborg.Foto: JAN WIRIDÈN

Chefen: ”Ej hört om det”

Teodor Smedius, polisområdeschef för Citypolisen, vidhåller att det inte sker några stölder.

– Det är inget som jag fått till mig att man plockar saker i den här skräplådan. Jag har inte hört nåt om det, då hade jag agerat mot det. Det spelar ingen roll om det har ringa värde, man får inte ta något i alla fall. Det är en självklarhet.

– Min uppfattning är att det inte sker systematiska stölder av värdefullt gods. 

Smedius lyfter fram att han arbetat med mjuka värden som polisens kultur, arbetsmiljö, värdegrund, beteenden och hur man uttrycker sig.

– Jag är den första att ta itu med oegentligheter inom vår organisation. Vi måste vara mycket bättre än alla andra när det gäller dessa delar. Men jag tänker inte spela med när min uppfattning är att det är oskyldiga som pekas ut.